Amed'deki patlamada 3 kişi hayatını kaybetti

HDP'nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlama sonrası hastaneye kaldırılan 2 kişi hayatını kaybetti. Hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre HDP'nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlama sonrası hastaneye kaldırılan 2 kişi hayatını kaybetti.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda HDP'nin mitingi sırasında iki ayrı patlamada yaralanan 10 kişinin hastanede tedavisi devam ederken, bazılarının durumunun ağır olduğu belirtildi. Patlamalardan ilk saat 17.50 sıralarında platformdan yaklaşık 60 metre uzaklıktaki çöp kutusunda meydana geldi. Bu patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. Yaklaşık 5 dakika sonra bu kez hınca hınç dolu olan miting alanın yanındaki trafonun önünde kulakları sağır eden bir patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre parça tesirli bomba olduğu sanılan patlayıcının infilak etmesiyle, miting alanı bir anda karışırken, bu kesimde bulunanlardan 10 kadar kişi yaralandı. Kanlar içinde kalan yaralılar, koridor açılarak önce platformun yanına taşındı, ardından gelen ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Yaralılardan durumu ağır olan ve bazı uzuvları kopanlar olduğu belirtildi.

DEMİRTAŞ ORADAYDI

Patlamalar, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkmak için aracında beklerken meydana geldi. Patlamayla birlikte Demirtaş aracıyla miting alanının arkasına giderken, eskortluk eden aracı polis otosu sanan grup tahrip etti. Miting alanındaki binlerce kişi olaya tepki gösterenler, kentin en merkezi yeri olan Ofis Semti'ne yürüdü. Güvenlik güçleri, bu grubun bölgedeki resmi binalara ulaşmasını engellemek için yoğun önlem aldı. Polisle bu gruplar arasında yer yer olaylar çıktı. Miting alanındakilerin çoğu, gerginlik nedeniyle evlerine giderken, kalan grubu da polis TOMA'lardan tazyikli su sıkarak dağıttı. Polis, miting alanındakilerin tahliyesinin ardından patlama yerlerinde inceleme başlattı. Kentte gergin bekleyiş sürerken olayla ilgili HDP yöneticilerle resmi yetkililerin açıklama yapması bekleniyor.

2 KİŞİ ÖLDÜ, 90 YARALI VAR

Diyarbakır'da bugün HDP'nin İstasyon Meydanı'nda mitinginde 5 dakika arayla meydana gelen patlamalarda yaralı sayısının 90'ı bulduğu belirtilirken, 2 kişi yaşamını yitirdi.

Patlamada ağır yaralanarak Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedaviye alınanlardan 16 yaşındaki Ramazan Yıldız ile bir özel hastanede tedavi gören ve üzerinden kimlik çıkmayan 20 yaşlarındaki bir genç yaşamını yitirdi.

Tedavileri süren yaralılar arasında durumu ağır olanların bulunduğu ve ölü sayısının artmasından korkulduğu belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Barosu yaralılara kan vermek için vatandaşları hastanelere gitmeye çağırdı.

DEMİRTAŞ ARACINDA BEKLİYORDU 

HDP'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük katılımlı mitingi için önce milletvekili adayları tek tek sahneye çıkıp konuşmalar yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, bu sırada platformun arkasında aracında bekliyordu. Gösterilen yoğun ilgi ve düzenli koridor oluşturulmaması nedeniyle Demirtaş'ın sahneye çıkması uzayınca bu sırada ilk patlama meydana geldi. 

İlk patlama platformun yaklaşık 70 metre ilerisinde bulunan bir çöp bidonunda oldu. Bu patlama sahnede bulunan görevliler tarafından trafo patlaması düşünülerek, mitinge katılanlardan paniğe kapılmaması istenirken, ikinci ve büyük patlama 5 dakika sonra gerçekleşti. Platformun tam karşısında bulunan trafonun önünde meydana gelen patlamanın şiddeti mitinge meydanını sarstı.

Patlamada yaralananlar platformun arkasına getirilip burada ambulanslara konulmak isterken, platform arkasındaki izdiham nedeniyle yaralıların ambulanslara konulması uzun sürdü. Vatandaşlar yere yatırdıkları yaralılara müdahale etmeye çalışırken, bazı kişiler Demirtaş'ın makam aracının arkasında duran koruma aracını polis aracı sanarak saldırıp tahrip etmek istedi. Camları kırılan araç, görevlilerin uyarması ile tahrip edilmekten kurtarılırken, polisin alana gaz bombası atması ile platform arkasındaki bariyerlerdeki izdiham nedeniyle Demirtaş da zor anlar yaşadı. Demirtaş'ın korumaları güçlükle aracı orada çıkarırken, vatandaşlar alanı boşaltmayı başladı.

DEMİRTAŞ MİTİNGİ İPTAL ETTİ

Patlamanın ardından HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ile telefonla görüştü. Görüşmede Vali ve Emniyet Müdürü, Demirtaş'a henüz patlamanın neden kaynaklandığının belirlenemediğini bildirip, gerekli incelemenin yapılabilmesi için İstasyon Meydanı'nın boşaltılmasını istedi. Talep üzerine Demirtaş, mitingin yapılmayacağını bildirdi. Bunun üzerine alandakiler de ayrıldı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, patlama bölgesine güvenlik şeridi çekerek geniş çaplı inceleme başlattı. İlk incelemelerde patlamanın olduğu bölgede bilyeler bulunduğu öğrenildi. Patlamaya trafoya konulan bir el yapımı parça tesirli patlayıcının infilak etmesiyle gerçekleşmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Diyarbakır Valiliği'nin önümüzdeki saatlerde olayla ilgili açıklama yapacağı belirtildi. 

BAŞSAVCI SOLMAZ: 2 ÖLÜ VAR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, HDP mitinginde meydana gelen patlamada 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve olayın aydınlatılmasına yönelik çalışmalara başladıklarını açıkladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, patlamanın meydana geldiği bölgedeki delil toplama çalışmalarına bir başsavcı vekili ve bir savcının bizzat refakat ettiğini ve olayın çok yönlü olarak araştırıldığını söyledi. Patlamanın nedeninin tespit edilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirten Solmaz, konunun tam olarak aydınlatılmasından sonra kamuoyuna bir açıklama yapacaklarını ifade etti. Patlamada vatandaşların bir kısmının yaşanan izdihamdan dolayı yaralandığını söyleyen Solmaz, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve olası her ihtimalın titizlikle araştırılarak kamuoyunun bilgilendirileceğini ifade etti.

KAN MERKEZİ ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU


Patlamanın ardından çok sayıda kişi yaralıların tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'nin yanı sıra bazı özel hastanelere giderek kan verdi. Hastanelere giden binlerce kişi kan vermek için kan merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Kan toplanması için ise bir çok alanda çağrıların yapıldığı görüldü. Hastanelerin önünde partililerin bekleyişi devam ediyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ninde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Aydoğan, burada tedavi gören 52 kişin hafif şekilde yaralandığını ve kısa bir süre içerisinde de taburcu edileceğini söyledi.

KENTTE PROTESTO EYLEMLERİ SÜRÜYOR

HDP'nin mitinginde yaşanan patlamanın ardından Diyarbakır'da kepenk kapatma, araçlarla korna çalma ve ışık kapatma gibi çeşitli eylemlerle protesto gösteriler gece boyunca devam etti.

DTK AÇIKLAMASI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, patlamada 316 kişinin yaralandığını açıkladı. Miting alanında bir kişinin de düşerek öldüğünün belirtildiği açıklamada, 'Patlamada 2 olmak üzere miting alanında da bir kişinin düşmesi sonucu toplam 3 kişinin hayatını kaybettiği, 10'u ağır olmak üzere toplam 316 yaralı bulunmaktadır. Bu temelde HDP'ye yapılan bu saldırıyı nefretle kınarken, halkımızı sağduyu ve sukunete davet ediyoruz. 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin başarısına yönelik yapılan bu saldırıyı gerçekleştiren, ortaya çıkarmayan, koruyan ve kullandığı dil ile teşvik edenlere halkımızın sandıkta gerekli cevabı vermeye çağırıyoruz' denildi.
Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2015, 15:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER