Anayasa Mahkemesi, tutuklu gazeteciler için kararını ekimde verecek

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), tutuklu gazetecilerle ilgili 'ilke kararı'nı bu ay içinde vereceği belirtiliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ise Cumhuriyet davası için verdiği süre 2 Ekim'de doldu. Adalet Bakanlığı savunma için ek süre istedi.

Anayasa Mahkemesi, tutuklu gazeteciler için kararını ekimde verecek
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın aylar önce açıkladığı 150’yi aşkın tutuklu gazeteciye ilişkin ‘ilke kararı’yla ilgili çalışma tamamlandı. Yüksek Mahkeme kaynaklarına göre, çalışmalar olgunlaştı, kararın bu ay içinde çıkacak.


AİHM’in Cumhuriyet davası için Adalet Bakanlığı’na verdiği savunma süresi ise 2 Ekim’de doldu. AİHM’ye savunma göndermeyen bakanlığın, ek süre talebinde bulunduğu öğrenildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) verilerine göre, Türkiye’de 158 gazeteci çeşitli gerekçelerle cezaevinde. Bu gazetecilerin birçoğu yazdıkları haber, köşe yazısı nedeniyle ‘örgüt suçu’yla karşı karşıya.

ÖRNEK DOSYA ÜZERİNDEN KARAR

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, tutuklu gazetecilerin durumuyla ilgili ilke kararı örnek bir dosya üzerinden bu ay çıkacak. AYM kaynakları, “Dosya üzerinde uzun süredir çalışılıyordu. Çıkacak kararda, tutuklu yargılanacak gazetecilerin tutuklanmasında anayasal ilkeler belirlenecek. Hangi koşulda gazetecinin tutuklu yargılanabileceği, hangi durumlarda tutuklamanın hak ihlali olabileceği yönünde değerlendirmeler yapılacak. Bu karar da mahkemelere ışık tutacak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2017, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER