Ankara'da Melih Gökçek devri sona erdi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, belediye meclisi toplantısında istifasını açıkladı.

Ankara'da Melih Gökçek devri sona erdi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, belediye meclisi toplantısında istifasını açıkladı.

İstifa kararından önce 20 dakikalık bir sunum yapan Başkan Gökçek, Ankara’daki icraatlerini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifasını istemesinin ardından ‘muhalif medya’nın tepki göstereceğini öne sürdüğünü söyleyen Gökçek, “Dikkat ettiyseniz en çok tweet atan Melih Gökçek yanıt vermedi. Benim davamda emir demiri keser” dedi.

“Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın emrine uyarak istifa ediyorum” diyen Gökçek’in, istifasını açıklarken kullandığı, “benim davam nefsim yok” sözleri büyük alkış aldı.

Gökçek zaman zaman üyeler tarafından alkışlandı ve helallik aldı. Bazı üyelerin de gözlerinin yaşardığı görüldü. Açıklamanın Gökçek’e destek verenlerce izlenmesi için binanın dışına sinevizyon kuruldu. Çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Açıklama için duyurulan saatten kısa süre önce belediye binasına gelen Gökçek direkt salona girdi. Veda açıklaması çağrısı, “Olağanüstü Belediye Meclisi” olarak açıklandı ama CHP ve MHP’li Meclis üyeleri toplantıya katılmadı. Gökçek tam duyurduğu saatte 14.00’te açıklamaya başladı.

TİRYAKİ GELMEDİ

Gökçek’in yerine adı geçen ilçe belediye başkanlarından sadece Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna salondaydı. Özellikle Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin gelmemesi dikkat çekti. Bu arada Gökçek’in açıklamalarının ardından belediyeden ayrılışı sırasında, istifa sürecinde CHP’ye geçeceğini iddia eden Akit TV’nin Ankara Haber Müdürü Mehmet Özmen kalabalık bir grubun saldırısına uğradı.

Gökçek’i dinleyen Anket A.Ş. Genel Müdürü ağlarken…

Gökçek’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

NELER YAPTIĞIMI ANLATMAK İSTİYORUM:Değerli arkadaşlar, ben Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olalı 23 yıl oldu. Elhamdülillah 5 dönemdir Ankara’ya hizmet etmeye çalışıyorum. Bir muhasebe olması ve bir yönüyle 23.5 yılın hesabını verme adına neler yaptığımı anlatmak istiyorum. 1994 yılında Ankara’nın adı Bozkır Ankara’ydı. Meyhane ve malum evlerle dolmuştu.

ARTIK MABETSİZ DEĞİL: İstanbul’da 4 bin 640 kişiye bir cami düşerken, Ankara’da bu, bin kusura inmiştir. Artık Ankara’nın adı mabetsiz şehir değil, inanç şehridir. Ankara, metroyu bizimle tanıdı. Teleferikle bizim sayemizde tanıştı. Yollarımızı genişlettik. 312 tane köprü, alt ve üst geçit yaptık. Kesintisiz trafik akışını Türkiye’ye biz öğrettik. 139 tane yaya üst geçidi yaptık. 1994 yılında hatırlar mısınız Ankara’da trafikte 394 kişi vardı, trafikten geçilmiyordu. Şimdi 7 kat arttı araç sayısını, trafik hani nerede?

DEKORATİF SAATLERLE MEYDANLARI SÜSLEDİK: Ankara’da 146 tane yeni bulvar açtık. Dile kolay 7 bin 255 kilometre yeni yol açmışız. Bu 17 defa İstanbul’a Ankara’dan geliş demek. Modifiye asfaltla Türkiye’yi Ankara tanıştırdık. Dekoratif saatler ve dev havuzlarla meydanlarımızı süsledik. Hava kirliliği dolayısıyla kuşlar, ağaçlardan dökülürdü. Ankara’da biz belediye başkanı olmadan önce musluklardan çamur akardı. Tüm önlemlerimizi aldık. 130 kilometreden bir yıl içinde su getirdik. 1994’ten önce 71 yıllık cumhuriyet tarihinde Gökçek öncesi 81 kilometre alt yapı yapılmıştı. Şimdi bu 250’ye yaklaştı.

ANKARA’YI ÜÇ KAT BÜYÜTTÜK: Performansımız, geçmiş dönemlerle mukayese edildiğinde 7.5 katıdır. Ankara’yı üç kat büyüttük. Biz geldiğimizde Mamak ve Çankaya çöp kokusundan geçilmezdi. Belediyenin cebinden beş kuruş çıkmadan tesisleri biz kurduk, bedava topladık. Çöpten elektrik üreten ilk belediyeyiz. Ankaramızın adı bozkır Ankara’ydı. Kişi başına düşen yeşil alan 2 kilometrekare. Şimdi bu 20 kilometrekareye ulaştı. Ankara’ya 78 milyon ağaç ve çalı grubu dikmişiz. Ankara’da ben belediye başkanı olduğumda 19 park vardı, şimdi 399 yeni park ilave etmişiz.

ANKARA BİR NUMARADIR: Kentsel dönüşümde Ankara bir numaradır. Şu ana kadar kaldırdığımız gecekondu sayısı 20 bin 499’dur. 33 bin 612 konut ürettik. Bu konutları üretirken vatandaşımız mağdur olmasın diye ödediğimiz kira parası  265 milyon lira. Türkiye’de sanayi ve organize sanayilerine karşılıksız olarak altyapı hizmeti verdik. 290 trilyon liralık yatırım yaptık. Sosyal ve kültürel projelerde Ankara, Türkiye’de bir numaradır. Şu anda belediyemiz, çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve engellilere yönelik 165 tane sosyal ve kültürel projesi yürüyor. Bir başka ilkimiz, Gazi Üniversitesi’nde başlattığımız meslek edindirme kurslarımız. Bu proje kapsamında 17 bin mezun verdik. Şimdi bütün Türkiye’de belediyeler aile yaşam merkezleri açıyor.

70 KİLOLUK KUTULARLA YARDIM YAPTIK: İlk gençlik merkezini 2003 yılında kurduk. 21 gençlik merkezinden 1 milyon 134 bin kişi yararlandı. Binlerce sokak çocuğu vardı. Sokakta çalışan çocuklar merkezi açtık. Çocukları sokaktan aldık ve topluma kazandırdık. Ankara’ya dışarıdan gelen hastaların yakınlarını ücretsiz misafir ettik. 1997 yılından itibaren Ankara’da dar gelirli ailelere gıda yardımına başladık. Ortalama 70 kiloluk kutularla yaptığımız yardımdan 1 milyon kişi yararlandı. 1997 yılından itibaren her yıl kırtasiye ve giysi yardımı yaptık. 1 milyon 777 bin yavrumuz bu hizmetlerden yararlandı. Dar gelirli 1 milyon 228 bin aileye de 1 milyon 228 bin ton kömür verdik. Yaşlılarımızı unutmadık, ev temizliklerini, psikolojik destek hizmetlerini yaşlı hizmetleri merkezimizden verdik. Rakamları görüyorsunuz, büyüklüğünü görüyorsunuz. Engellileri hep baş tacımız yaptık. 342 bin engelliye destek hizmetleri verdik. Her gün 45 tane engelli okulunun yemeklerini ücretsiz olarak biz verdik. Engellilere, ihtiyaçları olan apartlarını dağıttık. Türkiye’de binası olan tek çocuk meclisi Ankara’da. Nerede bir deprem ve sel felaketi olsa Ankara orada. Mültecinin yanında Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu. Kayyımlara devredilen belediyelere en büyük yardımı biz yaptık. Spora yardımımız büyük oldu. Şu rakamları öyle zannediyorum meclis üyeleri dahil ilk defa duyacak. EGO SPOR, 213 tane madalya kazandı.

DÖRT ÖDÜL ALAN TEK BAŞKAN OLDUM: Avrupa dünya şampiyonlarında ASKİ SPOR 260 tane madalya kazandım. Büyükşehir Ankaraspor, 166 tane madalya yazdı. Netice itibarıyla milyonlara dokunduk ve hizmet verdik. Yukarıda saydığım ve saymadığım yüzlerce proje herkes tarafından örnek alındı. Sayısız uluslararası ödül aldık. Avrupa Konseyi tarafından 4 ödül aldık. Avrupa’da sadece üç şehir; Lahey, Viyana ve Ankara bu ödülleri almıştır sadece. Değerli arkadaşlarım ve Avrupa Konseyi tarafından iki ödül alan tek belediye başkanı yokken, Melih Gökçek 4 ödül alan tek belediye başkanı olmuştur. Büyükşehir belediye başkanı olarak, Avrupa Ödülü kazanan kentler birliği başkanlığını iki sene üst üste yaptım. Bütün bu hizmetleri yaparken bir konuyu hatırlatmak istiyorum. Belediyemde dönem dönem para krizleri oldu. Ama ne halkıma, ne personelime bunu hissettirmedim. Personelimin maaşını aksatmadım. Yeşilimiz bakımsız, caddelerimiz kirli kalmadı. Yatırımlarımız durmadı. Anadolu’nun dört bir yanına elimizi uzattık, yardım ettik. Böyle bir özet yaptım arkadaşlar.

ERDOĞAN İSTEDİĞİ İÇİN İSTİFA EDİYORUM: Şimdi bir başka bölüme geçmek istiyorum. Değerli arkadaşlar, ben yıllarını AK Parti’ye vermiş bir kardeşinizim. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu hareket, milletimiz için sayısız fedakarlıklar yapmıştır. Türkiye duble yollarla, hızlı trenle, her kentte kurulan üniversiteye, metroya, denizi üstten ve alttan geçen tünellerle Recep Tayyip Erdoğan döneminde tanışmıştır. Yaşam standardını artıracak projelerin yanında, sayısız hizmet verilmiştir. İhtiyaç sahiplerine sahip çıkılmıştır. Bizler, bu umudu inşa ederken o gün liderimiz benim belediye başkanlığı yaparak katkı sağlamam gerektiğini düşündü. Bugün de istifa ederek katkı sağlamam gerektiğini düşünüyor. Ben istifa etmeyerek partim için oy kaybına yol açarsam bir vebali olacağını düşünüyorum. Başarısız olduğumu düşündüğüm için değil, yorgun olduğumu düşündüğüm için değil, ülkemi lider ülke yapacağına inandığım Recep Tayyip Erdoğan istediği için istifa ediyorum.

BEN BU DAVANIN ADAMIYIM: AK Parti iktidarlarının ve liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkı inkar edilemez. Böyle bir siyasal iktidara belediyeler olarak biz de katkıda bulunmaya çalıştık. Erdoğan tarafından istifam istenmiştir. Malum medya ve bazı milletvekilleri direneceğimi düşündü. Ben bu davanın adamıyım. Dava ahlakından geliyorum, benim davamda nefse uymak yoktur. Benim davamda şahsi çıkarlarla davaya zarar vermek yoktur. Benim davamda liderin kararlarına uymak gerekir. Emir, demiri keser. Bazıları, soruşturmalardan korktuğum için istifa ettiğimi söylüyor. Benim 23 yıldır dokunulmazlığım yok. Benim hakkımda iftira niteliğindeki haberler yapan gazetecilere seslenmek istiyorum. Ben dava adamıyım, her olayda çizgim aynı olmuştur. Ankara halkı, benim bu hizmet aşkıma 5 dönem üst üste oy verdi. Dünkü duruşumun anlamı neyse, istifamın anlamı da odur. Liderimize ve onun siyasetine zerre kadar zarar vermeyi, tüm İslam alemine verilecek zarar kabul ederim. 23.5 yıl aralıksız sürdürdüğüm Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığıma veda ediyorum. 23.5 yıl boyunca benimle gecesini gündüzüne katan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hakkınızı helal edin.

FİTNECİLERE İMKAN VERME RABBİM… Bizler, bu umudu inşa ederken o gün liderimiz benim belediye başkanlığı yaparak katkı sağlamam gerektiğini düşündü. Bugün de istifa ederek katkı sağlamam gerektiğini düşünüyor. Ben istifa etmeyerek partim için oy kaybına yol açarsam bir vebali olacağını düşünüyorum. Başarısız olduğumu düşündüğüm için değil, yorgun olduğumu düşündüğüm için değil, ülkemi lider ülke yapacağına inandığım Recep Tayyip Erdoğan istediği için istifa ediyorum. Bizden görünüp bizden olmayan, görevleri liderimiz Erdoğan ile arasını açmak olan içimizdeki fitnecilere imkan verme, onları helak et ya Rabbim! (DUVAR)

Gökçek’e belediyeden ayrılışında çiçekler verildi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2017, 19:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER