Asker Nevzat çakmak gazı kokladığı için ölmüş

Mardin'in Midyat İlçesi'ndeki Sivrice Jandarma Karakolu'nda 2012 yılında ayında 23 yaşındaki Jandarma Er Nevzat Bitik'in ölümüne ilişkin soruşturmada, Askeri Savcılık, Adli Tıp Kurumu'nun Bitik'in çakmak gazı koklaması sonucu öldüğüne dair rapor üzerine kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Asker Nevzat çakmak gazı kokladığı için ölmüş
 Midyat'ın Sivrice Jandarma Karakolu'nda askerliğini yapan er Nevzat Bitik, 21 Mayıs 2012 tarihinde koğuştan çıkarak, tuvalete girdi. Kısa süre sonra tuvaletten yüzü solmuş ve bitkin halde çıkan Bitik, birkaç adım attıktan sonra başını duvara çarparak düştü. Düşerken başı kanayan Bitik, karakoldaki askerler tarafından Midyat Devlet, daha sonra Diyarbakır Asker Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Nevzat Bitik'in cenazesi otopsiden sonra defnedilmek üzere İstanbul'a götürüldü. 

ASKERLİĞİNİN BİTMESİNE 45 GÜN KALMIŞTI 

Başbakanlık İletişim Merkezi ve İçişleri Bakanlığı'na başvuran Nevzat Bitik'in babası Nazmi Bitik, oğlunun askerliğinin bitimine 45 gün kaldığını, izne geldiği sırada bazı astsubayların kendisini dövdüğünü söylediğini ve ölümünün şüpheli olduğunu belirterek soruşturma yapılmasını istedi. İddialar üzerine Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. 


KAN İZLERİ SİLİNMİŞ 

Askeri Savcılık, olaydan sonra koridordaki kan izlerinin bir asker tarafından, arkadaşlarının psikolojisinin bozulmaması için kısmen silindiğini tespit etti. Savcılık, rütbeli personelin bu duruma müdahale ederek 3 noktadaki kan izlerini muhafaza altına aldığını belirlerken, olayla ilgili Diyarbakır ve Midyat Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma başlatarak, görevsizlik kararı verdiği ifade edildi. Er Nevzat Bitik'in ölümünü soruşturan savcı, hazırlanan otopsi tutanakları, jandarma tarafından yapılan idari soruşturma ve tüm belgeleri de inceleme altına aldı. Askeri Savcılık, Nevzat Bitik'in birliğinde görev yapan ve olayı gören tüm askerlerin de ifadesine başvurdu. Görgü tanığı olarak ifadesi alınan bazı askerler, Nevzat Bitik'in düştükten sonra dişlerini sıktığı ve vücudunun kilitlendiğini fark ettiklerini söyledi. Tanık askerler Nevzat Bitik'e ilk müdahalenin yapıldığı sırada cebinden bir çakmak düştüğünü ve çakmak tüpünün muhafaza altına alındığını da söyledi. 


KESİN ÖLÜM NEDENİ ÇAKMAK GAZI 

Soruşturma dosyasında Nevzat Bitik'in ailesinin talebi üzerine cenaze üzerinde otopsi yapıldığı, otopsiden alınan örneklerin ise Adli Tıp Kurumu'na gönderildiği belirtildi. Soruşturma dosyasına gönderilen Adli Tıp Kurumu 1'inci İhtisas Kurulu raporuna göre Nevzat Bitik'in kesin ölüm sebebinin 'çakmak gazı inhilasyonu ve gelişen komplikasyonlar' olduğu ifade edildi. Askeri Savcılık yapılan araştırmada vefat eden askere daha önce kötü muamelede bulunulduğuna ilişkin herhangi bir delil bulunamadığı ve Nevzat Bitik'in husumetli olduğu kimsenin olmadığı belirtildi. Bunun üzerine karakoldaki askerlerin yeniden ifadesini alan Savcılık, Nevzat Bitik'in daha önce de çakmak gazı çektiğini tespit etti. 


Askeri Savcılık, çakmak gazını birliğe sokmanın herhangi bir emirle yasaklanmadığını, buradaki idarenin askerlerin çakmak gazı koklamadığını tespit edemediğini, bağımlıların bunun sonucunda kolay ulaşılabilen çakmak gazını çekerek eğlenmeye çalıştıklarını vurguladı. 

Askeri Savcılık, Er Nevzat Bitik'in soruşturmayı tamamlayarak, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararda, Nevzat Bitik'e karakoldaki rütbeli personel tarafından şiddet uygulandığı veya kötü muamelede bulunulduğuna dair herhangi delil elde edilemediği belirtildi. / Radikal
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2014, 18:44
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Yılmaz
Ahmet Yılmaz - 10 yıl Önce

Way rahmetli Nevzat senin yüzünden neler çektik bide sana üzülmüş tük meğer Çakmak gazından öldün neye yaradı bide anan bas baş bağırdı asker ler oğluma bişey yaptıysa karakolu yıkarım diyodu ne oldu şimdi tsk dan hiç bir rütbeli katılmamış cenazesine BDP partisi almış Narşını. ...

SIRADAKİ HABER