Atilla Taş ve 11 gazeteci tutuklandı

Aralarında Atilla Taş'ın da bulunduğu 12 gazeteci, iki haftalık gözaltı sürelerinin dolmasının ardından tutuklandı.

Atilla Taş ve 11 gazeteci tutuklandı

FETÖ’nün medya yapılanmasına yönelik olduğu açıklanan soruşturma kapsamında tutuklandıktan sonra serbest bırakılan ancak, daha sonra tekrar gözaltına alınan aralarında şarkıcı Atilla Taş’ın da olduğu 12 gazeteci tekrar tutuklandı.

Atilla Taş’ın da aralarında olduğu 13 gazeteci çıktıkları ilk duruşmada tahliye edilmişti. Ancak gazeteciler bu kez haklarında başlatılan “Anayasal düzeni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından soruşturma nedeniyle cezaevinden çıkar çıkmaz gözaltına alınmıştı.

‘SAVCI EMNİYET’TE İFADE ALDI’

13 şüpheli, 14 gündür gözaltında tutuldukları emniyet müdürlüğünden akşam saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na götürüldü. Emniyette soruşturmayı yürüten savcılıkça ifadeleri alındığı öğrenilen şüpheliler; Atilla Taş, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Abdullah Kılıç, Oğuz Usluer, Ali Akkuş, Hüseyin aydın, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Seyit Kılıç, Yetkin Yıldız tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

‘ÖRGÜTE MÜZAHİR SENDİKAYA ÜYE OLDULAR’

Başsavcılık mahkemeye gönderdiği sevk yazısında, şu gerekçelere yer verildi: “15 Temmuz darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY üyesi şüphelilerin darbe girişimi süresi öncesinde, esnasında ve sonrasında örgütsel kamuoyu oluşturmak maksadıyla örgütün medya yapılanmasında yer aldıkları, örgütün yalnızca mensupları tarafından hazırladığı kriptografik haberleşme programını kullandıkları, örgütün üst düzey yöneticileriyle yoğun irtibatlarının olduğu, örgütsel hiyerarşi içinde hareket ettikleri, örgüte müzahir sendikaya üye oldukları, örgüte ait basın yayın kuruluşlarında aktif olarak görev aldıkları, darbe girişimini gerçekleştiren ve halen tutuklu yargılanan FETÖ/PDY’nin silahlı kanadıyla eylem ve fikir birliğiyle hareket ettikleri ve darbe girişimi eyleminin etki ajanlığı görevini ifa ettikleri belirlenmiştir.”

12 KİŞİ TUTUKLANDI

İstanbul Nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliği, sorguları tamamlanan şüphelilerden 12’si hakkında tutuklama kararı verdi. Kararda, şüphelilerin “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün basın yayın ve medya yapılanmasında faaliyette bulundukları, bu kapsamda eylem ve fikir birliği içerisinde hareket ettikleri, darbe girişimi eylemlerinin etki ajanlığı görevlerini ifa ettikleri” gerekçelerine yer verildi.

Mahkeme, tutuklama kararının  “Anayasal düzeni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından verildiğini belirtti.

AKKUŞ HAKKINDA TAHLİYE KARARI

Şüphelilerden Ali Akkuş hakkında ise tahliye kararı verildi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi: “Akkuş’un 17-25 Aralık sürecinden sonra Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile hükümete karşı yürütülen faaileyetler konusunda ters düştüğü, gazetede pasif göreve verildiği, gazeteden ayrılırken tazminatının ödenmediği ve bu süreçten sonra örgütün faaliyetleri arasında yer almadığı hususları dikkate alınarak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmiştir.

‘SOSYAL MEDYADA ALGI OPERASYONU YAPTI’ İDDİASI

Kararda “pop müzik sanatçısı” diye nitelendirilen Atila Taş’ın, kapatılan Meydan gazetesi ile Haberdar isimli internet sitesinde köşe yazarlığı yaptığı, fuatavni’nin paylaşımlarını haber yaptığı, örgütün üst düzey mensupları arasında yer aldığı öne sürelen Ekrem Dumanlı, Said Sefa ve Erdal Şen isimli kişilerle telefon irtibatının olduğu, belirtildi. Kararda ayrıca Taş’ın Bylock kullanıcısı olan 4 kişi ile telefon görüşmesinin bulunduğu ve örgüt tarafından kendisine yüklenen misyon gereğince sosyal medyada ve kamuoyunda algı operasyonları yaptığı iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün medya yapılanması soruşturması kapsamında aralarında Atilla Taş’ın da bulunduğu 26 kişi tutuklanmıştı. Toplam 29 kişi hakkında dava açılmıştı. Şüpheliler, 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki hafta önce ilk kez hakim karşısına çıkmış, 5 gün süren duruşmaların ardından duruşma savcısı 13 kişinin tahliyesini talep etmişti. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi de 21 kişinin tahliyesine karar vermişti.

TAHLİYE İSTEYEN SAVCI AÇIĞA ALINDI

Ancak üst mahkeme 8 kişinin tahliyesine itiraz ederken Başsavcılık da, 13 kişi hakkında darbe soruşturması başlatmıştı. 8 kişi cezaevinden çıkamazken, 13 kişi ise yeni soruşturma kapsamında tekrar gözaltına alınarak emniyete götürülmüş, tahliye kararı veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile duruşma savcısı HSYK tarafından açığa alınmıştı. (İSTANBUL/DHA)

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2017, 14:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER