Atina'da IŞİD endişesi

IŞİD'in Avrupa'daki son saldırıları komşu Yunanistan'ı da alarma geçirdi. Bir dizi camide IŞİD'e militan devşirildiği istihbaratını alan Yunan polisi önlemlerini artırdı.

Atina'da IŞİD endişesi
Yunanistan’ın başkenti Atina’da son yıllarda denetimsiz biçimde faaliyet gösteren ve cihatçı unsurların hâkim olduğu belirtilen camiler güvenlik ve istihbarat birimlerini alarma geçirdi. Duvar’a konuşan güvenlik kaynakları, son yıllarda IŞİD’in Atina ve çevresinde militan devşirmeye çalıştığını, bazı militanları Suriye ve Irak’a yönlendirdiğini aktardı.

Atina’da kontrolsüz biçimde faaliyet gösteren camilerle ilgili ilk şüpheler 2015 yılında Pakistanlı mültecilerin Yunanistan makamlarına bir vaizi şikayet etmesiyle beraber gündeme gelmişti. Pakistan’dan dönüşü sonrası Megara’da göz altına alına vaiz, kurucuları arasında Usame bin Ladin’in de bulunduğu Afganistan merkezli Leşker-i Tayyibe örgütünün destekçisiydi. Vaazlarında da gayrı Müslimlere yönelik saldırılarda bulunmaktaydı.

‘TÜRKİYE ÜZERİNDEN GİDİYORLAR’

Atina’da devlet kurumlarının aldığı son bilgiler ise ülkede birçok camide benzer durumların gündemde olduğuna işaret ediyor. Buna göre, terör bağlantıları bulunan bazı şahıslar camilerde bağlantılar kurup Suriye ve Irak için savaşçı devşirmeye çalışıyor. Devşirilen savaşçıların çoğu zaman Türkiye üzerinden ve yasadışı yollardan bu ülkelere gönderildiği belirtiliyor. Duvar’ın kaynaklarına göre, Atina’da terör faaliyetlerinin yürütüldüğü bu camilerin birçoğuna daha çok kuzey Afrika ülkelerinden göçmenler rağbet gösteriyor.

Atina’daki camilerde Mısır’da ‘terör örgütü’ sayılan Müslüman Kardeşler’in de faaliyet gösterdiği, bu durumun yetkilileri kaygılandırdığı da belirtildi.

POLİS AN BE AN TAKİPTE

Bu yöndeki istihbarat nedeniyle Yunanistan Polisi (Ellas) ve İstihbarat Birimi (EİP) içerisinde oluşturulan özel timler olası terör faaliyetlerini tespit etmek için an be an takip halinde. Bazı durumlarda şüphe uyandıran şahıslara gözaltı yapılıyor. Yunanistan makamları birçok yabancı devlet mekanizması ile de yakın işbirliği içinde.

Özellikle Avrupa’daki son saldırıların ardından, Atina diğer AB ülkeleriyle işbirliğini yoğunlaştırdı. AB dışında da ABD, İsrail ve Mısır gibi ülkelerle istihbarat alışverişi yapılıyor. Vatandaşı Koruma Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde, kontrolsüz ve izinsiz faaliyet gösteren camiler konusunda adımlar atacağı bilgisini paylaşmıştı.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2017, 12:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER