Avrupalı Ezidiler: 72 Katliamdan Geçtik, Geride Kalanlar da Yok Ediliyor

Eski AP Ezidi milletvekili Feleknas Uca ve Avrupa Ezidiler Federasyonu Eş Başkanı Ali Atalan, Ezidilerin yok edilmek istendiğini, uluslararası güçlerin olaya müdahil olmasını talep etti.

Avrupalı Ezidiler: 72 Katliamdan Geçtik, Geride Kalanlar da Yok Ediliyor
IŞİD'in Şengal işgaliyle ilgili konuşan Eski Avrupa Parlamentosu (AP) Ezidi milletvekili Feleknas Uca ve Avrupa Ezidiler Federasyonu Eş Başkanı Ali Atalan, Ezidilerin yok edilmek istendiğine dikkat çekerek uluslararası güçlerin olaya müdahil olmasını talep etti.


Avrupalı Ezidiler, farklı illerde yürüyüşler düzenliyor. Cumartesi günü de Almanya'da merkezi bir yürüyüş yapılacak.

Kaçabilenler Duhok, Rojava, Erbil'de

Ali Atalan, IŞİD'in en büyük zulmü Semavi din inancı olmayan Ezidilere gösterdiğini belirterek 72 kez katliama uğramış bir halkın son temsilcilerinin de katledilmek istendiğini söyledi.

"IŞİD'in saldırısı sonucu Şengal merkez olmak üzere birkaç köy ele geçirilmişti. Sayısız insan katledildi. Binlerce belki on binlerce insan dağlara çıktı. 100 bini aşkın kişi göç etti. Bir kısmı Güney Kürdistan'a Erbil, Duhok bir kısmı Rojava'ya göç etti. Bir kısmı ise Şengal direniş birlikleri adı altında silahlı savunmaya geçti.

"Yarım saat önce bir köy kurtarıldı"

"Konuştuğumuz kişiler YPG'nin müdahalesi ile IŞİD çeteleri durduruldu. Hatta yer yer geri püskürtüldü. HPG takviyesi oldu. Dünden beri peşmergenin de müdahalesi var. Yarım saat önce bir köyün kurtarıldığına dair de haber aldım.

"72 katliamdan geçmiş bir avuç millet"

"Ancak koordinasyon şart. Dağdaki insanlar hala aç, susuz. Açlıktan ölenler olduğu biliniyor. Diğerleri de ölümle karşı karşıya. Çok tedirginiz. Uluslararası güçler, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) duruma derhal müdahil olsunlar. İnsani yardım yapılsın. Bu çeteler uzaklaştırılsın.

"Şengal'de yaşayan yaklaşık 400 bin Ezidi var. Osmanlı imparatorluğunda yaşamış 72 katliam geçirmiş bir millet. Şimdi geriye kalan bir avuç insan bitirilmeye çalışılıyor. IŞİD'in gözünde Ezidiler Semavi din inancı olmadığı için Müslümanlığa geçmesi bile teklif edilmeden katledilebiliyor."

"AB ve BM'nin gözünün önünde katliam var"

Feleknas Uca da Avrupa'daki Ezidilerin çok tedirgin ve ayakta olduğunu belirterek birçok merkezde yürüyüşler düzenlediğini söyledi.

"Burada yaşayan insanlar artık dayanamıyor. Çünkü hepsinin orada çocuğu, akrabası var. Her saat başı telefon açıyoruz ama endişemiz düzelmiyor. Aileler şunu söylüyor: 'Peşmerge kaçtı, biz de dağlara kaçtık.' Yüzlerce çocuk öldü. Aç susuzlar. Bazı köylerde bir aileden 25 kişi Müslüman olmadığı için öldürülmüş. AB ve BM'nin gözünün önünde büyük bir katliamla yüzyüzeyiz. Kimse bakmıyor, kimse bir şey yapmıyor." / Bianet

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2014, 16:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER