Ayna: Bu saldırılar çözüm sürecine yöneliktir

Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu, yaklaşık bir yıldır sürdürülen kampanyaya yönelik baskılara ilişkin İstanbul'da basın toplantısı düzenledi.

Ayna: Bu saldırılar çözüm sürecine yöneliktir
Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu'ndan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, imza kampanyasını yürüten aktivistlere yönelik baskıların son bulmasını istedi, "Toplanılan imzalar 5 milyonu aştı. Böyle bir rakam çözüm iradesini göstermektedir. Bu kampanyaya yönelik saldırı, çözüm sürecine yöneliktir" dedi.


Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu, yaklaşık bir yıldır sürdürülen kampanyaya yönelik baskılara ilişkin İstanbul'da basın toplantısı düzenledi.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısına Platform'un kuruluş aşamasında da yer alan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, TUAD-FED Başkanı Zübeyde Teker ve avukat Eren Keskin ile kampanya aktivistleri ve imzacılar katıldı.

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Teker, kampanya yürütücülerine yönelik baskılara tepki göstererek ve hükümeti duyarlılığa çağırmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye'nin demokratikleştirilmesi sorunundan bağımsız olmadığının altını çizdi. Çözüm sürecinde hükümetin oyalama tutumuna karşın toplumda büyük bir çözüm beklentisi olduğunu belirten İmrek, "Müzakere aşamasına doğru diyaloğun olmasından toplum memnun" dedi. Hükümetin sorunu sürekli çıkmaza soktuğunu kaydeden İmrek, "Barış İçin Öcalan'a Özgürlük" kampanyasına yönelik baskıların da buna örnek olduğunu söyledi, "Hükümet bu tutumundan vazgeçmelidir" diye konuştu.

TAHMAZ: GÖRÜŞMELER EŞİT KOŞULLARDA YÜRÜTÜLMELİ

Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz da hükümetin, "Öcalan'a özgürlük" talebini görmezden geldiğinin altını çizdi, "Ortada bir çelişki var. Bir yandan bu talebi görmezden gelirken, diğer yandan da hükümet, Sayın Öcalan'a müzakerelerde en önemli aktör rolünü biçiyor" dedi. Kürt sorununun çözüm yoluna girebilmesi için Türkiye'nin demokratikleşmesi ve özgürleşmesi gerektiğini belirten Tahmaz şöyle konuştu: "Kampanyanın yürütülüşü, bu toplumun çözüm konusunda samimi, içten ve tutarlı olduğunu gösteriyor. Bir savaş dönemini bitirmek, intikam duygusu ile mümkün değildir. Görüşmelerin eşit koşullarda yürütülmesi ve savaş döneminin intikam duygusundan kurtulunması gerekiyor. Kürt halkının 'Önderim' dediği Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması gerekiyor."

Avukat Eren Keskin, Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu'nu iki yıl önce savaşa karşı bir kadın çığlığı olarak başlattıklarını söyledi, "Zor bir dönemdi. İnsanlar haklı olarak imza vermeye bile çekiniyordu. Ama şimdi ne kadar doğru yaptığımız ortada. Milyonlarca imza toplandı" dedi. 

Ortadoğu'daki gelişmelerin de etkisiyle Türk devletinin adım atmak zorunda kaldığı değerlendirmesini yapan Keskin, "Barış savaşan taraflar arasında yapılır. Eşit koşulların sağlanması esastır. Sadece bunun için bile Sayın Öcalan'ın serbest bırakılması gerekir" dedi.

Kürt halkının güven istediğinin altını çizen Keskin, "Hasta tutsaklardan başlamak üzere tüm tutsaklar -Sayın Öcalan'da başta olmak üzere- serbest bırakılmalıdır" diye konuştu.

Eski Milletvekili Ufuk Uras, "Öcalan'a özgürlük" talebinin toplumsal bir talep olduğunu belirtti, "Eşit koşullarda ve bir arada yaşamı savunanlar, müzakerelerin de eşit koşullarda yapılmasını savunmalıdır. Öcalan'a özgürlük, bir halkın lideriyle tarihsel buluşmasıdır" dedi. 

AYNA: TALEBİN KAMUOYUYLA PAYLAŞILMASI ENGELLENMEK İSTENİYOR

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, kampanyanın "illegal" olarak gösterilmeye çalıştığını söyledi ve ekledi: "Bu bir imza kampanyası. Bir talebin en pasif yöntemle iletilme biçimi. Kimseyi rencide etmeyen, zarar vermeyen bir çalışma. Buna rağmen kampanyayı yürüten aktivistler baskı altında."

Geçtiğimiz yıl 14 Şubat'ta başlatılan kampanyayı bu yıl 15 Şubat'ta sona erdireceklerini duyuran Ayna, "Bitmesine yakın bir zaman yaşanan bu baskılar, bu talebin kamuoyuyla paylaşılmasının engellenmesi amacını taşımaktadır" dedi.

Binlerce imzaya gözaltılar sırasında el konulduğuna dikkat çeken Ayna, şöyle konuştu: "Buna rağmen toplanılan imzalar 5 milyonu aştı. Böyle bir rakam çözüm iradesini göstermektedir. Bu kampanyaya yönelik saldırı, çözüm sürecine yöneliktir. Çözüm isteniyorsa, Abdullah Öcalan üzerinde yaratılmak istenen algı kırılmalıdır. Bu kampanya da bu algının kırılması için önemlidir."

DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Koçuk, "Barış için Öcalan'a özgürlük, barış demektir. Kürt halkına saygı demektir. Devletin tüm ezilenlere uyguladığı baskının kırılması demektir. Biz bu talebi demokrasi bayrağı yaptık. Sayın Öcalan özgürleşinceye kadar da sürdüreceğiz" diye konuştu.

TEKER: 10 MİLYONU AŞKIN İMZA TOPLANACAK

Basın toplantısının son konuşmasını yapan Zübeyde Teker, Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu'nun 18 Ocak 2012 tarihinde kurulduğunu hatırlattı, "Öcalan'ın özgürlüğünü, kendi özgürlüğümüz olarak görüyoruz" dedi. Kampanyayı 15 Şubat'ta 10 milyonun üzerinde imza ile sonlandıracaklarını duyuran Teker, imza kampanyasının ardından da platformun çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2015, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER