Ayna ve Yüksek yeniden DBP Eş Başkanlığına seçildi

DBP 3. Olağanüstü Kongresi, eşbaşkanların ve Parti Meclisi’nin seçilmesi ile sona erdi. Eşbaşkanlığa Emine Ayna ve Kamuran Yüksek yeniden seçilirken, DBP PM listesi de büyük oranda yenilendi.

Ayna ve Yüksek yeniden DBP Eş Başkanlığına seçildi
DBP 3. Olağanüstü Kongresi, eşbaşkanların ve Parti Meclisi’nin seçilmesi ile sona erdi. Eşbaşkanlığa Emine Ayna ve Kamuran Yüksek yeniden seçilirken, DBP PM listesi de büyük oranda yenilendi.


Yaptığı 3. Olağanüstü Kongresi ile program ve tüzüğünde neredeyse yüzde 80 oranında değişiklik yapan DBP, demokratik sosyalizmi program ve tüzüğüne alarak, partiyi "Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü toplum paradigmasına dayanan demokratik sosyalist bir Parti" olarak tanımlandı. Ayrıca daha önceki program ve tüzükte yer alan "demokratik özerklik" tanımlarını genişleten DBP, "komünal ekonomi" modellerini tarif ederek, hedeflediği "yeni insan, yeni toplum" modellerine dikkat çekti. 

HDP'nin en önemli bileşenlerinden olan ve daha önceki tüzük ve programını demokratik özerklik üzerinden şekillendiren DBP, yaptığı 3. Olağanüstü Kongre ile tüzük ve programında yüzde 80 oranında değişikliğe gitti. 

DBP, program mantığını esas olarak "Demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü toplum paradigması" üzerinden şekillendirerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın toplum yaşamına ilişkin tezlerini resmileştirmiş oldu. 

Daha önceki tüzüğünde partiyi "temel hakları esas alan siyasal organ" olarak tanımlayan DBP, yeni tüzüğünde ise "demokratik sosyalizm" modelini esas aldı. Tüzükte, "DBP, uluslararası insan hakları belgelerinin tanımladığı bireysel ve kolektif haklar ışığında, bir bütün olarak Anadolu ve Mezopotamya halklarının sosyal, siyasal, iktisadi geleceğinin, demokratik moderniteye dayalı demokratik özerklik modeli biçiminde yeniden örgütlenmesinde olduğu bilincinden hareketle; bireyler ve gruplar arasındaki etnik, dini, mezhepsel ve cinsiyete dayalı bütün imtiyazları ret eden; toplumun ahlaki-politik inşası temelinde örgütlenmiş, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü toplum paradigmasına dayanan demokratik sosyalist bir partidir" görüşlerine yer verildi. 

Ayrıca DBP tüzük ve programında, daha önceki tüzük ve programda yer alan "demokratik özerlik, öz yönetim" modelleri bütün boyutlarıyla daha da genişletildi. Özellikle demokratik özerkliğin ekonomik modellerine yönelik açılımlar yapılırken, "komünal ekonomi"nin hangi esaslar üzerinden yükseleceği görüşlerine yer verildi. 

PM BÜYÜK ORANDA YENİLNDİ

Kongre oylama ile sona erdi. Oylama sonucu DBP Eşbaşkanlığına Emine Ayna ve Kamuran Yüksek yeniden seçilirken, Parti Meclisi listesi büyük oranda yenilendi.

DBP kongresinde PM üyeliklerine şu isimler seçildi: Abdulbaki Özboğanlı, Fırat Alökmen, Muzaffer Dursun, Abdurrahim Tanyeri, Fikriye Aytin, Nadir Yıldırım, Arzu Kaya, Gülcihan Şimşek, Naim Küçükkaya, Aslan İşler, Gülistan Balkaş, Ömer Öcalan, Aynur Coşkun, Gültekin Alpek, Özlem Yanat, Berat Anli, Hacer Özdemir, Pero Dündar, Bermal Birtek, Hacı Geciken, Ruken Karagöz, Celalettin Gülgen, Halil Aksoy, Sabiha Onar, Cengiz Sökmen, Hasan İnatçı, Salih Akdoğan, Cihan Ekin, Hasan Vural, Salih Keleş, Cihan Güneş, Hatice Şen, Semiha Varlı, Cüneyt Aslan, Herdem Kızılkaya, Semra Demir, Çimen Altürk, Hüsamettin Zenderlioğlu, Seve Demir, Çimen Işık, Hüseyin Arasan, Sezar Duruk, Demir Çelik, Hüseyin Yılmaz, Songül Eniştekin, Emrullah Kalkan, Mazlum Tekdağ, Suzan Paçal, Ercan Akyol, Mehmet Arslan, Ünal Ahmet Çelen, Ercan Arslan, Mehmet Salih Yıldız, Yunus Duru, Ercan Sezgin, Mehmet Yavuzel, Yusuf Koyun, Ergin Balta, Meryem Adıbelli, Yücel Arslanşen, Eyüp Koaz, Miyesser Çelik, Zahide Besi, Fatma Gül, Muazzez Ateş, Zeki Erden, Feride Laçin, Muhammed Zengin, Ferit Yıldız, Muharrem Erbey.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2015, 11:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
elif
elif - 5 yıl Önce

bu pm deki isimler yeni tarihimi?

SIRADAKİ HABER