Baluken: Adana ve Mersin'deki saldırının faili AKP'dir

Amed’in Lice ilçesinde düzenlenen mitingde konuşan Baluken, "Ey Akdoğan sen de çok iyi biliyorsun ki, günlerce görüşmelerden sonra bu 10 madde kabulümüzdür deyip birlikte o açıklamayı yaptık" dedi.

Baluken: Adana ve Mersin'deki saldırının faili AKP'dir
HDP’li milletvekili adayları “Yeni Yaşam” projesi ile seçmenleriyle buluşmaya devam ediyor. Amed’in Lice ilçesinde düzenlenen mitingde konuşan İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın Dolmabahçe açıklamasına yanıt verdi. Baluken, "Ey Akdoğan sen de çok iyi biliyorsun ki, günlerce görüşmelerden sonra bu 10 madde kabulümüzdür deyip birlikte o açıklamayı yaptık. Senin nereye oturacağını bile birlikte belirledik. Açıklamayı Dolmabahçe'nin herhangi bir yerinde değil de Başbakanlık'ta yapalım diyen de sendin. Bugün neden inkar ediyorsun?" diye sordu. Baluken, Başbakan Davutoğlu'nun "saldırıyı DHKP/C militanı yaptı" açıklamasına dikkat çekerek, Adana ve Mersin'de HDP'ye yönelik saldırıların failinin AKP olduğunu söyledi. 


HDP Amed milletvekili adayları, Lice’de miting gerçekleştirdi. Bahtiyar Aydın Newroz Alanı'ndaki mitinge, HDP Amed milletvekili adayları Nursel Aydoğan, Nesrin Şanlı ve İdris Baluken ile Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, HDP Amed İl Eş Başkanı Gülşen Özer de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Mitingde konuşan HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Lice halkından oy istemeye gelmediklerini söyleyerek, "Şimdi biz sizden sadece bunu istiyoruz, 2011 yılında yapılan genel seçimlerinde Hatip Dicle'ye verilen yüzde 93 oyunun tekrar çıkmasını istiyoruz'' dedi.

Bu seçimde asker ve polisinde oyunu alacaklarını söyleyen Nesrin Şanlı, "PKK Fis köyünde ilk kurulduğunda Lice halkından bu mücadeleyi zafere taşıyacağına inanıyordu. Seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'ın tüm ilçelerini ve tüm köylerini gezdik. Onların Lice'ye yetişme gibi bir çalışmaları var Lice halkı ise yüzde yüz sandıklarda çıkarmak istiyor. Ben de diyorum ki bu seçimde asker ve polisinde oyunu alacağız ve başka seçimler için yine örnek olacağız" diye konuştu.

AKP'nin iki yıldır DAİŞ çetelerine destek verdiğini kaydeden İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken ise, ''AKP, DAİŞ 'e kucak açarak bize şehitler gönderen politikanın sahibidir. Kobanê'nin düşmesini, Kürt halkının iradesinin kırılmasını bekliyorlardı. 'Kobenê düştü düşecek' derken Kürt halkının yeniden bir katliamdan geçmesini ön görüyorlardı. Ne oldu Kobanê direnişle kazandı ve Erdoğan'ın maskesini düşürdü. 7 Haziran'da da saraylarını düşüreceğiz" dedi. 

AKP'nin seçimle birlikte müzakere masasında kalktığını belirten Baluken, "AKP'yi talimatlarıyla yöneten Erdoğan ortada bir taraf yok diyor, Kürt sorunu yok diyor, izleme heyetini tanımıyorum diyor müzakere masasını devirmek istiyor. Siz nasıl o günlerde müzakere masasının devrilmemesi için bedeninizi canlı kalkan yaparak barış için duyarlılığınızı ortaya koyduysanız, bu günde sandıklarda iradenize sahip çıkarak AKP'ye ve Erdoğan'a müzakereye sahip çıkıyoruz mesajı verin. Çözüm süreciyle ilgili olarak Erdoğan Kürt halkından gereken cevabı alsın'' diye konuştu.

AKP'nin sürekli olarak provokasyonlar yaptığını hatırlatan Baluken, "Orduyla PKK'yi karşı karşıya getirmeye çalışıyor, bu yetmiyormuş gibi seçim bürolarımıza saldırıyorlar. Bugüne kadar 70 merkezde AKP için çalışanlar bürolarımıza saldırdılar. Bugüne kadar saklaya bildiler ancak Adana ve Mersin'den sonraki saldırının ardından maskeleri düştü. Gündemi değiştirmek için çıkıp farklı şeyler söylüyorlar. Davutoğlu çıkıp 'bu saldırıyı DHKP/C militanı yaptı' diyor. Onun ardından DHKC çıkıp 'biz HDP'ye karşı herhangi bir saldırı yapmadık. Davutoğlu yapılan saldırının failini saklamak için öyle bir şey söyledi' diyorlar. Adana ve Mersin'deki saldırının faili AKP'dir. Bu bombaların hesabını 7 Haziran'da soracağız 7 Haziran'da ortaya çıkan sonuçla Erdoğan'ı dertten, kederden, AKP'nin de ampulünü patlatacağız'' dedi.

Çözüm sürecinin geldiği aşamaya değinen Baluken, AKP'nin sürekli çözüm süreciyle ilgili yalan açıklamalar yaptıklarını ifade ederek, "Yalçın Akdoğan bugün çıkıp 'HDP heyeti geldi biz de hazır bulunuyorduk çıkıp öyle bir açıklama yaptık' diyor. Ey Akdoğan sen de çok iyi biliyorsun ki, günlerce görüşmelerden sonra bu 10 madde kabulümüzdür diyip birlikte o açıklamayı yaptık. Senin nereye oturacağını bile birlikte belirledik. Açıklamayı Dolmabahçe'nin herhangi bir yerinde değil de Başbakanlıkta yapalım diyen de sendin. Bugün neden inkar ediyorsun? Açıklamanın arkasında Davutoğlu'nun olduğunu söyleyerek Davutoğlu da ben açıklamada yokum ama 'Başbakanlık binasında yapın ki o açıklamanın arkasında olduğumu herkes bilsin' diyen Davutoğlu, bu cümleyi bunun için demişti. Bu açıklama için AKP'de fırtınalar esiyor, birileri bundan rahatsız, rahatsız olanlar müdahale etmeden bu açıklamayı yapalım demişti. Bugün görüyoruz ki o bölünme bitmemiş AKP üç parçaya bölünmüş o açıklamaya karşı çıkan Erdoğan ve Arınç bugün de o açıklamanın arkasında duran Davutoğlu ve Akdoğan da, onların yanına geçmiş ve çözüm sürecini elinin tersiyle itmişler. Bu parçalı duruşu teşhir etmiş durumdayız. Bu parçalı duruşla Erdoğan'ı saraylardan indireceğiz bunu da başaran siz olacaksınız'' diye konuştu.

ADAYLAR KADINLARLA BİR ARAYA GELDİ

HDP Amed milletvekili adayları Nursel Aydoğan ve Nesrin Şanlı, Kocaköy'de kadın seçim bürosunda kadınlarla bir araya geldi. Buluşmada konuşan Şanlı, tarihten bugüne kadınların mücadelesinin her alanda devam ettiğini belirterek, Beritanların başlattığı mücadelenin her alanda büyüdüğünü ifade etti. Şanlı, kadınlar olarak mücadeleyi daha da büyüteceklerini dile getirdi. 

Kadınların aktif bir şekilde çalışmalara katılmalarının kendilerine güç verdiğini ifade eden Aydoğan ise, "Eğer bir seçim kazanılacaksa bu kadınlarla kazanılacak'' dedi. Aydoğan, Kürt halkının geldiği noktada kadınların emeğine vurgu yaptı. 

12 MAHALLEYE ZİYARET

Seçim çalışmaları kapsamında Bismil'e bağlı 12 mahalleyi ziyaret eden HDP yöneticileri, halk tarafından coşkuyla karşılandı. Gidilen her köy girişinde partililer, ağırlıkta kadınlardan oluşan yüzlerce yurttaş tarafından "Bijî Serok Apo", sloganlarıyla karşılandı. Özellikle köylerde çocukların HDP heyetine yoğun ilgi göstermesi devamlı sloganlar atması dikkat çekerken, görkemli karşılamalarda zaman, zaman duygu dolu anlar yaşandı. 

HDP seçim konvoyun uğradığı Heyderli Mahallesi'nde büyük bir coşku ile karşılandı. Yıllardır sistem partileri için çalışan ve Kürt siyasi partilerine hiç oy vermeyen Heyderli'nin ileri gelenlerinden Bismil Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aslan, seçimin Kürtler için taşıdığı anlama işaret ederek, "Ben hayatım boyunca hiçbir zaman bu parti geleneğinden gelen hiçbir partiye oy vermedim, sistem partilerinde yer aldım. Ama artık gün onur günüdür. Ben oyumu vermekle kalmayacağım bu parti için ne gerekiyorsa yapacağım, yıllardır benim gibi sistemin yanında yer alan herkesle görüşüyorum ulusal bir birlik için HDP'ye destek vermelerini istedim. Sistem partilerin yanında yer alan herkese ulaşıp HDP'nin gerçeğini anlatmaya devam edeceğim, geçte olsa bu gerçeğimi gördüm. Bunun için çok mutluyum" dedi. 

URFA

HDP Urfa Milletvekili Adayı Dilek Öcalan, seçim çalışmalarını Bozova ilçesinin ardından geçtiği Halfeti'de devam etti. İlk olarak Nazım Hikmet Caddesi üzerinde bulunan seçim bürosunu ziyaret eden Öcalan, burada halkla sohbet ederek, gündem değerlendirmeleri yaptı. Ardından Seldek köyüne geçen Öcalan, Halfeti'de 24 Mayıs günü gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı yapan el bildirileri dağıttı.

Memleketi Halfeti'de yoğun ilgi ve sevgi gösterileri ile çalışmalarına devam eden Öcalan'a kitle " izler oylarımızı İmralı'da bulunan Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a armağan edip, herkese gereken cevabı vereceğiz" diyerek, 7 Haziran seçimlerinde tercihlerini kimden yana kullanacaklarını belirtti. Köydeki ziyaretleri kapsamında bir Kuran Kursu'nu da ziyaret eden Öcalan, "Eline kutsal kitabımızı alıp mitinglerde seçim malzemesi olarak kullananlara gereken cevabı vereceğinizden şüphemiz yok" dedi. Öcalan daha sonra geçtiği Argıl köyünde bir düğün törenine katılarak yurttaşlarla halaya duran Öcalan, çifte mutluluklar diledi.

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan seçim çalışmaları kapsamında Siverek ilçesinde temaslarda bulundu. İlk olarak Esmerçayır Caddesi'ndeki esnafı ziyaret eden İbrahim Ayhan, HDP seçim bürosunda bulunan partililerle bir araya geldi. Daha sonra ilçe esnafını ziyaret eden Ayhan, esnafın sıkıntı ve taleplerini dinlerken HDP'nin "Yeni Yaşam" projesine destek istedi. Ayhan Siverek'teki çalışmalarına Siverek T- Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan hükümlü ve tutukluları ziyaret ederek devam etti.

HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, Suruç köylerini ziyaret ederek destek istedi. HDP'liler sırayla Kızılkuyu, Mızar ve Cerdo köylerini ziyaret etti. HDP'liler köylerde büyük sevgi gösterileri ile karşılandı. Baydemir, köylerde yaptığı konuşmalarda, hükümetin kibirlerinin esaretinden kurtulabilmesi için de HDP'nin seçim barajını aşması gerektiğini söyledi. "78 milyon insanın bugünü ve geleceği bu seçime bağlı" diyen Baydemir, "Maalesef biz çocukluğumuzu yaşayamadık. Yoksulluk ve yokluk içinde büyüdük. Diyoruz ki bu çocuklara barışçıl bir ülkeyi miras bırakalım. Kan dursun. Kardeş kanı dursun. 30 yıl boyunca yaşadık. Çocuklarımıza bir 30 yıllık savaş daha bırakmaya hakkımız yok" dedi. 

HDP Urfa Milletvekili Adayı Leyla Güven de kadın buluşmalarına devam ediyor. Seçim çalışmaları kapsamında ilçenin Yenişehir ve Özal mahallelerinde onlarca kadın ile bir araya gelen Güven yoğun bir ilgiyle karşıladı. Burada konuşan Güven, HDP'nin kadınlara yönelik projelerini anlatarak, HDP'nin kadınların partisi olduğunu vurguladı. Ev kadın kavramını kaldıracaklarını ifade eden Güven, "Biz parti olarak, artık ev kadını kavramını kaldıracağız. Bize göre dünyanın en ağır işi ev işidir. Bu nedenle ev kadınlarını işsizler kategorisine atmak yanlıştır. Evde çalışan kadınların sosyal güvenceleri olmalıdır. Onlar dünyanın en zor işini yapıyorlar ve arkalarında durmamız gerekiyor. Eril zihniyetin dayattığı kadını kabul etmeyeceğiz. Kadın sadece evde kalıp çocuk yapan biri olarak kalmayacak. Bu toplumda en çok söz hakkı kadınındır. Kuma, Berdel ve çocuk yaştaki evliliklerin önüne geçmek için bu elimizden geleni yapacağız. Özellikle kadına şiddetin önüne geçeceğiz. Bu nedenle HDP'yi desteklemenizi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

ANTEP 

HDP Antep milletvekili adayları Celal Doğan, Osman Demirci, Tuğçe Özsoy, Mahmut Toğrul, Dilek Büyükkaya ve Recai Yılmaz Antep Ticaret Merkezi'nde bulunan Toptancılar, Nakliyeciler, Sebzeciler, Fıstıkçılar ve Gıdacılar sitelerini ziyaret etti. HDP'nin seçim bildirilerinin dağıtıldığı ziyarette, adaylar yoğun ilgi ile karşılaştı. Esnafın sorunlarını dinleyen adaylar, HDP için destek istedi. 

Ziyarette sorunlarını dile getiren esnaflar, şu ana kadar farklı partilere oy verdiklerini ancak bu seçimlerde HDP'den yana tercihlerini kullanacaklarını beyan ettiler. 

HDP milletvekili adayları Berivan Özpolat ve Recai Yılmaz ise çalışmalarına Islahiye ilçesinde esnaf ve yurttaşları ziyaret ederek devam etti. İlçede yoğun ilgi ile karşılaşan adaylara, HDP ve DBP'li ilçe yöneticileri de eşlik etti. 

HDP milletvekili adaylarından Dilek Büyükkaya da, seçim çalışmaları kapsamında kadınlar ile bir araya geldi. 

MUŞ

Seçim çalışmaları kapsamından Muş Malazgirt'te DBP ve HDP ilçe örgütleri ev ziyaretleri gerçekleştirdi. Altuntaş Mahallesi'nde yapılan ev ziyaretlerine HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, HDP Muş milletvekili adayı Mensur Işık, Malazgirt Belediyesi Eşbaşkanı Halis Coşkun da katıldı. Ev ziyaretinde konuşan Çelik, Kürtlerin birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmesi gerektiğin söyledi. 

AĞRI 

HDP Ağrı milletvekili adayları Leyla Zana, Berdan Öztürk, Dilan Dirayet Taşdemir ve Mehmet Emin İlhan sabahın erken saatlerinde hayvan borsasını ziyaret ederek çalışmalarına başladı. Burada hayvan satıcıları ile görüşen adaylar, sorunlarını dinledi. Daha sonra sebze pazarını ziyaret eden adaylar, seyyar satıcılarla seçim çalışmalarını değerlendirdi. Oldukça keyifli geçen çalışmalar SGK gezisiyle devam etti. SGK İl Müdürlüğünü makamında ziyaret eden adaylar, bilgi aldı. Daha sonrasında sanayi esnafı ile bir araya gelen adaylar esnafın sorunlarını dinledi. Burada konuşan Zana, "Değerli emekçi arkadaşlarım öncelikle katıldığınız için çok teşekkür ederim. 7 Haziran seçimleri daha önceki seçimlerden çok farklı ve çok önemlidir. Bu seçimlere baktığımızda Kürtler ve Türkiye halkları açısından oldukça önemli ve hassas bir süreçtir. Yüz yıl sonra tarihi bir fırsattır. Bu açıdan bu fırsatı Kürtler iyi değerlendirmelidirler. Burada bir sistem var bu sistem 80 yıldır kendini yaşatarak bu günlere getirmiştir" diye konuştu. 

Berdan Öztürk, Leyla Zana, Dirayet Dilan Taşdemir ve Mehmet Emin İlhan; Fatih ve Yavuz mahallelerinde düzenlenen halk şölenine katıldı. Şölende halay çeken kitle sık sık "Be Serok jiyan na be" sloganı attı. 

Şölende konuşan Mehmet Emin İlhan, 7 Haziran'da HDP çatısı altında bir araya gelen halklar tarafından barajın yıkılacağını kaydetti. Halkların artık AKP'ye kapılarını kapatığını HDP'ye ise açtığını vurgulayan bir başka aday Dirayet Dilan Taşdemir, HDP yeni bir yaşam inşa etmek için yola çıktığını ve Kürtlerin başlatmış olduğu özgürlük yürüyüşünün artık kimsenin durduramayacağını belirtti. 

Berdan Öztürk ise, AKP'nin her güm farklı bir şekilde HDP'ye saldırdığını kaydederek, "7 Haziran'da barajları başta Önder Apo ve tüm zindan direnişçileri için yıkacağız. Biz kimseyi başkan yaptırmayacağız. Onlar sadece başkanlığı rüyalarında görür" dedi. 

Leyla Zana da, Ağrılıların geçmiş direniş tarihine sahip çıktığını ve 1 Haziran'da tarih yazdığını kaydederek, Ağrılıların 7 Haziran'da da yeni bir tarih yazacağını vurguladı. Zana, "Ağrılı gençler her şekilde başı dik partininse ve tarihine sahip çıkmıştır. Hiç kimse diyemez ki Ağrı gençliği yıkıcı ve kırıcıdır. Biz 8 Haziran'da Ağrı'da gençlik bayramını tek ses ve omuz omuza kutlayacağız" diye konuştu. 

Öte yandan HDP Ağrı milletvekili adayları, Ağrı merkeze bağlı Gerger (Geçit Alan), Ziro (Murat Bucağı), Qezer (Ballı Bostan), Onceli (Yoncalı) köylerini ziyaret ederek, HDP'nin "Yeni Yaşam" projesini anlattı. 

IĞDIR 

Iğdır'da Cumartesi günü HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık'ın da katılımıyla Belediye Meydan'ında düzenlenecek seçim mitingi için kentte el ilanları dağıtıldı. Dağıtıma HDP Iğdır milletvekili adayları M.Emin Adıyaman, Kıznaz Türkeli, HDP Iğdır İl Eşbaşkanı Cesim Katar, Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Şaziye Önder, İl Genel Meclis eş başkanları A. Kadir Özsular ve Dilek Yanardağ da katıldı. Çarşı merkezindeki esnafları gezen grup, esnaflara Cumartesi günü yapılacak mitinge katılmaları çağrısında bulundu. 

Emin Adıyaman ve Kıznaz Türkeli, seçim çalışmaları kapsamında kentin Sögütlü Mahallesi'nde yapılan etkinliğe katıldı. Etkinliğin yapıldığı alan HDP bayraklarıyla süslenirken, yurttaşlar HDP lehine slogan attı. 

Etkinlikte konuşa Adıyaman, AKP'nin ihale ve iş verme vaadiyle kimseyi kandıramayacağını söyledi. Adıyaman, "Halkımız el ele omuz omuza gönül birliğiyle bu diktatörleri tarihe gömecektir. Biz gücümüzü para babalarından, fabrikatörlerden AKP'ye hizmet eden 400 televizyon kanalından almıyoruz" dedi. HDP adaylarının gücünü halktan aldığını dile getiren Adıyaman, "Biz gücümüzü sizlerden halktan, sokaktan, fakirden, garibandan alıyoruz" diye konuştu.

Ardından konuşan Kıznaz Türkeli ise HDP'nin mağdurların, ezilenlerin yanında olduğunu belirterek, "Bizler Soma'da diri diri gömülen madenciyiz. Bizler polislerin saldırısına uğrayan işçileriz. Bizler mağdurlardan yanayız. Ezilenlerden yanayız. Çünkü bizler HDP'yiz. Bizler 7 Haziran'da bu kan emicileri, savaş kışkırtıcıları kendi döktükleri kanda boğacağız" diye konuştu.

Etkinlik, davul zurna eşliğinde çekilen halayların ardından sona erdi. 

KARS

HDP Kars İl Örgütü yarın saat 13.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın katılımıyla yapılacak Kars mitingi öncesi tüm hazırlıklarını tamamlayarak, kent genelinde mitinge çağrı bildirileri dağıttı. Bildiri dağıtımına HDP Kars milletvekili adayları Ayhan Bilgen, Şafak Özanli ve Önder Fidanboy'un yanı sıra kalabalık bir kitle katıldı. Kentteki tüm esnafları dolaşan milletvekili adayları, 7'den 70'e tüm Karslıların yarın saat 13.00'da miting alanına akması çağrısında bulundu.

Kars Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak mitinge HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Ağrı Milletvekili Adayı Leyla Zana, HDP Kars Milletevekili Mülkiye Birtane ve sanatçı Serhado katılacak. 

ANKARA 

DİSK Ankara Kadın Komisyonu, CHP ve HDP'nin kadın milletvekili adayları ve işçi kadınlarla buluşturmak amacıyla forum düzenledi. Emekli-Sen Genel Merkezi'nde yapılan foruma HDP'den Gülsen Ülker, Songül Abdil Erol, Nursel Öztürk CHP'den ise Gamze Taşçıer katıldı. 

Forumun açılış konuşmasını yapan Emekli-Sen Genel Sekreteri Nevin Kızılöz, foruma 4 siyasi partinin kadın adaylarını davet ettiklerini ancak 4 siyasi partiden HDP ve CHP'nin davetlerini kabul ettiğini söyledi. Kızılöz, AKP'nin 13 yıllık iktidarı sürecinde kadına yönelik şiddetin ve baskının arttığını dile getirdi. Mevcut iktidarın yönetim anlayışından kaynaklı kadın emeğinin değersizleştirildiğini, yok sayıldığını ve saldırıların yoğunlaştığını belirten Kızılöz, "Bu seçimlerde tekçi, otoriter yönetim biçiminin geriletilmesi çok önemlidir. Bu nedenle özgürlükten, demokrasiden, barıştan yana partilerin iktidar olması temel hedefimizdir" diye konuştu. 

Formda, yaşadıkları sıkıntı ve sorunları anlatan kadın işçiler, milletvekili adaylarına seçildikleri zaman kadınlar için ne tür çalışmalar yapacaklarını, taşeron işçisi kadınların haklarını nasıl koruyacağı ve ev emekçisi kadınlara ilişkin nasıl bir politika izleneceği yönünde sorular yöneltti. 

Forum soru cevap şeklinde sona erdi.

ŞIRNAK 

HDP Şırnak Milletvekili Adayı Leyla Birlik, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, DBP ve HDP'li yöneticiler ile birlikte onlarca araçlık konvoyla eşliğinde Şırnak'ın Kasrik beldesi ve Akçaköy (Dara) köyünü ziyaret etti. Coşkulu bir şekilde karşılanan konvoyu onlarca çocuk taşıdıkları HDP bayrakları ve "Biji SerokApo" ve "Bizi Berxwedana Kobane" sloganları ile karşıladı. Çalınan müzikler eşliğinde adaylar ile kitle halay çekti. Kasrik beldesine gelen HDP'nin konvoyu burada yüzlerce kişi tarafından coşkulu bir şekilde karşılanırken yine belde girişinde yüzlerce kadın giydikleri rengarenk giysiler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine attıkları sloganlarla konvoyu karşıladı. Kasrik'te yapılan coşkulu karşılamanın ardından konuşan HDP Şırnak milletvekili adayı Leyla Birlik, kırk yıldır Kürt halkının özgürleştirilmesi için çetin bir mücadelenin verildiğini ve bu özgürlük mücadelesinde büyük bedeller ödendiğini vurgulayarak, özellikle Botan'da acının düşmediği tek bir hanenin olmadığını ifade etti. 

SİİRT 

Seçim çalışmaları kapsamında Şirvan'a bağlı Miskin (Soğanlı), Maden, Soraz (Yayladağ) Cümüş (Gümüş), Endê (Doğruca), Hurmiz (Hürmüz) köylerini gezen HDP Siirt milletvekili adayı İsmail Aydın, yurttaşlarla bir araya gelerek destek istedi. Ziyarette halk ile sohbet eden Aydın, "Daha dün bizlere silah bırakın ve meclise gelin diyenler, bu gün kalkmış 'HDP'nin barajı aşmaması ve mecliste olmaması iyi olur' diyorlar. Anacak ne yaparlarsa yapsınlar Allahın izniyle ve halkımızın destekleriyle meclise gireceğiz. Çözüm Süreci'nin takipçisi olacağız. Bizim halkımızdan başka bir gücümüz yok. İnşallah desteklerinizle Türkiye'de artık kardeşkanının dökülmesini önleyeceğiz" diye konuştu.

Şirvan'dan Siirt'e doğru yolu çıkan HDP seçim konvoyu Siirt girişinde polisler tarafından "Genel asayiş" gerekçesiyle durdurularak kimlik kontrolü yapıldı. Polislerin araçları aramak istemesi üzerine İsmail Aydın itiraz etti. İtirazın üzerine polisler araçları aramaktan vazgeçti ve HDP seçim konvoyu Siirt'e doğru yola devam etti.

HDP Siirt milletvekili adayı Kadri Yıldırım ise, Baykan'da seçim irtibat bürosunda halk ile buluştu. HDP ve DBP ilçe yöneticileri ile belediye eş başkanlarının eşlik ettiği Yıldırım, kalabalık bir kitle tarafından alkışlarla karşılandı. Bir süre seçim bürosunda yurttaşlarla sohbet eden Yıldırım, daha sonra beraberindeki HDP ve DBP'liler ile birlikte ilçe merkezinde bulunan esnafları dolaştı. Her gittiği iş yerinde ilgiyle karşılanan Yıldırım, seçimin önemine değinerek, destek istedi. HDP adayı Yıldırım ile konuşanlardan biri, HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde baraj sorunu olmadığını ve yüzde 14 alacağını belirtirken, diğer bir esnaf ise HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın hemşerisi olduğunu dile getirerek, HDP'yi destekleyeceklerini söyledi. İlçedeki esnaf ziyaretleri renkli görüntülere sahne olurken, Yıldırım girdiği bir tatlıcıdan tatlı sepetini alarak beraberindeki DBP ve HDP'liler ile etraftaki insanlara dağıttı. Konuşmalarında yaptığı esprileriyle birçok sefer esnafları güldüren Yıldırım, 7 Haziran seçimleri için destek istedi. "Bize hem kavli dua, hem de fiili dua edin, yani sandıkta bizi unutmayın" ifadesinde bulundu.

Ardından Veysel Karani Beldesi'ne geçen Yıldırım, burada da ilk olarak HDP seçim irtibat bürosunu ziyaret etti. Yıldırım beraberindekiler ile birlikte, her gittiği dükkanda güler yüzle karşılandı. Yıldırım ve beraberindekilere çeşitli yiyecekler ikram eden esnaf, HDP'den övgüyle bahsederken, seçimlerde sadece Kürtlerin değil tüm Türkiye halklarının HDP'yi desteklemesi gerektiğini belirtti. Veysel Karani hazretlerinin türbesinin bulunduğu beldede türbeyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler de HDP adayı Yıldırım'a ilgi gösterirken, kendisi ile fotoğraf çektirdi. 

BATMAN 

HDP milletvekili adayı Hasan Yağız, Hasankeyf ilçesinde ve köylerinde seçim çalışmalarını sürdürdü. Yağız, ilçe merkezindeki temaslarının ardından ilçeye bağlı Kola, Dier, Hizo, wezrîne ve Karaköy (Reşiye) köylerini gezdi. Yağız ve beraberindekiler, HDP'nin "Yeni Yaşam" projesini anlatarak destek istedi. 

HDP Milletvekili Adayı Saadet Becerikli de kent merkezindeki esnaf ziyaretlerini sürdürdü. Diyarbakır Caddesi'nin ara yollarında bulunan çarşı esnafını tek tek gezen Becerikli, gittiği her dükkanda esnaflar tarafından ilgi ile karşılandı. 

HDP'nin bir diğer milletvekili adayı Ayşe Acar Başaran ise Beşiri ilçesinde seçim çalışmaları yürüttü. Acar'a da partililer eşlik ederken, ilçe merkezindeki çalışmaların ardından köyler de gezilerek destek istendi.

MARDİN

HDP İstanbul Milletvekili Adayı Abdullah Bülent Uluer, Sakarya Milletvekili Adayı Neslin Gümüş ve Bursa Milletvekili Adayı Metin Kılıç, HDP Kızıltepe ilçe seçim bürosunu ziyaret etti. Ziyarette adaylara HDP Mardin Milletvekili Adayı Mithat Sancar ve DBP, HDP yöneticileri eşlik etti. Ziyarette konuşan 78'liler Derneği Üyesi Adil Güler, Çerkes Katliamı'nın 151'inci yıl dönümünde olunduğuna işaret ederek, "Bu kadim topraklarda bir daha katliamlar soykırımlar zulümler olmasın diye bugün anma ve bütün ülkelerin bu soykırım kararını tanıma konusunda onları zorlamaya çalışmak ve tanıtmak amacıyla topladık. İyi ki beraberiz. HDP büyük bir yol açtı. HDP bütün halklar, bütün inançlar için doğru bir yol doğru ilkeler ve büyük azimle yola çıktı" dedi. 

Sancar ise bugünlerin önemli olduğunu belirterek unutulduğu takdirde yeni katliamların yaşanmasının da kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

MANİSA

HDP'nin Manisa adayları Sibel Genç, Cumali Yıldız, Mejdel Acar, Abidin Başboğa ve Gülseren Ongun seçim çalışmaları kapsamında Manisa kent merkezinde ve Turgutlu ilçesinde esnafları gezdi, evleri ziyaret etti. Adaylara, HDP Manisa il eşbaşkanları Sait Taycı ile Hatice Aslan, HDP Turgutlu İlçe Başkanı Selahattin Dağlı da eşlik etti. Ziyaret edilen yurttaşlarla tek tek sohbet eden adaylar ayrıca HDP'yi anlatan broşürler dağıtarak, yurttaşlardan destek istedi. 

ŞIRNAK

HDP Şırnak Milletvekili Adayı Aycan İrmez, Silopi'de bulunan İhracatçılar ile Laleş Kültür Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıyla bir araya geldi. Toplantıda Güney Kürdistan Bölgesi'ne yük taşıyan şoförlerin seçimlere bir hafta kala gitmemeleri ve bu konuda ihracatçıların neler yapabileceği konuşuldu. 

Düzenlenen toplantının ardından İrmez ve beraberindekiler, Kavallı (Nerwan) köyünde düzenlenen şölene katıldı. Köyde çoğunluğu kadınlardan oluşan yüzlerce kişi tarafından yapılan karşılamanın ardından yerel müzik grubunun söylediği şarkılar eşliğinde yüzlerce kişi halaya durdu. HDP bayrakları taşıyan onlarca çocuk, yüksek bir tepeye çıkarak bayrakları sallarken, alanda bulunan yüzlerce yurttaş yöresel kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturdu. 

VAN

HDP Van Milletvekili Adayı Selami Özyaşar Edremit ilçesinde esnaf ve evleri ziyaret ederek, düzenlenen halk toplantılarına katıldı. HDP ve DBP'lilerin eşlik ettiği Özyaşar, İŞGEM'de çalışan esnafları ziyaret etti. Yoğun ilgi ile karşılanan Özyaşar, partisinin projelerini anlatarak, destek istedi. 

Edremit ilçesine bağlı mahallelerde KJA öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında Yeni Mahalle, Şabaniye, Yüniplik, Eminpaşa mahallelerinde özgün kadın toplantıları düzenlendi. Toplantılara Edremit Belediye Eşbaşkanı Sevil Rojbin Çetin ve DBP İl Başkanı Hamiyet Şahin katıldı. Toplantılarda HDP'nin kadın politikasına dair bilgilendirme yapılarak, destek istendi. 

Özalp'te önceki seçimlerde AKP'den Belediye Meclis Üyesi olan Mahmut Gümüşlü ve ailesi HDP seçim bürosunda düzenlenen törenle HDP'ye katıldı. Törene, HDP İlçe Eşbaşkanları Recep Ceylancı, Aslı Kaymaz, DBP Özalp İlçe Eşbaşkanı Yakup Almaç ve çok sayıda partili katıldı. Törende konuşma yapan Almaç, HDP'nin her geçen gün daha da güçlendiğini söyledi. Almaç'ın konuşmasının ardından Gümüşlü ve ailesine HDP rozetleri takıldı. 

Van'ın Çatak ilçesinde HDP, seçim çalışmaları kapsamında ilçe merkezinde bulunan Belediye Otoparkı'nda önünde miting düzenledi. Mitinge, HDP Van milletvekili adayları Zozan Yeliz Yıldırım ve Lezgin Botan, HDP ilçe eşbaşkanları, Çatak Belediyesi eşbaşkanlarının yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Miting alanı HDP bayrakları ile süslenirken, "Hırsızlık bir din olsaydı tanrısı R.T.E olurdu" pankartı dikkat çekti. 

Mitingde konuşan HDP Van Milletvekili Adayı Lezgin Botan, tarihi bir süreçten geçildiğini belirterek, "Biz Önderliğimize söz verdik zindanlardaki yoldaşlarımıza, Şengal'deki ve tüm Kürdistan'da şehit düşen kahramanlarımıza söz verdik. 2015 yılını özgürlük ve zafer yılı yapacağız, şimdiden hayırlı olsun diyoruz" dedi. AKP'nin halkın arasına çıkmaya yüzü olmadığını kaydeden Botan, AKP'nin HDP'ye karalamak için kirli oyunlar peşinde olduğunu söyledi.  Miting, müzik eşliğinde çekilen halayların ardından sona erdi. 

BİTLİS

HDP Bitlis milletvekilleri adayları Zeynel Omay, Mizgin Irgat ve Celadet Gaydalı seçim çalışmaları kapsamında Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde esnafı ziyaret etti. Partililerin de eşlik ettiği adaylar, esnafları tek tek gezerek, deste istedi.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2015, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER