Baluken, öğrencilere saldırıları hükümete sordu

HDP Grup Başkanvekili Baluken, ırkçı grup ve polislerin üniversite öğrencilerine saldırılarının arttığına dikkat çekerek, konuyu Meclis'e taşıdı.

Baluken, öğrencilere saldırıları hükümete sordu
HDP Grup Başkanvekili Baluken, ırkçı grup ve polislerin üniversite öğrencilerine saldırılarının arttığına dikkat çekerek, konuyu Meclis'e taşıdı. Baluken, Bakan Bozdağ'a, "Son 3 ay içerisinde gözaltına alınarak tutuklanan ve hâlihazırda cezaevlerinde bulunan öğrenci sayısı nedir? Üniversitelere ve cezaevlerine göre dağılım nedir" sorularını yöneltti.


HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, üniversite öğrencilerine yönelik baskı ve saldırılara ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

'GERÇEK SAYI BİLİNMİYOR'

Baluken, son bir haftadır üniversitelere yönelik baskı ve gözaltıların artarak devam ettiğini; Roboski Katliamı'nın üçüncü yıl dönümü anması için okulda çağrı yapan öğrencilerin hem ırkçı grupların hem de polisin hedefi olduğunu kaydetti.

Sütçü İmam Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi'nde kamuoyuna yansıyan bilgilere göre 300'e yakın öğrencinin gözaltına alındığını, ancak gerçek sayının bilinmediğini belirten Baluken, öğrencilerin bir kısmının “makul şüphe” gerekçesiyle evlerine düzenlenen baskınlarda gözaltına alındıklarını, öğrencilerin “şüpheli” addedilen tişötlerinin de polislerce alıkonulduğunu belirtti.

'POLİS KÜTÜPHANEYE GAZ BOMBASI ATTI, DERSLİKLERİN KAPISINI KIRDI'

Baluken, "Çukurova Üniversitesi’nde ise üniversite içerisinde bulunan ancak öğrenci olmayan ve Adana büyükşehir belediye başkanı Hüseyin Sözlü’nün desteklediği aşırı milliyetçi grup tarafından öğrencilere yönelik saldırılarda bulunmuştur" diyerek, polisin ise saldırgan grup ile birlikte hareket ederek topyekun öğrencilere saldırdığını, derslik ve kütüphaneye kaçan gençleri gaz bombası atarak, dersliklerin kapılarını kırıp darp ederek gözaltına aldığını ifade etti.

'3 AY İÇİNDE KAÇ ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI?'

 HDP'li Baluken, Bakan Bozdağ'dan şu sorularına yanıt istedi: 

"Son 3 ay içerisinde hangi üniversitelerde polis müdahalesi söz konusu olmuştur ve bu zaman zarfında gözaltına alınan toplam öğrenci sayısı nedir?

Son 3 ay içerisinde gözaltına alınarak tutuklanan ve hâlihazırda cezaevlerinde bulunan öğrenci sayısı nedir? Üniversitelere ve cezaevlerine göre dağılım nedir?

Son 3 ay ve son 5 yıl içerisinde haklarında dava açılan öğrenci sayısı nedir?

Son 5 yıl içerisinde yargılanan öğrenci sayısı nedir? Yargılamalar neticesinde kaç öğrenci hüküm giymiş kaç öğrenci beraat etmiştir?

Hâlihazırda tutuklu ve hükümlü bulunan üniversite öğrencilerinin sayısı nedir? 

Üniversitelere yönelik polis müdahalelerinin ve gözaltıların nedeni nedir? 

Birçok öğrencinin bir kısmı 'makul şüphe'  gerekçesiyle evlerine düzenlenen baskınlarda gözaltına alınmış ve öğrencilerin 'şüpheli' addedilen tişötleri de polislerce alıkonulmuştur. Bu bağlamda henüz yasalaşmış olan 'makul şüphe' nedeniyle birçok insanın gözaltına alındığı ve tutuklandığı gerçeğinden hareketle 'makul şüphe' gerekçesinin uygulamada keyfiliğe yol açtığını düşünmüyor musunuz? Bu konuda yasalarda değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?

Polisin üniversitelere yönelik müdahalelerinde sivil faşist gruplarla hareket etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sivil faşist grupların polis gibi davranması hakkındaki görüşünüz nedir? 

Belediye başkanı Hüseyin Sözlü’nün Çukurova Üniversitesi’ndeki olayları yönlendirmesi “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçunun unsurlarını oluşturmakta olup bu bağlamda hakkında soruşturma açılması gündemde midir? Bu yönde bir şikâyet olmuş mudur?"

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2014, 16:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER