Barış Bloku ve Avrupalı parlamenterler Nusaybinden seslendi: Barış kazanacak

Yoğun çatışmaların başladığı Nusaybin’de incelemelerde bulunmak isteyen Avrupalı parlamenterler, gazeteciler, Barış Bloku ve HDP heyetinin ilçeye girişine izin verilmedi.

Barış Bloku ve Avrupalı parlamenterler Nusaybinden seslendi: Barış kazanacak
Yoğun çatışmaların başladığı Nusaybin’de incelemelerde bulunmak isteyen Avrupalı parlamenterler, gazeteciler, Barış Bloku ve HDP heyetinin ilçeye girişine izin verilmedi. Nusaybin’e 14 km kala Tarihi İpek Yolu olarak bilinen, Şırnak, Hakkari, Cizre karayolunu trafiğe kapatan jandarma, Aralarında Yeşiller Partisi Avusturya Ulusal Parlamento Milletvekili Berivan Aslan, Hollanda Sosyalist Partisi Milletvekili Sadet Karabulut, Almanya Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Inge Höger’in de bulunduğu Avrupalı parlamenterler, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Barış Bloku Eş Sözcüsü Nuray Sancar, Gazeteci Celal Başlangıç ve Barış Bloku heyetin geçişine izin vermedi.


GERÇEĞİN ÜSTÜNÜ ÖRTÜYORLAR

Heyete, Cizre’ye de Nusaybin’e de alınmayacakları ifade edilirken, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak ile konuya ilişkin görüştü. Valiye sokağa çıkma yasağının olmadığı Cizre yolunun kapatılmasının kabul edilemez olduğunu, yolun açılması gerektiğini ve heyetin bölgede incelemelerde bulunacağını söyleyen Tüzel’e valinin cevabı, “Sizden talimat alacak değiliz” oldu. Vali Koçak, yolun açılmayacağını ifade ederken, yolun kapatıldığı jandarma kontrol noktasına zırhlı araç ve TOMA’lar yerleştirildi. İlçe ve köylere erişmek isteyen yurttaşlar da yolun kapatılmasına tepki gösterdi.

BARIŞI, ÖZGÜRLÜĞÜ SAVUNMAK İÇİN GELDİK

Kontrol noktasından geçemeyince, köy yollarından giderek Nusaybin girişine ulaşan heyet, burada eylemde olan halkla buluştu. Burada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel,  savaşa karşı barışı, kardeşliği, özgürlüğü savunmak için geldiklerini belirterek, “Nusaybin’de, Diyarbakır’da, Cizre’de incelemelerde bulunacağız. Savaş ortamının, hukuksuz ve keyfi sokağa çıkma yasağının kaldırılması, barışın tesisi için çabalamaya devam edeceğiz” dedi. Aylardır geçici hükümetin sürdürdüğü savaş, özel güvenlik bolgeleri ve sokağa çıkma yasaklarıyla çocukların, gençlerin öldürüldüğünü belirten Tüzel, “Bunu acilen durdurmamız gerek. Savaşı hep birlikte yenecegiz ve barış kazanacak” şeklinde konuştu.
Heyette yer alan katılımcılar halkı selamladıktan sonra, konuşan Barış Bloku Eş Sözcüsü Nuray Sancar, günlerdir insanlar evlerinde mahsur ve ölümle burun buruna olduğunu söyledi. Avrupa’dan ve batıdan gelerek buradaki halkla dayanışma içerisinde olduklarını göstermek istediklerini belirten Sancar, “Barış Bloku sizlerin yanında ve barış için mücadelesini sürdürecek” dedi.

'KÜRT HALKININ YANINDAYIZ'

Almanya Barış İnisiyatifi adına konuşan Ursula Schumm ise “Buradaki savaş uygulamalarının meşru olmadığını duymuştuk ve bir de yerinde görmüş olduk. Gördük ki devletin uygulamaları, sorunun çözümüne yönelik değil, aksine derinleştiren ve çözümsüzlüğe iten bir tutum var” dedi. Kürt halkının barış mücadelesinin yanında yer alacaklarını söyleyen Schumm, “Barış çabasını Almanya ve Avrupa’da da dile getirip çözüm için çabalayacağız” dedi.

'BU NEYİN GÜVENLİĞİ?'

Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut ise “Barış mücadelesinde sizin yanındayız” dedi. Nusaybin’e girişlerinin engellenmesine tepki gösteren Karabulut, “Neyin güvenliğinden bahsedildiğini anlayamadık. Halkın güvenliği yok. Peki bu neyin güvenliği” diye sordu.

Doktor Angelica Claben de Doktorlar Birliği olarak ihtiyaç halinde bölgeye doktor getireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Claben, “Bir an önce ateşkes yaparak, halkın taleplerini karşılayın” dedi.

Milletvekili Berivan Aslan da bölgede yaşanan hukuksuzluklari Avrupa’da teşhir edeceklerini, çözüm için çabalayacaklarını söyledi.

Heyet burada yurttaşlarla bir süre sohbet ettikten sonra Cizre’ye doğru hareket etti.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2015, 20:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER