Başarılı her devrimin ardında kadınlar var

Yemenli Gazeteci ve İnsan Hakları Savunucusu Tawakel Karman, Stockholm Nobel Müzesi’nde 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen bir konferansa katıldı.

Başarılı her devrimin ardında kadınlar var
Yemenli Gazeteci ve İnsan Hakları Savunucusu Tawakel Karman, Stockholm Nobel Müzesi’nde 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen bir konferansa katıldı. 2011 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Karman, Arap Baharının yaşandığı ülkelerde devrim sürecinin devam ettiğini belirterek başarıya ulaşmış her devrimin ardında kadınların olduğunu söyledi.


Tarihsel deneyimlerin güç durumlarda aile ve ulusu koruyanların kadınlar olduğunu gösterdiğini, kadınların pek çok kez olağanüstü koşullar yaşandığı durumlarda özveri göstererek en iyiyi yaptıklarını kanıtladıklarını belirten Karman, “Ama tüm bu zor koşullardan sonra durum normalleştiğinde erkekler kadınları bir kenara iterek tekrar inisiyatifi ele geçiriyorlar” dedi.
Bu tutuma son verilmesinin zorunlu olduğunu söyleyen Karman, Arap Baharının yaşandığı ülkelerde mücadelenin devam ettiğine ve kadınların haklarını almak için mücadeleyi sürdürdüklerine dikkat çekti.

“Ben 8 Mart’ta tüm kadınlara, çevrelerini rahatsız etmeden haklarını alamayacakları ve rahata kavuşamayacakları mesajını iletmek istiyorum. Bunu yapmadıkları sürece dışlanmanın ortadan kaldırıldığı özgür bir gelecek sağlanamaz” diyen Karman, kadınların bunu mücadele ederek sağlayabileceklerini, marjinalliğe ve dışlanmaya, kadınların erkekler tarafından köleleştirilmelerine son vereceklerini belirtti.

‘EVLERİNDEN ÇIKIP DEVRİME ÖNDERLİK ETTİLER’

Arap baharının kadınların evlerinden çıkıp devrime her açıdan önderlik edebilecek yetenek ve kapasitede olduklarını gösterdiğini belirten Tawakel Karman, bunu gören  erkeklerin egemen olduğu toplumun kadınların devrime önderlik etmelerine saygı göstermek zorunda kaldıklarını söyledi. 

“Ben her zaman güzel bir geleceğin yaratılabileceğine inandım. İlk olarak mental olarak kafamızda, düşlerimizde ve kalbimizde, sonra da gerçek yaşamda onu gerçekleştiririz” diyen Karman, önemli olanın birincisi olduğunu ve öncelikle insanların kendilerinin karar vermeleri gerektiğini belirttikten sonra konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Benim tüm dünya kadınlarına mesajım şudur. Gelecekte olacak şeylerden sizler sorumlusunuz. Gerçekleştirmek istediğiniz düşlerin ne olduğundan bağımsız olarak bunu gerçekleştirebileceğine inandığınız ve mücadele ettiğiniz zaman başarıya ulaşacaksınız. Kendinize güvendiğiniz sürece düş ve amaçlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Gerisi ayrıntıdır. Tutku ve cesaretle donatılmış kadınların yerel, ulusal ve küresel düzeydeki mücadelelerinin önünde hiçbir güç duramaz. Bunun için tüm dünya kadınlarına birleşin diyorum.
Demokrasi, adalet için yolsuzluğun ve adaletsizliklerin olmadığı, sevgi ve hoşgörünün olduğu, küresel vatandaşlığın sağlandığı adil bir dünya için birleşin. Buna inanan kadın ve erkeklerin birlikte mücadelesiyle böyle bir dünyanın gerçekleştirilmesi mümkündür.”

Konuşmasından sonra konferansı izleyenlerin sorularını cevaplayan Karman, Yemen’de devrim sürecinin devam ettiğini ve yeni bir anayasa hazırlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Suudi Arabistan ve İran’ın Yemen’in iç işlerine karışmasını istemediklerini söyleyen Karman, ABD’nin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıları da durdurmasını istedi. 

Mısır’daki askeri darbe ile ilgili ne düşündüğü sorusunu ise,  Sisi önderliğinde düzenlenen askeri darbeye karşı olduğunu ancak bunun Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek verdiği biçiminde algılanmaması gerektiği şeklinde yanıtladı. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2014, 14:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER