Başdanışman Uçum: Bakanlar Kurulu yok, siyasi teknisyenler var

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni sistemde Bakanlar Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararı kavramlarının hukuken karşılığı bulunmadığını söyledi. Uçum’a göre bakanlar “Siyasi Teknisyen” heyeti halinde çalışırsa “Teknik Ekip Hükümeti” olabilir.

Başdanışman Uçum: Bakanlar Kurulu yok, siyasi teknisyenler var
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 15-16 Temmuz’dan Cumhurbaşkanlığı Sistemine, Türkiye’nin Demokratik Birliği Mücadelesinde Yeni Aşama 16 Nisan” isimli bir kitap yazdı. 24 Haziran seçimlerinin ardından yayınlanan kitapta 15 Temmuz askeri darbe girişimi, 16 Nisan anayasa değişikliği içeriği ve kurulacak yeni sistemin özellikleriyle ilgili bölümler yer aldı.


Uçum, “21. Yüzyılda Türkiye’nin Devrimi” başlıklı bölümde 15-16 Temmuz, 21. Yüzyılın bugüne kadarki en büyük siyasal devrimi olarak nitelenebilir. Bu devrim, “Milli Demokratik Halk Devrimi” olarak adlandırılabilir” dedi. 

‘ORGANİK LİDER’ TEZ KONUSU OLMALI’

Erdoğan’ın temsil siyaseti yerine sosyolojik siyaseti hayata geçirerek siyaset yapma tarzında radikal bir değişiklik sağladığını söyleyen Uçum’a göre, Erdoğan liderliği “Doğrudan/Organik Siyasi Liderlik” olarak nitelenmeli ve siyaset bilimi, siyaset sosyolojisi alanında çalışanların tez konusu yapılmalı.

BAKANLAR “SİYASİ TEKNİSYEN” OLACAK

Mehmet Uçum, “Hükümet ve teşkilat” bölümünde yürürlüğe giren yeni sistemle ilgili değerlendirmeler yaptı. “Cumhurbaşkanlığı sistemi siyasi açıdan tek kişilik hükümettir. Tek irade, tek teşkilat ilkesine dayanır” diyen Uçum Bakanlar Kurulu ile ilgili “siyasi teknisyen” ifadesini kullandı. Uçum, “Siyasi kararları verme yetkisi yürütme görevini yerine getirmek için seçilmiş Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanının atayacağı bakanlar siyasi karar veremezler. Cumhurbaşkanının siyasi kararlarının uygulanmasını sağlarlar. Bakanların teknisyen özellikleri öne çıkacaktır. “Bakanlar ‘siyasi teknisyen’ olacaklardır” dedi.

BAKANLAR KURULU HUKUKEN YOK

Teknik açıdan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlardan oluşan yapının “teknik ekip hükümeti” olduğunu belirten Uçum şu uyarıda bulundu:
“Bakanlar Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararı kavramları yeni sistemde hukuken yoktur ve fiilen kullanılmamalıdır. Elbette Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlarla heyet halinde çalışabilir. Buna engel bir durum yoktur. Hatta bu heyet çalışmasının esası kararnameyle düzenlenebilir. Ama açık olan şudur ki önceki haliyle bir bakanlar kurulu faaliyeti olmayacaktır.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2018, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER