Baydemir'in Başbakan'a Hediye Ettiği Meyîr Kitabı

Belediye Başkanı Baydemir'in Başbakan Erdoğan'a Diyarbakır ziyaretinde hediye ettiği Diyarbakır'ın yemek kültürünü anlatan Meyîr kitabının yazarı Mehmet Öncü, Meyîr'i anlattı.

Baydemir'in Başbakan'a Hediye Ettiği Meyîr Kitabı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir,  kendisine Diyarbakır yemeklerini anlatan Kürtçe "Meyîr" kitabı hediye etti.

Araştırmacı Mehmet Öncü'nin, belediyenin projesi kapsamında üç yıl boyunca ilçe ilçe, köy köy gezerek hazırladığı kitap, sadece yemek tarifi kitabı değil, aynı zamanda yemeklerin hikayelerini de anlatan bir eser.

Kitapta bugün Diyarbakır’da yapılan toplam 470 yemek, tatlı ve içecek var.

Meyîr, Kaburga Dolması, Meftune, Burma Kadayıf, kış dönemi için hazırlanan kurutmalıklar, bastıklar, pestiller, saç kavurma, Amed kebabı, örgü peyniri, şîrmastik…

Meyîr'in yarpuzlusu da biberlisi de var

Kitaba adını veren "Meyîr", Kürtlerde kadınlara sıkça konulan antik döneme ait bir tanrıça ismi.

Kürtçe atasözleri, Kürtçe halk hikayeleri kitapları da olan Kürt coğrafyasında folklorik araştırmalar yapan Mehmet Öncü, bianet'e yemek olan Meyîr'i anlattı.

"Meyîr, ayran çorbası dediğimiz, doğu ve güneydoğuda, yani tüm Kürt coğrafyasında yaklaşık 25 varyantı olan sulu bir yemek. Ayran yarma ile kesilmesin diye sürekli karıştırılarak pişiriliyor. Özleşme denen bir kıvamı var, onu yakaladın mı ocak kapatılır.

"Bu yemeğin özelliği içine kattıklarınızla bölgeden bölgeye değişmesi. Kimisi, yarpuz otlu, kengerli, taze kabaklı, patlıcanlı, biberli yapar. Kimisi, üstüne soğanlı, salçalı soslar koyar. Ama sadece birinden biri konur. Sıcak da soğuk da yenir. Eskiden haftalık yapılıp ana yemeklerin yanında yardımcı yemek olarak yenirmiş. Ancak yanında yeşil soğan ve ekmekle sıcak olarak ana yemek gibi de yenir. Yoksul ve zengin mutfakların hepsinde yenen bir yemek."

Kitap yakın zamanda Türkçeye de çevrilecek ve Paris’te yapılacak Dünya Yemek Kitapları Yarışması’na katılacak. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2013, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER