BDP tutuklu vekiller için görüşmeler yapacak

BDP, tutuklu milletvekilleri Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Van bağımsız milletvekili Kemal Aktaş için 2 Ocak günü grup başkan vekilleri ile birlikte iktidar ve muhalefet ile görüşecek.

BDP tutuklu vekiller için görüşmeler yapacak
BDP, tutuklu milletvekilleri Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Van bağımsız milletvekili Kemal Aktaş için 2 Ocak günü grup başkan vekilleri ile birlikte iktidar ve muhalefet ile görüşecek. Konuya ilişkin bir açıklama yapan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan "Meclis'in açılacağı gün grup başkan vekilleri ile birlikte ne yapacağımız noktasında görüştükten sonra görüşme gerçekleşecek" dedi. 


Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "Uzun tutukluluk" ve "Seçilme hakkının ihlali" kararına rağmen BDP'li vekiller Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Bağımsız Van milletvekili Kemal Aktaş yargılandıkları Diyarbakır 5 ve 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından tahliye edilmemişti. Sarıyıldız, Irmak ve Aktaş hakkında bir üst mahkemeye yapılan itirazda savcının olumlu mütalaasına rağmen reddedildi. Bunun üzerine BDP harekete geçerek yasal düzenleme hazırlamaya başladı. 

Konu ilk olarak HDP ve BDP'li vekillerin yaptığı açlık grevi açıklamasında gündeme geldi. Tuncel, burada yaptığı açıklamada, yasal düzenleme için iktidar partisi ve muhalefetin olumlu yaklaştığını belirterek, 5271 sayılı CMK'nın 108'inci maddesinde bir değişikliği öngördüklerini söyledi. Konuya ilişkin konuşan BDP Grup Başkanvkili Pervin Buldan, 2 Ocak günü grup başkan vekilleri ile birlikte iktidar ve muhalefet ile görüşeceklerini belirterek, "Meclis'in açılacağı gün Grup Başkan vekilleri ile birlikte ne yapacağımız noktasında görüştükten sonra görüşme gerçekleşecek" dedi. 

CMK'nın 108'inci maddesi tutukluluğun incelenmesi üst başlığı ile yer alıyor. Şu anda yürürlükte olan madde ayrıca kendi içerisinde de üç maddeye ayrılıyor. Şu anda yürürlükte olan madde şöyle:

"Madde 108 - (1) Soruşturma evresinde şüphelinin tutukevinde bulunduğu süre içinde ve en geç otuzar günlük süreler itibarıyla tutukluluk hâlinin devamının gerekip gerekmeyeceği hususunda, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından 100 üncü Madde hükümleri göz önünde bulundurularak karar verilir.

(2) Tutukluluk durumunun incelenmesi, yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde şüpheli tarafından da istenebilir.

(3) Hâkim veya mahkeme, tutukevinde bulunan sanığın tutukluluk hâlinin devamının gerekip gerekmeyeceğine her oturumda veya koşullar gerektirdiğinde oturumlar arasında ya da birinci fıkrada öngörülen süre içinde de re'sen karar verir."

BDP tarafından hazırlanan kanun teklifinde ise bu maddeye, "Milletvekili seçilenler serbest bırakılır" diye ek bir maddenin eklenmesi öngörülüyor. 

Yasal düzenleme için 5271 sayılı CMK'nin 108'inci maddesinde bir değişikliğin yapılması öngürülüyor. / anf

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2013, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER