Belediye BDP'li olunca!

Türkiye- İran arasında bulunan ve vatandaşların küçük çapta ticaret yapmasına izin verilen Kapıköy Sınır Kapısı'nın bulunduğu alan Van’ın Büyükşehir statüsü kazanmasının ardından BDP’li Saray Belediyesi’nin yetki alanına dahil oldu.

Belediye BDP'li olunca!
Türkiye- İran arasında bulunan ve vatandaşların küçük çapta ticaret yapmasına izin verilen Kapıköy Sınır Kapısı'nın bulunduğu alan Van’ın Büyükşehir statüsü kazanmasının ardından BDP’li Saray Belediyesi’nin yetki alanına dahil oldu. Ancak Ticaret Bakanlığı,  Saray Kaymakamlığı’nın talebi doğrultusunda sınır kapısını Gümrük Müdürlüğü’ne devretti. Saray Belediyesi Eş Başkanı Zilan Aldatmaz, sınır kapısının bakımı, işletilmesi ve çalıştırılmasının Belediye’ye ait olduğunu belirterek,   konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi.


Türkiye-İran sınırında bulunan ve yıllardır devletin ‘Terör örgütü buradan gelir elde ediyor’ iddiasıyla vatandaşların özgürce ticaret yapma hakkını engellediği Kapıköy Sınır Ticaret Merkezi’nde sorunlar bitmiyor. Sınır kapısı daha öncede ticaret yapmak isteyen vatandaşlara yapılan baskılarla gündeme gelmişti. Tüm Van halkının ve çevre illerin talebine rağmen serbest ticaret yapılmasına izin verilmeyen Kapıköy Sınır Kapısı Van’ın Büyükşehir statüsü elde etmesinin ardından 30 Mart seçimlerinde Saray Belediyesi’nin yetki alanı içine girdi. Sınır kapısının şu anda çevre temizliğini Saray Belediyesi gerçekleştirirken sınır kapısında bulunan dükkanlar ve sınır kapısının kantar gelirleri de artık belediyeye ait. Tüm bu gelirler, 15 Nisan’da Belediyeye devredilmesi gerekirken, Saray Kaymakamlığı’nın talebi üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yasal mevzuata aykırı davranarak  sınır kapısını Gümrük Müdürlüğü’ne devretti. Saray Belediyesi Eş Başkanı Zilan Aldatmaz, konuyu yargıya taşıdıklarını ve halka ait olan sınır kapısının kendilerine devri için sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Sınır kapısının bakımının, işletilmesinin ve çalıştırılmasının artık Belediyeye ait olduğunu belirten,  BDP’li Saray Belediyesi Eş Başkanı Zilan Aldatmaz,  “Büyükşehir yasasından önce sınır kapısı ve limanlar Özel İdare’ye bağlıydı ancak yapılan yasal değişikliklerle artık bunlar Belediyeye ait. Dolayısıyla Kapıköy Sınır Kapısı’nın bakımının, işletilmesinin ve gelirinin belediyemize devri gerekiyor. 15 Nisan 2014’te bunun yapılması gerekirken BDP’nin Saray’da seçimleri kazanmasını bir türlü hazmedemeyen Saray Kaymakamlığı’nın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan talep etmesi üzerine sınır kapısının geliri Gümrük Müdürlüğü’ne devredildi. Yani oranın çöplerini bile biz temizleyeceğiz ama gelir Ticaret Bakanlığı’na verilecek. Oysa Gümrük Müdürlüğü bile sınır kapısının bize devrini istiyor” dedi.

Sınır Kapısı’na hizmeti Belediyenin götüreceğini ifade eden Aldatmaz, “orada büyük sıkıntılar yaşanıyor. Daha önce burada bulunan lokal bile Saray Kaymakamlığı tarafından ‘Burada terör örgütüne ve yataklık ediliyor’ gerekçesiyle kapatılmış. Orada belediyeye ait dükkanlar var. Sınır kapısının bakımı, çalıştırılması ve işletmesi belediyeye ait.  Ticaret Bakanlığı sadece sınır kapısında yapılacak olan ticaretle ilgilenecek. Yasal mevzuat bunu çok açıkça belirtiyor. Orada bulunan ve belediyeye ait dükkanlar bile bize verilmiyor. İran halkı Türkiye’ye turist olarak giriş yapıyor ancak sınır kapısında oturulacak bir çay ocağı bile yok. Konuyla ilgili gerekli yargı sürecini başlattık ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” Diye konuştu. / anf

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER