Beştaş: Roboski katillerini aklamak için uygun zaman seçildi

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, Askeri Savcılığın Roboski kararını "katliam niteliğinde" bularak, "Karar, tekrar katliam işlenmesi anlamına geliyor" dedi.

Beştaş: Roboski katillerini aklamak için uygun zaman seçildi
BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, Askeri Savcılığın Roboski kararını "katliam niteliğinde" bularak, "Karar, tekrar katliam işlenmesi anlamına geliyor" dedi. 


Şırnak'ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski köyünde Aralık 2011'de 34 köylünün katledildiği soruşturmada Askeri Savcılığın "takipsizlik" kararı verdi.

ANF'ye konuşan, BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın Roboski soruşturmasında takipsizlik kararı vermesini ve TSK'nın kusuru olmadığını vurgulamasının "yeni bir katliam" anlamına geldiğini belirtti. 

'ARAŞTIRMA YAPILMADI, UYGUN ZAMAN YOKLANDI'

"Bu karar hiçbir yönüyle hazmedilmesi, kabul edilmesi mümkün olan bir karar değil. Karar, tekrar katliam işlenmesi anlamına geliyor. Katliamın sorumluların aklanmasıdır; karar bunu ifade ediyor. Roboskililer bir kez daha katledildiler" diyen Beştaş, soruşturmanın iki yıldır gizli yürütüldüğünü hatırlattı: "Gizli, bilgi verilmeden yürütülen bir soruşturmaydı. Biz hiçbir araştrmanın olduğuna, yapıldığına inanmıyoruz. Sadece aklama için uygun zaman ve zemin yoklandı ve Türkiye'de bu zemin şimdi mevcut; özellikle, gündeme bilerek konulan Balyoz, Ergenekon kararı, yargıyla ilgili yaşatılan kaos ve tartışmalar... Bunların hiçbiri karardan bağımsız değil."

Beştaş, kararda açıkça "TSK personeli görevini yaptı" denildiğini ifade ederek, "Bombalama da Bakanlar Kurulu'nun sınırötesi operasyona yetki veren tezkeresine dayandırılıyor. Yani, karara göre, emirler doğrultusunda katliam işlenmiştir, suç yoktur. Satır aralarında, bir adım öteye giderek 'Roboskililer suçludur' da diyorlar" dedi.

ASKERİ MAHKEME, ANAYASA MAHKEMESİ VE AİHM...

"Bu kararla Türkiye tarihinde katliamın cezasız olduğu, suç olmadığı bir kez daha hukuk tarihine geçmiştir" tepkisinde bulunan Beştaş, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını belirterek, "Başvuruyu hukuki prosedürü tamamlamak için yapacağız. Sonra Anayasa Mahkemesi ve ardından AİHM'e başvuru yapacağız" bilgisini verdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2014, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER