BM: Suriye'de savaşan gruplara silah yollanmasına karşıyız

BM, Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’larıyla mühimmat taşındığına ilişkin yayınlanan görüntülerle ilgili olarak, “Hangi taraf olursa olsun, hiç bir şekilde Suriye’de savaşan gruplara silah yollanmasına karşıyız” dedi.

BM: Suriye'de savaşan gruplara silah yollanmasına karşıyız

Birleşmiş Milletler’den (BM), Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR’larıyla mühimmat taşındığına ilişkin yayınlanan görüntülerle ilgili olarak açıklama yaptı. Açıklamada “Hangi taraf olursa olsun, hiç bir şekilde Suriye’de savaşan gruplara silah yollanmasına karşıyız” denildi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye sorununda BM’nin genel tavrının belli olduğunu ve olayın barış odaklı çözümden yana olduğunu söyleyerek, “Genel Sekreter’in Suriye sorununda temel prensibi bellidir. BM’nin tavrı, Suriye’de sorunun çözümü için barış odaklı hareket edilmesini desteklemekte. BM, hangi taraf olursa olsun hiçbir şekilde burada (Suriye’de) savaşan guruplara silah gönderilmesine taraf değildir” dedi.

BM’nin Suriye krizi başlamasından şimdiye kadar daima politik çözüm arayışında olduğunu anımsatan Sözcü Dujarric, MİT tırları ile ilgili Türk yetkililerinin de ne BM ne de BM Genel Sekreteri’ne konu ile ilgili hiçbir bilgi veremediğini dile getirdi.

Ne olmuştu?

Cumhuriyet gazetesi, MİT’e ait olan TIR’lardaki havan, top ve tüfek mermisi gibi mühimmatlara ait olduğu belirtilen görüntüleri yayınladı.

Yayınlanan görüntülerde jandarma eşliğinde ve savcı nezaretinde kapakları açılan çelik kasalarda önce antibiyotik dolu kutular görülüyor. İlaçların altındaki kasalar açıldığında da havan, top mermisi ve ağır makineli tüfek mermileri ortaya çıkıyor.

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Cumhuriyet gazetesi hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar görüntüleri neden yayınladıklarına ilişkin açıklama yaparak, “Bir gazetenin, bir gazetecinin görevi okurunu bilgilendirmek, halkı bu tehlikeden, bu tehditlerden haberdar etmek, bu maceraya kalkışan yetkilileri ikaz etmektir. Cumhuriyet, bu sorumluluğun bilinciyle bu görüntüleri yayınlıyor” dedi.

Hükümet yetkilileri, TIR’ların Suriyeli Türkmenlere yardım taşıdığını öne sürmüş, Siirt milletvekili adayı ve AK Parti Dış İlişkiler’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da geçtiğimiz günlerde Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR’larının Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) gittiğini söylemişti.

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2015, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER