BM'deki Kudüs tasarısı kabul edildi

BM üyesi ülkeler, ABD'nin Kudüs'ü kararının geçersiz sayılmasına dair tasarıyı görüştü. Tasarı, 128 oyla kabul edildi.

BM'deki Kudüs tasarısı kabul edildi
Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını “acil özel oturum”la görüştü. Tasarı, 9 ret oyuna karşı, 128 kabul oyuyla onaylandı. 35 ülke ise çekimser oy kullandı.


ABD ve İsrail’le birlikte Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau ve Togo tasarıya karşı ret oyu kullandı.

İSRAİL’DEN TEPKİ

ABD’nin Kudüs’ü kararının geri çekilmesi amacıyla BM Genel Kurul’una sunulan tasarı, 14’e karşı ABD’nin 1 oyuyla veto edilmiş, ardından BM Genel Kurulu “acil özel oturum”la toplanma kararı almıştı. İsrail Başbakanı BM’de gerçekleşecek olan Kudüs oylamasına saatler kala BM’yi ‘yalanlar evi’ olarak nitelemiş, İsrail Başbakanı Netanyahu ise henüz oylama yapılmadan kararı tanımayacaklarını söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ilk oturumda konuşma yaptı. Çavuşoğlu “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi evrensel değerleri hiçe saymaktadır. ABD’nin Kudüs kararı hukuka aykırıdır. BM Genel Kurulu’nun görevi adaleti yerine getirmektir” dedi.

Çavuşoğlu konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Bir çok kez burada toplandık. Söyledik ki Filistinlilerin hepimiz gibi yaşama hakkı var. Özgür olmaya, refaha hakkı var. Yasadışı işgal devam etmektedir. Nesiller boyu Filistinliler şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldılar. Bu oylama Filistin davasının  bizim davamız olduğunu göstermektedir. Adaletin ve barışın yanında olacağız.”

HALEY: BM’YE EN FAZLA BAĞIŞI BİZ YAPIYORUZ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan sonra, ABD’nin BM Elçisi Nikki Haley söz aldı. BM’in İsrail’e odaklanılmasının kurumun güvenilirliğini sarstığını savunan Haley, ABD’nin BM’e en fazla maddi katkı yapan ülke olduğunu söyledi.

Haley, “ABD, BM’e ve tüm ajanslarına açık ara en fazla katkı sağlayan ülkedir. BM’ye bu cömert bağışları yaparken beklentimiz iyi niyetimizin de anlaşılması. Bu katkıları yapıyoruz çünkü ABD’nin değerlerini destekliyoruz. BM ile birlikte dünyanın ihtilaflı bölgelerinde çaresiz insanlara gıda, yiyecek ve barınma sağlıyoruz” dedi.

‘ABD BUGÜNÜ UNUTMAYACAK’

ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının 1995’te alındığını hatırlatan Haley, Trump’ın “ABD vatandaşlarının iradesiyle verilmiş bir kararı” dile getirdiğini belirtti. Haley, şöyle devam etti:

“Bu karar Kudüs’ün nihai statüsü hakkında herhangi bir şey belirtmiyor. Bu karar barış çabalarına herhangi bir zarar vermiyor. Fakat ABD bugünü unutmayacak. Bu oylama ABD’nin BM’e bakışını tamamen değiştirecek. Ve bu oylama daima hatırlanacak. Bugünkü toplantı için en fazla finansman katkısı ABD’den istendi. BM tekrar gelip de katkı istediğinde ABD bugünü hatırlayacaktır.”

‘İSRAİL FİLİSTİNLİLERİN HAYALİNİ GÖZARDI ETMİŞTİR’

Filistin Dışişleri Bakanı El Maliki de, Kudüs oturumunda konuştu. Maliki “İsrail işgali Filistinlilerin rüyalarını, hayallerini gözardı etmiştir. Filistinlilere ateş ettiler. Kız çocuğunu gecenin bir vakti annesinin yanından aldılar. Filistinlileri, Arapları buradan uzaklaştırmak değil bir araya getirme ihtiyacı doğmuştur. Filistin halkı güçlü durarak hen Kudüs’te hem de caddelerde varlık göstermelidir. Filistinli insanların kutsal değerlerini koruduklarını hatırlamakta fayda var” dedi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2017, 15:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER