Yolu şaşıran iki peşmerge Haşdi Şabi'nin eline düştü

İran ve Irak'ta faaliyet gösteren İran Kürdistanı Emekçi Devrim Partisi (Komele) üyesi iki peşmerge, Haşdi Şabi tarafından alıkondu. Yolu şaşırdıkları için Haşdi Şabi'nin eline düştüğü belirtilen peşmergelerin kurtarılması için ABD de devreye girdi.

Yolu şaşıran iki peşmerge Haşdi Şabi'nin eline düştü
İran Kürdistanı Emekçi Devrim Partisi’ne (Komele) üye iki peşmerge, Süleymaniye’den Erbil’e giderken yolu şaşırınca Pırde kasabasında Iraklı güçler tarafından alıkonuldu. Rudaw’ın haberine göre, iki peşmergenin serbest bırakılması için Irak ve ABD’li yetkililer nezdinde girişimler sürüyor. Ancak henüz bir sonuç alınabilmiş değil.


Komele üyesi peşmergeler Sadi Muazzer ve Reşid Efşari’nin, kasım ayında Süleymaniye’den Erbil’e giderken yolu karıştırıp, Kerkük sınırlarındaki bir Haşdi Şabi kontrol noktasında alıkonulduğu belirtiliyor. Haşdi Şabi ise iki peşmergeyi Iraklı güçlere suikast düzenleme girişimiyle suçladı. ABD’li yetkililer ise serbest bırakılmalarının kendi yetkileri dahilinde olmadığını ancak iki peşmereyi Kerkük’teki K1 askeri üssünde gördüklerini söyledi.

Peşmergeler Sadi Muazzer ve Reşid Efşari. (Fotoğraf: Rudaw)

Peşmergelerden Sadi Muazzer’in eşi Sirwe Mahmudzade, kocası ile arkadaşının işkence gördüğünü, İran’a teslim edilmeleri tehlikesinin bulunduğunu savundu. Kendisi de peşmerge olan Sirwe, eşi ile arkadaşının bir ay önce Heşdi Şabi tarafından alıkonulduğunu söyledi. Sirwe Mahmudzade, “Suçsuz, günahsızlar, sadece yolu karıştırdılar. İşkence görmüşler, İran’a teslim edilebilirler” dedi.

Komele ise iki peşmergenin can güvenliğinden Irak hükümetini sorumlu tutarak serbest bırakılmalarını ve İran’a teslim edilmelerine engel olunmasını istedi. Komele yetkililerinden Refik Hüseyin, “İran iki peşmergeyle görüşmüş. Bu endişe verici. Birçok girişimde bulunduk ancak şimdiye kadar sonuç vermedi” dedi.

Kürt siyasilerle sivil aktivistlerin de, iki peşmergenin serbest bırakılması için Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile ABD’nin Irak temsilcisi ve insan hakları örgütlerine mektup gönderdiği belirtildi. (Kaynak: Rudaw)

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2017, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER