Bölgede kepenkler Öcalan için kapandı

PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük 15 Şubat uluslararası komplo, Kuzey Kürdistan'da bir haftadır çeşitli eylemlerle protesto ediliyor.

Bölgede kepenkler Öcalan için kapandı
PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük 15 Şubat uluslararası komplo, Kuzey Kürdistan'da bir haftadır çeşitli eylemlerle protesto ediliyor. Kuzey Kürdistan şehirleri 'kara gün' dedikleri bu günü kepenk kapatarak karşıladı. Protesto yürüyüşleri öncesinde birçok kentte sessizlik hakim. 


AMED

15 Şubat komplosunun yıl dönümünü protesto etmek amacıyla Amedliler kepenk açmadı. Kentin genelinde sabahın erken saatlerinde sessizlik hakim olurken, başta Bağlar ilçesi olmak üzere, Sur, Yenişehir Kayapınar, Şehitlik, Balıkçılarbaşı, Koşuyolu gibi bir çok yerde esnaflar kepenk açmadı. Fırın ve nöbetçi eczaneler dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu Amed’de semp pazarları da açılmadı. Mahallelerden halk gruplar halinde Batıkent Meydanı'na gidiyor. Batıkent Meydanı'nda yapılacak olan yürüyüş öncesi, başta yürüyüş güzergahı olmak üzere kentin bir çok noktasında polisler konumlandırıldı. Özellikle Hatboyu Caddesi üzerinde onlarca çevik kuvvet polisinin TOMA, akrep, serdar ve panzer ile beklemesi dikkat çekiyor. Kente yeni getirilen kobra tipi zırhlı araçların da mahalle aralarında aralıksız bir şekilde tur atıyor.

ŞIRNAK 

Şırnak merkez ile Silopi, Cizre, İdil, Uludere, Beytüşşebap ilçelerin de de esnaflar 15 Şubat'ı açmayarak protesto etti. Kepenklerin tamamının kapalı olduğu Şırnak il ve ilçelerinde polislerin aldığı yoğun önlem dikkat çekiyor. BDP öncülüğünde saat 13.00'da kitlesel basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirilmesi bekleniliyor. Cizre’de de polisler ilçenin birçok noktasına onlarca akrep tipi zırhlı araç ve çok sayıda TOMA'larla çarşı merkezi adeta ablukaya almış durumda. Cizre halkı komployu kınamak için saat 11.00'da Cudi Mahallesi Mezbahane Sokak'ta toplanarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirecek.

BATMAN 

Batman’da da başta çarşı merkezi olmak üzere Diyarbakır, Gülistan caddeleri, Sanat Sokağı ve mahallelerde esnaf kepenkleri açmazken, il sessizliğe büründü. Kente bulunan fırın ve eczaneler dışında hiçbir esnafın hizmet vermediği kentte yer yer yurttaşların sessiz bekleyişi olduğu gözlendi. Batman’ın Kozluk ilçesinde de esnaflar kepenk açmayarak 15 Şubat'ı protesto etti. 

Siirt'te ise, esnaf kepenk kapatırken, kentteki sivil toplum örgütleri ile BDP il binasına protesto amaçlı siyah bezler asıldı.

URFA

Urfa'nın Suruç ilçesinde, Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin 15'inci yıldönümü esnaflar kepenk açmayarak protesto ediliyor. Fırın ve eczanelerin dışında iş yerlerinin kapalı olduğu ilçede sessizlik hakim. 

MARDİN

Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe, Derik, Dargeçit ilçeleri ile Sürgücü beldesi de ‘kara günü’ kepenk kapatarak karşıladı. Nusaybin’de sabahın erken saatlerinde ise Demir Köprü (Şehitler Köprüsü) üzerinde ateş yakılarak trafiğe kapatıldı. Dargeçitliler ise Nusaybin’deki 15 Şubat’ı protesto yürüyüşüne katılmak amacıyla yola çıktı.

HAKKARİ 

Hakkari merkezi ile ilçeleri Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova’da da kepenkler açılmadı. Yüksekova’da esnaf 3 günden bu yana kepenk açmıyor. Eczanelerin dışında kepenklerin açılmadığı ilçede, araçlar da sokaklara çıkmayarak kontak kapattı.   Şemdinli’de dershane öğrencileri ise eğitime bu gün ara vererek 15 Şubat'ı protesto etti.

SERHAT KENTLERİ

Muş'un Malazgirt, Bulanık, Varto kentlerinde de sessizlik hakim. BDP İlçe binaları ve evlere siyah bez asıldı. Ağrı’nın Doğubeyazıt ve Diyadin ilçelerinde de hayat durdu. Iğdır’da ise özelikle Kürt esnafların yoğun bulunduğu Halfeli Durağı, Doğubayazıt Caddesi ve Rus Pazarı başta olmak üzere birçok yerde kepenkler açılmadı. 

ADANA VE MERSİN

Adana'nın Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı Şakirpaşa, Ova, Onur, Uçak, Denizli, Gülbahçe, Barbaros, Yenibey, Hürriyet, Küçükdikili, Dağlıoğlu, Koza, Yunus Emre, Anadolu, 19 Mayıs, Küçükkırım, Belediyeevleri, Yersuat ve Havuzlubahçe mahallelerinde bulunan esnaf, 15 Şubat’ı protesto amacıyla kepenk açmadı. Mersin'in Akdeniz ve Toroslar ilçelerine bağlı çok sayıda mahallede de esnaf kepenk açmadı. / anf

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2014, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER