Bugün 'Kürt Gazeteciliği Günü'

Kürdistan Gazetesi 116 yıl önce 1898′de sürgünde yayın hayatına başladı. Kapanıncaya kadar da yaşamı sürgünde devam etti.

Bugün 'Kürt Gazeteciliği Günü'
Kürdistan Gazetesi 116 yıl önce 1898′de sürgünde yayın hayatına başladı. Kapanıncaya kadar da yaşamı sürgünde devam etti. İlk Kürtçe gazete, 31 sayı yayınlanabildi. Kürtler gazetenin yayınlandığı 22 Nisan gününü “Kürt Gazeteciliği Günü”olarak kutluyorlar.

Bedirhan Bey, merkezi Cizre olan Botan Beyliği’nin son beyidir.

19′uncu yüzyılda Osmanlıya karşı defalarca ayaklandı; bir dönem kendi Kürt Beyliğini kursa bile sonuçta teslim alındı ve sürgüne gönderildi.

Bu nedenle ailenin önemli bir kısmı yaşamını sürgünde geçirdi.

Mikdad Midhat Bedirhan da yaşamını sürgünde geçiren aile fertlerinden biri.O sürgünde iken bir ilke de imza attı ve Kürtlerin ilk gazetesini çıkardı.Gazetenin adı Bedirhan ailesinin hasretinin de ifadesi: Kürdistan …

Gazetenin ilk sayısı 22 Nisan 1898′de Mısır’ın başkenti Kahire’de yayınlandı. 4 sayfalık gazete sadece 31 sayı çıkabildi. Yayın hayatı boyunca da sürgünlerden kurtulamadı.

Mısır’dan İsviçre’ye oradan da Londra’ya taşındı. Osmanlı topraklarına girişi yasaklandı. Birçok kente ancak gizlice ulaştırıldı.

1898′de yayına başlayan gazete, 1902 yılında kapanmak zorunda kaldı. Kürtlerin sürgünde başlayan gazetecilik serüveni 116 yıldır devam ediyor.

Bu sürede ölümler, faili meçhuller, cezaevleri, işkenceler Kürt gazetecilerin yakasından eksik olmasa da her yılın 22 Nisan gününü “Kürt gazeteciliği günü” olarak kutlamaktan vazgeçmiyorlar. / İmctv

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2014, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER