Canikli: ABD ile ortak Rakka harekatına sıcak bakıyoruz

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “ABD ile ortak Rakka harekatına sıcak bakıyoruz” dedi.

Canikli: ABD ile ortak Rakka harekatına sıcak bakıyoruz

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuştu.

Canikli, “ABD ile ortak Rakka harekatına sıcak bakıyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

“Mağduriyetlere fırsat verilmemesi ifade edilmiş ve FETÖ’yle mücadele konusunda Bakanlıklarımızın yaptığı çalışmalar değerlendirilmiştir. Ayrıca diğer terör örgütleriyle ilgili olarak mücadele konusunda yapılan çalışmalar ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş ve özellikle, bölücü terör örgütüyle mücadele kuvvetli kararlılık bir kez daha gösterilmiştir. 15 Ağustos, 7 Eylül tarihlerinde orta ölçekte 12 farklı noktada operasyonlar gerçekleştirilmiştir.

“Türkiye’de operasyon yapılmayan bölge kalmamıştır”

“Kars Kağızman, Bingöl Merkez, Tunceli Merkez, Diyarbakır Hani, Şırnak Ilıcak, Şırnak Merkez, Hakkari Şemdilli ve Çukurca bölgelerinde operasyon düzenlenmiştir. Bu bölgeler uzun süredir operasyon yapılmayan bölgelerdir. Türkiye’de operasyon yapılmayan bölge kalmamıştır. Operasyonlar ve çalışmalar devam etmektedir.

“Temel amaç sınır güvenliğinin sağlanması”

“24 Ağustos saat 04.00’te başlatılan Fırat Kalkanı operasyonu yürütülüyor. Temel amacı sınır güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu uluslararası imkanın, hakkın sonucu yapılıyor.

“Bir top atışı, 27 havan atışı ve 2 roket atışı gerçekleştirilmiş ve 21 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir, Türkiye toprakları içinde, Suriye’den yapılan saldırılarla. Gaziantep’te de Suriye’den gelen canlı bomba ile 54 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Temel amaç hudut güvenliğinin sağlanmasıdır.

“Cerablus halkını bölgeye dönmeleri için teşvik ediyoruz”

“2015-2016 sınırlarımızdan 62 farklı ülkeden 1400 savaşçı Türkiye sınırlarından geçiş yapmıştır. Türkiye de sınır güvenliği için bu operasyona başlamıştır. IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele için başlamıştır.

“BM kararları IŞİD’le mücadele konusunda sorumluluk da yüklemektedir. Bu mücadele yürütülmektedir. Bu çerçevede yapılan operasyonun amaçlarının biri de koalisyona yardım sağlamaktır.

“Temel amaç olmamakla birlikte Suriyeli göçmenlerin kendi topraklarına dönmelerini sağlamak amacıyla uygun ortam oluşturmak amaçlardan bir tanesi de budur. Celabrus’a dönmeye başladıklarını görüyoruz. Ve teşekkür ediyoruz. Orada sistem tamamen oturana kadar devam edecek.

“Cerablus’a pazartesiden itibaren Türkiye’den su verilecek, önümüzdeki cumartesi gününden itibaren Türkiye’den elektrik verilmeye başlanacak. Kendi ülkelerinde yaşama imkanı sağlanacak. Bunları destekliyoruz.

“Suriye devletinin toprak bütünlüğü korunmalı”

“Her türlü tedbiri alıyoruz. Ayrıca Suriye devletinin toprak bütünlüğünün korunması önceliklerimizden biridir. Fırat Kalkanı’nın ikinci gününde Cerablus’ta kontrol sağlandı. Rai bölgesinden doğuya doğru 6 köy temizlenmiş oldu, 11. günde Çobanbey’inden ilave zırhlı birlik batı istikametinden IŞİD’i temizlemeye başladı. 1 gün sonra batı ve doğuda unsurlarımızın birleşmesi sağlandı.

“Her türlü çalışma yapılıyor”

“Kontrol altına alınan bölgelerde nizamın sağlanması için her türlü çalışma yapılıyor. Yerel yönetimlerin de oluşturulması dahil olmak üzere. Halkın o bölgeye yerleştirilmesi, orada oluşturulacak olan kamplara yerleştirilmesi ve kendi köylerine dönmeleri için her türlü çalışma yapılıyor.

“4 şehidimiz, 19 yaralımız var”

“İki harekat sırasında maalesef 4 şehidimiz, 19 yaralımız var. 4 tankımız ağır hasar gördü. ÖSO’da 16 şehit, 27 yaralı söz konusu.

“Operasyon derinlik kazanabilir”

“Orada IŞİD’e yönelik olarak harekat devam edecek. Bir miktar derinlik kazanabilir. Bu bölgenin 45 km eninde ve 95 km uzunluğunda bir hattın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve buralarda kurulacak şehirlerde Suriyelilerin evlerinden ayrılmak zorunda kalan halkın buralarda ikamet etmesi konusunda Türkiye’nin bir tezi var. Bunu diğer ülkelerle görüşüyoruz. Henüz tam istediğimiz noktaya gelmiş değiliz ama buralarda da ümit var gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.

“Rusya ile ilişkilerimiz ivme kazanacak”

“Bu operasyonlarla ilgili bütün aktörleri bilgilendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde Rusya Federasyonu ile ilişkimiz daha da ivme kazanacak. 10-12 Ekim tarihlerinde Türk-Rus karma ekonomi toplantısı için toplanacağız.

“Yine bu çerçevede Halep’te ateşkesin sağlanması ve orada mahsur kalmış bulunan 500 bin insana insani yardımların önünün açılması için görüşmelerimiz devam ediyor.

“ABD ve Rusya arasında görüşmeler var, mutabakat noktasına gelindi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da yoğun görüşmeler gerçekleştirdiğini biliyoruz. Ümit ediyoruz önümüzdeki kısa sürede bu konuda bir karara varılır.

Rakka’ya yapılacak operasyon

“Rakka’ya yapılacak operasyonda Sayın Obama’nın sayın Cumhurbaşknımızdan bir talebi oldu. Talebe sıcak baktığını ifade etti.

“Teknik görüşmeler yapılması için karara varıldı. Bu görüşmeler devam ediyor. Henüz bir takvimlendirme anlamında netlik kazanmadı. Türkiye ile bu operasyona sıcak baktığımızı belirtmek isterim.”

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2016, 17:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER