Diyarbakır'ın Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandı

Diyarbakır'ın merkez Sur ve Silvan ilçe belediyelerine Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Valilikçe kayyum atandı.

Diyarbakır'ın Sur ve Silvan belediyelerine kayyum atandı

Diyarbakır’ın merkez Sur ve Silvan ilçe belediyelerine kayyum atandı.

Sur ve Silvan ilçe belediyelerine Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Valilikçe kayyum ataması yapıldı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, kayyum olarak belediyelere ilçelerde görev yapan kaymakamların atandığı belirtilirken, 9 il genel meclis üyelerinin yerine de yeni atamaların yapılacağı belirtildi.

Belediye başkanlarına dava açılmıştı

Sur ve Silvan ilçelerinde “öz yönetim” ilan ettikleri gerekçesiyle Sur Belediye Başkanı Seyid Narin ve Silvan Belediye Başkanı Yüksel Bodakçı hakkında dava açılmıştı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamaları devam eden Sur Belediye Başkanı Narin hakkında “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılaması devam eden Silvan Belediye Başkanı Bodakçı hakkında “Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan da 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

KHK’lar yayımlanmıştı

2 Eylül’de Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında üç yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de “Belediye ve bağlı idarelerin terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağladığı gerekçesiyle valilik tarafından belediye veya bağlı idare taşınırlarına, bölgenin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulabilecek” ifadesi yer alıyordu.

Yıldırım ve Soylu açıklama yapmışlardı

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’daki valiler toplantısında, “Belediye başkanlarıyla ilgili valilerimize tam yetki verildi. Lütfen çekingen, ürkek davranmayın. Bu bir vebaldir, büyük bir sorumluluktur. Hiç tereddüt etmeyin, yasaları uygularken asla ve asla tereddüt etmeyin. Gençlerimizi dağa teşvik edenlere asla prim vermeyin. Gereğini yapın kardeşlerim” demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, “Türkiye’de yerel yönetimler üzerinde teröre destek veren bir anlayış söz konusu. Bu devletimiz tarafından tespit edilmiş ve 28 belediye için gereken yapılmıştır. Bundan geri adım atmamız söz konusu değil” demişti.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2016, 18:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER