Cansız, Doğan ve Şaylemez birçok merkezde anıldı

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Türkiye ve Kürdistan'ın birçok merkezinde anma etkinlikleri yapıldı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez birçok merkezde anıldı
9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Türkiye ve Kürdistan'ın birçok merkezinde anma etkinlikleri yapıldı. Cinayetlerin lanetlendiği eylemlerde, Türkiye, Almanya ve Fransa devletlerinin katliamdan sorumlu olduğunun vurgulandığı açıklamalarda adalet talebini haykıran on binler, katliamcılardan hesap sorulacağı mesajı verdi 


MARDİN 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, DÖKH bileşenleri öncülüğünde, Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimci için yürüyüş düzenlendi. Üç kadın devrimcinin fotoğraflarının bulunduğu maskeleri yüzlerine takan kitle, daha sonra Mehmet Yalçın Etüt Merkezi Konferans Salonu'nda anma etkinliği gerçekleştirdi. Burada konuşan HDP ilçe Eş Başkanı Lokman Yaşar, Sakine Cansız'ın 35 yıllık devrimcilik hayatında hiçbir zaman boyun eğmediğine vurgu yaptı.  Anma programı, şiir, sinevizyon ve müzik dinletisi ile sona erdi

NUSAYBİN’DE HALK SINIRA YÜRÜDÜ

Mardin'in Nusaybin İlçesinde de, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i anmak için halk, Nusaybin sınırına yürüdü. Yürüyüşte kısa bir konuşma yapan Nusaybin DBP Eş Başkanı Zinet Ağlan, katliamın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen talimatı verenlerin bulunmadığını hatırlattı. Ağlan, "Hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Bu katliamın hesabını soracağımıza davalarının takipçisi olacağımıza dair söz veriyoruz" diye konuştu. 

AYDIN

Paris'te katledilen 3 fidan için, Aydın merkez ve Didim ilçesinde de anma etkinlikleri yapıldı. HDP Aydın İl binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Sevgi Yolu Sokağı'na doğru yürüdü. Burada basın açıklamasını okuyan HDP Germencik İlçe Eş Başkanı Azize Yakoğlu, "Bizler şehit olan 3 kadın arkadaşlarımızın failleri ortaya çıkıp cezalandırılana kadar her yıl alanlarda adalet çığlığı atacağız" dedi.

HDP Didim İlçe Örgütü de parti binasının önünde 3 Kürt devrimci kadın için basın açıklaması düzenledi. HDP Didim İlçe eş başkanı Ayfer Demirel, "Türkiye'nin Fransa ve Almanya ile yaptığı anti-terör anlaşmasının bütün imkanlarını bu cinayetin kusursuz işlenmesi için seferber ettiler" diye konuştu. 

AĞRI

Ağrı'da Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), Paris’te 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesini, Belediye İş Merkezi önünden Kağızman Caddesi’ne kadar gerçekleştirdiği yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş ardından açıklama yapan DBP İl Eş Başkanı Özlem Demir, 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesinin uluslararası bir komplo sonucu gerçekleştiğine dikkat çekerek "Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez Kürt hareketinin tarihi, belleği ve kadın özgürlük mücadelesinin simgeleridir” dedi. 

Eylem, açıklamanın ardından atılan sloganlar ile sona erdi. 

MUŞ

Muş’ta Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde, KESK’e ait konferans salonunda ama etkinliği düzenlendi. Kalabalık bir kitlenin katıldığı anmada konuşan MEDDER üyesi Asiman Erdenci, yaşanan katliamı kınayarak “Üç fidana sıkılan kurşunlar kadın mücadelesine sıkılan kurşunlardır” diye konuştu.

Etkinlik, sinevizyon gösteriminin ardından son buldu.

BİNGÖL 

Bingöl DBP il binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, buradan Saat Kulesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganları atılırken, 3 kadın devrimcinin fotoğrafları taşındı. Saat Kulesi önünde konuşan DBP İl Eş Başkanı Başak Aydoğdu, "Uluslararası bir komployla Türk gladyosu tarafından katledildiler" dedi. 

İZMİR 

HDP İzmir İl Kadın Meclisi öncülüğünde, Paris'te katledilen 3 Kürt siyasetçiyi anmak isteyen kadınlar polis engeline takıldı. HDP İzmir İl Örgütü binası önünde bir araya gelen kadınlar, Fransız Konsolosluğu'na yürümek istedi. Kadınlar, polis tarafından kurulan barikatla engellenmeleri üzerine, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde düzenledikleri eylem ile Cansız, Doğan ve Şaylemez'i andı. Pankartlar açarak yürüyüşe geçen kadınlar adına konuşan Canan Kaplan, katliamın aydınlatılmasını istedi. 

Eylem, "Jin jiyan azadi" sloganları eşliğinde yapılan oturma eylemi ile sona erdi. 

MERSİN 

Mersin’de, 3 fidanı anma etkinlikleri devam ediyor. Mezopotamya Kültür Merkezi Mersin Şubesi, Akdeniz Belediyesi konferans salonunda anma etkinliği düzenledi. Anmada konuşan Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez, Paris katliamını aydınlatmadan gerçek bir çözümden söz edilemeyeceğine dikkat çekti. Charlie Hebdo karikatür dergisine yönelik gerçekleştirilen saldırıda 12 kişinin katledildiği katliama da değinen baba Şaylemez, Paris katliamın aydınlatmanın hem Fransa hem de Türk devletinin boynunun borcu olduğunu belirtti. 

Etkinlik, sinevizyon gösterimi, müzik ve pandomim gösterimlerinin ardından sona erdi. 

HATAY 

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Amanos Demokratik Özgür Öğrenci Derneği (ADÖ-DER), dernek binasında anma etkinliği gerçekleştirdi. Anmaya çok sayıda öğrenci katılırken Cansız, Doğan ve Şaylemez’i anlatın sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlik okunan şiirler ile son buldu. 

MALATYA

Malatya Şehit Zilan Genç Kadın Meclisi, DBP il binasında gerçekleştirdiği etkinlikte 3 kadın devrimciyi andı. Çok sayıda üniversite öğrencisinin katıldığı anmada, 3 Kürt kadın siyasetçinin hayatını içeren sinevizyon gösterimi yapıldı. Kürt özgürlük mücadelesinde hayatını kaybeden Kürt kadınlarını konu edinen şiirlerin de okunduğu etkinlik, Genç Kadın Meclisi'nin müzik grubunun söylediği şarkıların ardından sona erdi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 23:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER