Emniyet: Gezi eylemlerinde FN-303 silahını kullandık

Gezi eylemleri esnasında Avrupa’da yasak olan bizmut kapsülleri atılan FN-303 silahının kullanıldığı Emniyet tarafından kabul edildi. Polisin kullandığı öldürücü nitelikli silah Meclis gündemine taşındı.

Emniyet: Gezi eylemlerinde FN-303 silahını kullandık

Emniyet Genel Müdürlüğü, Gezi Parkı eylemleri esnasında ‘öldürücü’ niteliği olan FN-303 silahını kullandığını kabul etti.

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre; daha önce “envanterimizde plastik mermi yok” diyen Emniyet Müdürlüğü, Gezi eylemleri esnasında yüzüne plastik mermi isabet etmesi sonucu yaralanan Abdullah Koç’la ilgili soruşturmada aksi bildirimde bulundu.

Çevik Kuvvet ve Güvenlik Şube müdürlüklerinden savcılığa gönderilen yazılarda “FN 303″ tüfeği ve mermisinin kullanıldığı belirtildi. Koç’un avukatı Eylem Hakverdi, Ulusal Kriminal Büro’nun raporunda FN 303 mermisinin plastik mermi olduğuna dikkat çekildiğini vurguladı, “Kriminal Büro da raporunda FN 303 mermisinin plastik mermi niteliğinde olduğuna işaret etmiştir. Gezi olayları sürecinde insanlar hedef alınarak öldürücü amaçlı olarak kullanılmıştır” dedi.

Hakverdi, Ulusal Kriminal Büro raporunda FN 303 mermileriyle ilgili “Bir insanın yüzüne, cildine, gözüne yaklaşık 11 kilo ağırlıklı bir balyozla vurulmuş gibi şok etkisi yapar” ifadelerinin yer aldığını belirtti.

‘Biraz öldürücü’

Ulusal Kriminal Büro’nun FN 303 ile ilgili raporunda, tüfeklerin kutularının üzerinde, “Ölüme sebep olabilir, yüze ve kafaya nişan almayınız” uyarısının bulunduğu belirtildi.

Raporda, “FN 303 tüfekleri, ‘biraz öldürücü’ (less lethal) tüfeklerdir. Bu mermi bir insanın yüzüne, cildine, gözüne yaklaşık 11 kilo ağırlıklı bir balyozla vurulmuş gibi şok etkisi yapar.”

‘Kullanma talimatını kim verdi?’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Aylin Nazlıaka, polise FN-303 silahı kullanma talimatını kim verdiğini sordu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesi veren Nazlıaka, FN-303 silahında kullanılan bizmut kapsüllerinin Avrupa’da ölümcül silah kategorisine alındığını ve yasak olduğunu belirtti.

Nazlıaka, “Avrupa ülkelerinde yasaklanan ve ölümcül olduğu belirtilen bu silahı polisin öğrencilere karşı kullanması AKP Hükümeti’nin topluma bakışının gösteren tehlikeli ve düşündürücü bir örnektir” dedi.

Nazlıaka, İçişleri Bakanı Ala’ya “Avrupa ülkelerinde ölümcül silahlar kategorisine alınarak yasaklanan FN-303 adlı silahın toplumsal olaylarda kullanılmasını emrini kim vermiştir?” diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2015, 00:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER