Cansız, Doğan ve Şaylemez katledildiği yerde anıldı

PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Geçlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez katledilişlerinin 3’üncü yıl dönümünde anıldı.

Cansız, Doğan ve Şaylemez katledildiği yerde anıldı
PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Geçlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez katledilişlerinin 3’üncü yıl dönümünde anıldı. Anmaya Cansız, Doğan ve Şaylemez’in aileleri, Fransız kurum temsilcileri ve Kürtler katıldı. Kürdistan Enformasyon Bürosu’nün önüne çelenk bırakan kitle, katillerin bulunması talebinde bulundu.


PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi, Fidan Doğan, Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez’in Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilmelerinin üçüncü yıl dönümünde aileler, Kürt kurum temsilcileri, aile avukatları, Fransız siyasi parti temsilcileri, Kürt dostu dernekler, sendikacı ve çok sayıda şahsiyet, öğle saatlerinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde toplandı.

Buradan yürüyüşe geçen kitle, “İki yıl önce Sakine, Leyla, Fidan, bugün, Charlie Hebdo” yazılı üç Kürt kadın devrimcinin fotoğrafı ve Charlie Hebdo saldırısında katledilen dört karikatüristin fotoğrafı bulunan pankart altında yürüyüşe geçti.

Sessiz yapılan anma yürüyüşünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK, CKK, TJK-E, CDK-F, KCD-E, FEDA, Kürt gençliği, PYD, YPG-YPJ” adına yapılan çelenkler taşınırken eylem boyunca Delila’nın seslendirdiği “Sê jinên Azad” parçası seslendirildi.

Cansız ve Doğan ailelerinin önünde yürüdüğü yürüyüş boyunca, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları ve “Ben Charlie, ben Sakine, ben Fidan, ben Leyla”, “Barbarlık Paris’te ve Kobanê’de öldürüyor”, “Charlie Kürt, Kürt Charlie” dövizleri taşıdı.

BÜRONÜN ÖNÜNE ÇELENKLER BIRAKILDI

Kürdistan Enformasyon Bürosu’na kadar yapılan sessiz yürüyüşün ardından kurumlar adına çelenkler ve çiçekler, bırakıldı. Büro önünde anma etkinliği üç kadın devrimci ve Charlie Hebdo’ya saldırıda yaşamını yitiren karikatüristler için yapılan saygı duruşuyla devam etti. Anma etkinliğinin ilk konuşmacısı Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Rüstem Ozay yaptı. Ozay, üç Kürt kadın devrimci ve Charlie Hebdo’da yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başladı. Paris’te Çarşamba günü gerçekleştirilen saldırıyı kınayan CDK-F Eşbaşkanı Ozay, Kürt halkının, şehit ailelerinin ve kamuoyunun adalet ve aydınlık talebini her fırsatta yinelediğini hatırlatarak, “2 yıl önce katliam yaşandığında Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve dönemin içişleri bakanı Manuel Valls bu katliamı aydınlatacağız diyorlardı. İki yıl oldu katliam aydınlatılmadı” diyerek Fransız otoritelerinin Kürtlerin sayısız başvurusuna rağmen ailelerle halen bir görüşme gerçekleştirmediğinin altını çizdi.

‘FRANSA KATLİAMLARIN ÜLKESİ OLMAMALI’

Ozay’ın ardından konuşan aile avukatlarından Virginie Düsen “Bugün Charlie Hebdo’nun acısı Kürtlerin acısı, Kürtlerin acısı bu ülkenin acısı olmalı” dedi. Düsen her iki katliamın Ocak ayının ilk Çarşamba günü işlek bir caddede ve gün ortasında olmasına dikkat çekerek barbarlığın sürdüğünü ifade etti.

Fransa’da ulusal yas ilan edildiğini ifade eden Düsen, “Fransa artık katliamların yaşandığı bir ülke olmamalı, Fransa karanlıkta kalan katliamların ülkesi olmamalı, Fransa’da demokrasi konuşmalı, adalet konuşmalıyız” diye konuştu.

Katliama dair şu ana kadar basın yayınlarına yansıyan bilgilerin yeterince argüman sunduğunu vurgulayan Düsen, dosyanın gizlilik kararına saygısının altını çizerek, dosya konusunda Türkiye cephesinde bir tıkanmanın olduğunu hatırlattı. Bir yıla kadar bir yargılama beklememek gerektiğini hatırlatan Düsen, adaletin sağlanması için Luther King’in adalet için söylediği “Bir yerde yaşanan adaletsizlik, dünyada adaleti tehdit eder” sözlerini hatırlattı.

Düsen’den sonra, 18 Fransız siyasi parti, sendika, derneği bünyesinde barındıran Kürdistan ile Dayanışma Fransa Ulusal Koordinasyonu adına Mireille Court konuşma yaptı. Court, bu kurumların iki yıldır dile getirdiği “adalet ve aydınlık” talebini bir kez daha yineledi.

Fidan Doğan’ı da yakından tanıyan Brötanya Kürt Dostluk Derneği Başkanı André Métayer de söz alarak öncelikle aileleri ve Charlie Hebdo’da yaşamını yitiren insanların ailelerinin acısını paylaştığını ifade etti. Metayer, Fransa devletine seslenerek, “Adalet için cesaretimiz olsun ki yeni katliamlar yaşanmayalım” dedi.

Hasan Doğan ve İsmail Cansız ise yaptıkları konuşmada, çocukları için adalet arayışlarını sürdüreceklerini ifade etti. Cansız ve Doğan, Fransa’da yaşanan saldırıları kınadı.

Fidan Doğan’ın babası Hasan Doğan, “Ailelerin acılarını anlıyoruz. Üç Kürt kadın için bir an önce katliamın arkasındaki güçlerin aydınlatılması gerekiyor” diye konuştu.

Anma etkinliğine çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı. Femmes Solidaires, MMF, Komünist Parti, MRAP temsilcileri, aileler, avukatlar ve kurum temsilcileri Kürdistan Enfermasyon Bürosu önünde birer mum yaktı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2015, 12:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER