ÇHD'ye Dünya Vatandaşlığı Ödülü

Immanuel Kant Vakfı'nın “Dünya Vatandaşlığı Ödülü, Water Makes Money belgeseli ile birlikte ÇHD’ye verildi. Vakıf, yurtdışına çıkış yasağı olan ÇHD Başkanı Kozağaçlı’nın törene katılabilmesi için hükümete mektup yazdı.

ÇHD'ye Dünya Vatandaşlığı Ödülü
 Almanya’daki Immanuel Kant Vakfı'nın “Dünya Vatandaşlığı 2013/2014 Ödülü”, Alman-Fransız ortak yapımı “Water Makes Money” adlı belgesel ile birlikte Türkiye'den Çağdaş Hukukçular Derneği'ne (ÇHD) verilecek. Vakıf, Dünya Vatandaşlığı ödülünü 2004'ten bu yana iki yılda bir veriyor.

Vakfın açıklaması şöyle:

“ÇHD zulme karşı hukuk ve demokrasi mücadelesinde Türkiye'deki avukatları mükemmel bir şekilde temsil etti. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın yoldaşı/meslektaşları ile birlikte tutuklanması ve Türkiye'deki avukat yargılamaları, sadece uluslararası ve Avrupa hukukunun değil, aynı zamanda Türk Ceza Muhakemesi hükümlerinin ve BM'nin Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkelerinin de açık ihlali.”

Kozağaçlı için hükümete mektup

Ödül töreni Almanya'nın Frieburg kentinde Albert-Ludwigs Üniversitesi salonunda, 9 Mayıs günü 14.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek. BM temsilcisi Gerhart R. Baum, Prof. Dr. Oliver Lepsius ve Heide Rühle'nin katılacağı “Avrupa'da demokrasi ve hukukun üstünlüğü” konulu panelle başlayacak ödül töreninde ÇHD'yi, Antalya'dan Genel Başkan Yardımcısı Avukat Münip Ermiş ve İzmir'in eski Baro Başkanı Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş temsil edecek.

Immanuel Kant Vakfı, bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen ancak yurtdışına çıkış yasağı olan Kozağaçlı'nın törene katılabilmesi için izin verilmesi talebiyle Türkiye hükümetine mektup yazdı.

Ödülün diğer ortağı olan, yapımcılığını Leslie Franke ve Herdolor Lorenz'in üstlendiği “Water Money Makes” filmi de suyun özelleştirilmesi ve ticarileştirilmesi ve rüşvet ilişkilerini işliyor.

Almanya'dan bir ödül daha

Demokrat Hukukçular Derneği (VDJ) tarafından iki yılda bir verilen  HANS - Litten 2014 ödülünün bu yılki sahibi de ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı oldu. Ödüle Dünya’da Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Hukukçular Birliği (ELDH) sponsor oldu.

Ödül töreni  17 Mayıs Cumartesi günü Berlin, Alman Federal Baro Binasında, 14:00 - 18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Anısına ödül verilen Hans Achim Litten (19 Haziran 1903 - 5 Şubat 1938), Weimar Cumhuriyeti döneminde işçi haklarını savunan  ve  1929 ve 1932 yılları arasında önemli siyasi davalarda Nazi karşıtlarını temsil eden bir avukattı.

VDJ tarafından yapılan açıklamada, VDJ ödüllerinin hukuksal kazanımlar için Hans Litten’in kendisi gibi, her hangi bir güç ve politik çıkar gözetmeksizin, tavizsiz ve kararlı bir şekilde mücadele eden, zorluklar karşısında yılmayan kişi ve kurumlara verildiği ifade edildi. Diğer yandan bu ödülün devlet terörüne ve siyasal zulme uğrayan, dejenere yargı sistemlerinin kurbanlarına yardım eden avukatlarla dayanışma ifadesi olduğunun da altı çizildi.  / Bianet

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 15:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER