CHP'den er ve erbaşlara asgari ücret için kanun teklifi

CHP zorunlu askerlik yapan er ve erbaşlara asgari ücret düzeyinde harçlık verilmesi için hazırladıkları kanun teklifini Meclis’e sundu.

CHP'den er ve erbaşlara asgari ücret için kanun teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkan Vekili Özgür Özel, zorunlu askerlik yapan er ve erbaşlara asgari ücret düzeyinde harçlık verilmesi için hazırladıkları kanun teklifini Meclis’e sundu.

Teklifin gerekçesinde, bedelli askerlik uygulaması için belirlenen tutarların çoğunlukla yoksul halk kesimlerinin ödeyemeyeceği meblağlar olduğu, bunun neticesinde maddi imkanı olan gençlerin parasıyla tezkere alabildiği, yoksul çocuklarının ise askere alındığı eşitsiz bir sistemin ortaya çıktığı ifade edildi.

Bu eşitsiz uygulamaya ek olarak, 12 ay boyunca çalışma yaşamından uzak kalan gençlerin karşı karşıya kaldığı maddi külfet de vurgulanarak, bu durumun askerlik çağına gelen gençler arasında açıkça haksızlığa sebep olduğu belirtildi.

Yoksul gençlerin hem bedelli askerlik uygulamasından faydalanamadığı hem de hiçbir gelir getirmeyen şekilde askerlik hizmetini ifa ettiği belirtilen gerekçede, “Bu noktada, askerlik hizmetinin ifa edildiği zaman zarfında er ve erbaşlara ödenen harçlık tutarları göstermelik düzeyde olduğundan, yapılacak bir düzenleme ile er ve erbaşlara ödenecek harçlıklar yeniden belirlenmelidir. Çalışma hayatından 1 yıl süre ile uzaklaşan er ve erbaşların kamu hizmeti yürütüyor olmalarından hareketle, asgari ücret düzeyinde harçlık almaları sağlanarak eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır” denildi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2015, 00:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER