Cizîre Kantonunda 49 bin kişi Kürtçe öğretim görüyor

5 Mayıs Kürtçe dil bayramının kutlandığı bugünlerde Rojava’da Kürtçe eğitimde bir devrim yaşanmakta. Kürt Dil Kurumu’nun (SZK) evlerde başlattığı anadil eğitimleri, sadece Cizîre Kantonunda 670 resmi okulda devam ediyor.

Cizîre Kantonunda 49 bin kişi Kürtçe öğretim görüyor
5 Mayıs Kürtçe dil bayramının kutlandığı bugünlerde Rojava’da Kürtçe eğitimde bir devrim yaşanmakta. Kürt Dil Kurumu’nun (SZK) evlerde başlattığı anadil eğitimleri, sadece Cizîre Kantonunda 670 resmi okulda devam ediyor. SZK bünyesinde çalışan 3 bin öğretmen, 49 bin 700 öğrenciye, ilkokuldan başlayarak, liseye kadar Kürtçe eğitim veriyor. SZK, artık Kürdistan'ın diğer parçalarına öğretmen yetiştirmeyi gündemine almış durumda. 


Rojava devriminden bu yana üç aşamadan geçen SZK’nin eğitim çalışmaları, ilk olarak evlerde başladı. Suriye rejimin Rojava ve Suriye şehirlerinde hakim olduğu dönemlerde SZK Kürtçe eğitim çalışmalarını evlerde gizli yapıyordu. Rojava devriminin ilk günlerinde özel okullarda görülmeye başlanan anadilde eğitimler gönüllü öğretmenlerle kısıtlı imkanlara rağmen sürdürüldü. Bu ısrarlı çalışma sonucu sadece Cizire Kantonunda 3 bin öğretmen yetiştirildi.

KÜRTÇE EĞİTİMİN YAŞI MİLLİYETİ YOK

Özel okullarda ve resmi okullarda 49 bin 700 eğitim gören her yaştan Rojavalı içinde yaşlı kadın ve erkekler de kendi dillerinde eğitim görmenin gurunu yaşıyorlar. Resmi okullarda Arap, Kürt, Asuri ve Ermeni çocukları da Kürtçe öğrenebiliyorlar.  

Belediye, Asayiş ve Halk Evleri  çalışanları da, halkla daha iyi iletişim kurmak, daha iyi hizmet vermek amacıyla SZK’nin açtığı eğitim devrelerinden geçti.

ÜÇ AŞAMALI EĞİTİM

Yaptıkları çalışmalar hakkında ANF’ye bilgi veren Kürt Dil Kurumu Cizire Kantonu yöneticilerinde Hasan Mihemed birinci ve ikinci aşamada üç aylık eğitimlerle temel Kürtçe öğrettikleri, üçüncü aşamada ise öğretmen yetiştirmeyi esas aldıklarını ve Dil, Tarih ve Edebiyat Akademisinde öğretmenler için eğitim devreleri başlattıklarını belirti.  

Kantonlar arasındaki ilişkiler konusunda bilgi veren Mihemed, hem Afrin, hem Kobane Kantonlarıyla paralel çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Diğer yandan Kürdistan’ın diğer parçalarıyla ve yurt dışında bulunan Kürt dil kurumlarıyla ilişkiler içinde oldukları  ve bu kurumların Rojava’daki dil çalışmalarına önemli katkılar sağladıklarını söyleyen Mihemed, diğer Kürt dil kurumlarıyla Kürt dili ile ilgili geniş bir kaynak metin oluşturmak için çalışma içinde olduklarını ifade etti. .

BÜTÜN KÜRDİSTAN PARÇALARI İÇİN ÖĞRETMEN HAZIRLIĞI

Bütün Kürdistan parçaları için öğretmeler hazırlamayı hedeflediklerini ve bunun için Dil Tarih ve Edebiyat akademisi bünyesinde eğitim çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Yine her şehirde özel okullarda öğretmenlerin yetiştirildiğini söyleyen Mihemed, Rojava’nın en büyük kazanımlarından bir tanesinin Kürt dili konusunda yapılan çalışmalar olduğunu söyledi.

DİL BAYRAMINDA YENİ OKUL MÜJDESİ

Sadece dil eğitim değil diğer dersler için de öğretmen yetiştirmeye başladıklarını söyleyen Mihemed, özellikle Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji vb. dersler için Kürt kitap hazırlıkları olduğunu söyledi. Hedeflerinin bu derslerde Kürtçe eğitimlerin en kısa sürede başlatmak olduğunu belirten, Akademi çalışmalarının önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Bu yılki dil kutlamalarının Rojava açısından çok önemli olduğunu söyleyen Mihemed, bunun için 5 gün boyunca bütün Kantonlarda kutlamalar yapıldığını belirti. Bu yıl kutlamalar için seminerler, yürüyüşler, park ve bahçelerde ağaç ekimleri olarak sıralayan Mihemed, özellikle yeni Kürtçe eğitim veren okulların açılışları yapılacağını müjdesini verdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2014, 07:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER