Paris katliamı zanlısı cezaevinden kaçmaya çalıştı!

Fransa'nın başkenti Paris'te üç Kürt kadın devrimcinin katil zanlısı Ömer Güney'in cezaevinden kaçma girişiminde bulunduğu ortaya çıktı!

Paris katliamı zanlısı cezaevinden kaçmaya çalıştı!

AFP’nin adli bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Ocak 2013’de gözaltına alınan ve 7 Mayıs’ta hakkında dava açılan Paris katliamı zanlısı Ömer Güney, silah veya patlayıcı madde kullanarak kaçma hazırlığı yaptı.

Bu projenin Ömer Güney ile Fransız soruşturmacıların ifadesine başvurduğu Almanya’da ikamet eden bir kişi arasında geçtiğimiz Ocak ayı başında yapılan bir görüşme sonrasında ortaya çıktığı bildirildi.

Yargı kaynağı, “Bu kişinin cep telefonunda kaçış planını doğrulayan unsurlar bulunduğunu” söylerken, Ömer Güney’in kaçmak için, güvenlik güçlerinin temsilcilerine karşı da dahil olmak üzere silah kullanmayı öngördüğünü ifade etti.  Avukatı Xavier Nogueras’in herhangi bir yorum yapmak istemediği bildirildi.

Ziyarette bulunan kişinin kimliği hakkında bilgi verilmedi. Bu kişinin gözaltına alınıp alınmadığı konusunda da bilgi edinilemedi. Cezaevindeki sözkonusu görüşmenin, katliamın birinci yıldönümünde ve 12 Ocak'taki ses kaydı sızması öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekiyor. 

SON GELİŞMELER

PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketinden Leyla Şaylemez'in 9 Ocak 2013'te Paris'in merkezinde katledildiler. Katliamın birinci yıldönümünün yaşandığı günlerde ortaya çıkan bir ses kaydı ve belge, soruşturmanın yönünü Türk devletinin merkezine yöneltti.

12 Ocak 2014’te internette yayınlanan Ömer Güney'e ait bir ses kaydında MİT üyeleri olduğu belirtilen kişilerle bir görüşme sırasında katil zanlısı cinayet planlarını anlatıyordu. İki gün sonra, 14 Ocak'ta MİT'in doğruluğunu reddetmediği bir belge ortaya çıktı. MİT yetkililerinin imzasının bulunduğu belgede,  Sakine Cansız'ın ortadan kaldırılması için 6 bin euro ödeme yapıldığı kaydediliyordu.  

Ocak ayında ayrıca Express dergisi Ömer Güney'in Türkiye'deki telefon numaralarına yönelik görüşmelerine dikkat çekerken, M6info sitesi ses kayıtlarının 22 Ocak günü sorgu yargıcı tarafından katil zanlısı Ömer Güney'e sorulduğunu duyurdu. Siteye göre soruşturmacılar açısından sesin Güney'e ait olduğu konusunda hiçbir şüphe bulunmuyordu.

2 Şubat günü Paris İstinaf Mahkemesi’nin Paris Katliamı soruşturmasıyla ilgili Türk yetkililere gönderdiği belgenin detayları yayınlanmıştı. Fransız antiterör savcısı Jeanne Duye, soruşturma ile görevli asbaşkan Christophe Teisser ve Birinci Asbaşkan Laurence Levert'in Türk yetkililere gönderdiği “Uluslararası İstinabe” belgesinde katil zanlısı Ömer Güney’in Türkiye bağlantılarını ortaya koyan telefon görüşmeleriyle ilgili bilgi isteniyordu. Özellikle katliam öncesi dönemde yoğunlaşan telefon trafiği açığa çıkarılmayı bekliyor. 60 dolayında telefon numarasının sorulduğu belgede Güney’in özellikle bir numarayla yapmış olduğu yoğun görüşme ve Almanya’daki ‘eski iş arkadaşı’ olarak geçen Ruhi Semen adlı kişi ile katliamın öncesinde Ankara’da görüşmüş olduğu bilgisi dikkat çekiyor.

Daha sonra Karşı Gazetesi belgedeki “0442…” ile başlayan numaralı telefonun kime ait olduğunu bilinmeyen numaralar servisi 118 80’den araştırarak, numaranın MİT Erzurum Bölge Başkanlığı’na ait olduğu sonucuna ulaşmıştı. / anf

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2014, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER