Dargeçit JİTEM davası Adıyaman'a nakledildi

7 sivil ile 1 askerin katledilmesine ilişkin açılan “Dargeçit JİTEM” davası Adıyaman’a nakledildi.

Dargeçit JİTEM davası Adıyaman'a nakledildi

Mardin’in Dargeçit ilçesinde, 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin katledilmesine ilişkin açılan “Dargeçit JİTEM” davası Adıyaman’a nakledildi.

Davanın 24 Ocak 2015 tarihinde güvenlik gerekçesi ile başka bir ile sevk edilmesi istenmişti.

Ne Olmuştu?

Dargeçit’teki yargısız infazlar ve gözaltında kaybetmelerle ilgili iddianame olaydan 19 yıl sonra tamamlandı. Beş askere, üçü çocuk birisi asker sekiz kişinin öldürülmesi suçundan dava açıldı.

Davaya ilişkin iddianame 24 Aralık 2014 tarihinde kabul edilmişti.

İddianameye göre, “Dargeçit’te iki öğretmenin PKK tarafından kaçırılarak öldürülmesinden sonra” 30 Ekim 1995’te yapılan operasyonlarda üçü çocuk, yedi kişi PKK’ye yardım-yataklık ettikleri iddiasıyla gözaltına alındı.

Köylüler Süleyman Seyhan (57), Abdurrahman Olcay (20), Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Coşkun (21), Davut Altınkaynak (13), Nedim Akyön (16), Seyhan Doğan (14) Dargeçit İlçe Jandarma Karakolu’na götürüldükten sonra bir daha kendilerinden haber alınamadı.

Aileler 2009’da yeniden suç duyurusunda bulununca savcı Şükrü Arslan dosyayı yeniden açtı. Soruşturmada mağdur yakınlarının, askerlerin yanı sıra aralarında korucu ve öğretmenlerin de gizli tanık olarak alınan ifadeleri sonunda yedi köylünün işkencede öldürüldüğü belirlendi.

Seyhan Doğan’ın cesedi olaydan 18 yıl sonra açılan toplu mezarda bulundu. Soruşturma kapsamında yapılan kazılarda da dört kişinin daha cesedine ulaşıldı. Yapılanlara karşı çıkan ülkücü görüşteki Uzman Çavuş Bilal Batırır’ın da, suçu ihbar etmesinden korkulduğu için komutanları Hurşit İmren ve Mehmet Tire tarafından kalorifer kazanında yakılarak öldürüldüğü öne sürüldü.

Midyat Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutan Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin hakkında taammüden öldürme suçundan müebbet hapis cezası isteniyor.

Davaya aynı dönemde kaybedilen Hikmet Kaya’nın dahil edilmemesi üzerine davaya müdahil olan İHD avukatlarının yaptığı itiraz, mahkeme tarafından kabul edilmişti.

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2015, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER