Demirtaş: 40 yıllık emeğimizi Tayyip Bey'e feda etmeyiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Hürriyet liderler buluşmasının konuğu oldu.

Demirtaş: 40 yıllık emeğimizi Tayyip Bey'e feda etmeyiz

Hürriyet gazetesinden Deniz Zeyrek’in sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Başkanlığı desteklersek 40 yıllık mücadelemizin, emeğimizin sonucunu, bu partiyi, nasıl getirir Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına feda ederiz? Tarihi fırsatı partizanca kullanırsak büyük krediyi küçük bir eşya almak için kullanmış oluruz” dedi.

Demirtaş, “Cumhurbaşkanı’nın savunduğu ile bizim savunduğumuz sistemler iki ayrı uçtadır. Dolayısıyla uzlaşmamız, anlaşmamız mümkün değil. Başkanlığı desteklersek 40 yıllık mücadelemizin, emeğimizin sonucunu, bu partiyi nasıl getirir Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına feda ederiz? Tarihi fırsatı partizanca kullanırsak büyük krediyi küçük bir eşya almak için kullanmış oluruz” dedi.

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Başkanlık sistemi

“Cumhurbaşkanı’nın savunduğu ile bizim savunduğumuz sistemler iki ayrı uçtadır. İkisinin aynı anda olması mümkün değil. Dolayısıyla uzlaşmamız, anlaşmamız mümkün değil. Başkanlığı desteklersek 40 yıllık mücadelemizin sonucunu Tayyip Bey’e hediye etmiş oluruz.

“Bu kadar emekle bu hale getirdiğimiz bu partiyi nasıl getirir Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına feda ederiz? Tarihi fırsatı partizanca kullanırsak büyük krediyi küçük bir eşya almak için kullanmış oluruz.

“Türkiye bir model arıyor olsaydı, AK Parti model önerseydi tartışırdık. Ama bu tartışılan başkanlık sistemi Türkiye için tehlikedir ve kolayca atlatılacak bir tehlike de değil.

Kadın kotası

“Bizim için kadın meselesi, ‘laf olsun, kadınlar da görülsün’ meselesi değil. Kozmetik aşamayı geçti.

“Meseleyi çözersek, toplumdaki bütün egemenlik ilişkilerini, devlet mekanizmalarını pozitif etkiler. ‘Herkes eşit’ değil, ‘Kadın-erkek eşittir’ demek lazım. Tayyip Erdoğan egemenliği elinden gidecek diye nasıl panik halindeyse, erkekler de öyle. Kadınların öne çıkmasından rahatsız, huzursuz oluyorlar. Bizim partide bile oluyor.

“Bizde gönlümüzden yüzde 50 geçiyor ama en az yüzde 40 kadar milletvekili hedefi var. Göreceksiniz seçimden sonra, Cumhuriyet tarihinin en fazla kadın olan parlamentosu olacak.

“Bir tarafta kadınları pazarda satan bir anlayış var, karşıda bizim desteklediğimiz bu anlayışa karşı savaşan kadınlar var. Bizim parti çevrelerimizde kadına yönelik her türlü olumsuz eylem utanç kaynağıdır.

7 Haziran genel seçimleri

“Seçim öncesinde provokatif şeyler olabilir. Ülkenin doğusunda, batısında farklı mekanizmalar harekete geçebilir. Provokasyonların önüne geçmek bizim elimizde olmayabilir. Siyaseten önüne geçmeye çalışıyorum. Herkesi sağduyuya çağırarak provokasyon tutmasın diye uğraşıyorum. Ciddi duyumlar da var. İnşallah gerçekleşmez.

“AKP, 2002’de doğru bir politika ile baskılanan kimlikleri özgürleştirmeyi vadetti. Ancak sadece muhafazakâr kimliği özgürleştirmeye çalıştı. Samimiyetini kaybetti. Biz bu hataya düşmeyeceğiz. Ben solcuyum, solculuk yapacağım demek lükstür.

“Toplumda herkesin derdi var. ‘Gelip sizi kurtaracağız’ ya da ‘Ben değiştim, bunu size de aşılayacağım’ yalan. Biz de geçmişte bu tarz siyaset yaptık. Bu siyasetle 7’lerde çakılı kaldık. Bu tarz siyaset yüzde 50 alsanız da sorunları çözmez.

“HDP aynı zamanda Kürt siyasetine yanlışlar yaptı ve şu anda ‘Yanlışlarımızı düzeltmeliyiz’ diyoruz. HDP’yi büyüterek bunu herkese göstermek istiyoruz. PKK’ye de göstermek istiyoruz. Başarılı olsak yüzde 7’ye çakılı kalmazdık.”

Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2015, 19:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER