Demirtaş: Açık oy için önlem aldık

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Dokunulmazlık oylamasında açık oyu önlemek için tedbir alınmasını istedik” dedi.

Demirtaş: Açık oy için önlem aldık

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ikinci tur oylama öncesi Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Ilıcalı’nın sorularını yanıtladı.

Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:-

AK Parti’lilerin açık oylama yaptığına yönelik görüntüler

“AKP’li milletvekillerinin – Başbakan dahil olmak üzere – biat kültürüne tabi olduklarını ve kendi iradelerinin hiçbir kıymeti harbiyesi olmadığını net olarak oylama sırasında gördük.

“Çoğu açık oy kullandılar. Birbirine güvenmeyen içte çürümüş ve yozlaşmış bir parti. Oylamada ortaya çıktı. Bu usule de, siyasi etiğe de aykırı.

“Tedbir almasını istedik. Bir iki yöntem önerdik: Kabinlerin giriş kısmı duvara çevrilebilir. Kabinlerin önünde yığılmanın olmayacağı şekilde sırayla oy kullandırılabilir. Bu da gizliliğin sağlanması açısından önemli olabilir. Ben şuna inanıyorum, çok sayıda AKP milletvekili vermek istediği oyu veremedi.

İkinci tur

“Ben 330’un altına düşebileceği kanaatindeyim. Birçok milletvekili rezaletin farkında. Özellikle CHP’deki milletvekilleri bunun çok daha ciddi şekilde farkında. Hatta MHP ve AKP’de ciddi rahatsızlıklar var.

“En makul olanı 330’un altında teklifin kadük kalmasıdır. Referandum aralığında olması da ciddi bir olasılık olarak görünüyor. 367’nin üstüne çıkacağını düşünmüyorum.

Tutuklanma

“Hayır, zannetmiyorum. Normal prosedür şudur: Dosyalarımız mahkemelere verilecek. Mahkemeler de ‘Gelin ifade verin’ diye celp kâğıdı çıkaracaklar. Biz mahkemelere gitmeyince belki, zorla götürme, yakalama, tutuklama kararları çıkacak.

“Türkiye’de bağımsız bir yargı yok. Normalde bir partinin eş başkanının yaptığı açıklamalardan dolayı tutuklanmaması gerekir. Ama Kamuran Yüksek daha geçen hafta tutuklandı. Tutuklanmamız için Erdoğan’ın ve yargının önünde bir engel yok.

“Eline fırsat geçerse, kontrol ettiği yargı aracıyla yapmak isteyecektir. Ama o ömrü hayatında o duyguyu hissetmeyecek. Benden intikam aldığını, bana fatura çıkardığını ve hesap sorduğunu ömründe göremeyecek. O zevki ona tattırmayacağı. Eğer beni içeri attırırsa, beni çıkarmak için uğraşacak hale getireceğim onu.

Binali Yıldırım’ın ‘Terörü bitireceğiz’ açıklaması

“Erdoğan daha güçlü bir şekilde rejime, sisteme müdahale edecek. ‘Terörü bitireceğiz’ diyerek hamasetle başlamış olması da çok ucuz bir yaklaşımdır. Erdoğan’ın artık yüzde 100 sözünden çıkmayacak, düşük profilli, atanmış bir Başbakancığımız var.”

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2016, 14:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER