Demirtaş: AP, Kürt sorununun çözümünde resmi arabulucu olmalı

Avrupa Parlamentosu’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümü ve savaş sürecinin durması sona ermesi için AP’ye resmi arabuluculuk çağrısı yaptı.

Demirtaş: AP, Kürt sorununun çözümünde resmi arabulucu olmalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu’nun “Türkiye’de ifade özgürlüğü” panelinde konuştu.

Demirtaş, Kürt sorununun çözümü ve savaş sürecinin durması konusunda AP’ye resmi arabuluculuk çağrısı yaptı.

Oturumda söz alan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de, Demirtaş’a “Önümüzdeki günlerde hapse atılırsanız bu parlemento vize serbestisini asla onaylamayacaktır” dedi.

“Ortak bir savunma metni hazırladık”

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ve dosyaların savcılıklara gönderilmesine değinen Demirtaş, milletvekilleri ile ortak bir savunma metni üzerinde anlaştıklarını söyleyerek, tüm vekillerin aynı metni okuyacağını kaydetti.

Demirtaş, “Savcılık ifade için davetiye gönderecek ama biz gitmeyeceğiz. Ondan sonra savcılık büyük bir ihtimale yakalama ve tutuklama kararı çıkaracak. Bu şekilde bizi zorla götürecekler. Arkadaşlarımızla ortak ve siyasi bir karar verdik. Ortak bir savunma metni üzerinde anlaştık. Tüm arkadaşlarımız bu metni okuyacak” dedi.

Demirtaş, hükümetin hem yasaklarla hem de Suriye politikasıyla demografik yapıyı değiştirmek istediğini, bunu da oya tahvil etmeyi amaçladığını savundu.

Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin sürmesi gerektiğini belirten Demirtaş “Türkiye’nin mültecileri AB’ye karşı koz olarak kullanmasına izin vermeyin” çağrısı yaptı.

Ziyaret üç gün sürecek

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy ve Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ile birlikte ziyaretlerine başlayan Demirtaş, üç gün sürecek ziyarette, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Sosyal Demokrat Parti (PES) Başkanlık Konseyi ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de görüşecek.

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2016, 17:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER