Demirtaş: Diğer partilerin heveslerini kursağında bıraktınız

Silvan’daki mitingde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Diğer partilerin heveslerini kursağında bıraktınız. Şimdi 25 gün nasıl çalışacaklar. Milyonda bir umutları vardı onu da yiyip bitirdiniz" dedi.

Demirtaş: Diğer partilerin heveslerini kursağında bıraktınız
BDP’nin startını verdiği seçim mitingleri devam ediyor. Bugün Amed’in Bismil ve Silvan ilçelerinde mitingler düzenlendi. Silvan’daki mitingde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Diğer partilerin heveslerini kursağında bıraktınız. Şimdi 25 gün nasıl çalışacaklar. Milyonda bir umutları vardı onu da yiyip bitirdiniz" dedi.


BDP'nin üç gündür Amed’de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği mitinglerinin bugünkü son durağı Bismil oldu. Öğlen saatlerinde Silvan'da gerçekleşen coşkulu mitingin ardından Bismil'e hareket eden içerisinde BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile BDP Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, BDP Amed İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz'ın olduğu BDP seçim otobüsü, Bismil-Amed yolu üzerinde bulunan tüm köylerde halkın coşkusuyla yoluna devam etti. Beritanlıların yaşadığı Güroluk (Keseli) köyünde onlarca aracın önüne kesen halk, burada BDP’liler ile halay çekti. Konuşmaların yapılması için platformun bile kurulduğu yol üzerinde halkı selamlayan BDP'liler, daha sonra yoluna devam etti. Yol boyunca onlarca araç, BDP'nin "özgürlük ve demokrasi kervanı" olarak adlandırılan konvoya dahi oldu.

Yine yol boyunca dizilen insanlar zafer işaretleri ve alkışlarla BDP’lileri selamladı. İlçeye ulaşan yüzlerce araçlık BDP konvoyu, ilçe merkezine zorlukla girebildi. İlçedeki neredeyse tüm evlerde balkonlarına çıkan kitle de konvoydakileri selamladı. Eski Diyarbakır yolu üzerinden İstasyon caddesine devam eden konvoy insan seline dönüşen yürüyüş kortejiyle mitingin yapılacağı belediye binası önündeki alana geldi. Yürüyüş boyunca BDP otobüsündeki seçilmişler, halkın büyük coşkusuna tanık oldu. Kortejde sık sık "Bijî Serok Apo", "Bismil ovası Apocular yuvası", "PKK halktır halk burada" gibi sloganlar atıldı. Kadınların kitle içerisindeki yoğunluğu dikkat çekti. Dakikalarca süren yürüyüşün ardından yirmi bine yakın insan alanı hınca hınç doldurdu. Alanda yer bulamayanlar çevre binaların, ağaçların ve duvarların üzerine çıktı. Alanın yanında bulunan binaya dev sarı kırmızı ve yeşil bayrak asıldı. Yine alanın dört bir yanı BDP bayraklarıyla süslendi. Miting alanında PKK lideri Abdullah Öcalan posterleri ve Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları taşındı. Yine 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin pankartlar açıldı. Miting boyunca da alanda slogan sesleri eksilmezken, katılımcıların konuşmaları da sık sık sloganlarla kesildi. 


“Çerxa Şoreşe” marşı eşliğinde yapılan saygı duruşu ardından ilk konuşmayı Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Fırat Anlı yaptı.

ANLI: BİSMİL KAHRAMANLAR OVASIDIR

Anlı, coşkulu kitle için "Bismil kahramanların ovasıdır. Bugün Bismil mahşer alanı gibi. Tüm dünya bu insan selini görsün. Bismil için seçimden bahsetmeye gerek yok Bismil kararını çoktan vermiş" diye konuştu. Devam eden çözüm sürecine değinen Anlı, "Bu süreci Sayın Abdullah Öcalan kendisi bizzat başlattı. Artık zindanlar boşalmalı. Sayın Öcalan'a özgürlük. Öcalan'ın verdiği mücadele sayesinde bugün buradayız" dedi. 

Ardından ise sözü Gültan Kışanak aldı. Kışanak ilk olarak alandaki tüm kadınları selamlayarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kürt kadınlarının verdiği mücadeleye ve direnişi selamlayarak sözlerine devam eden Kışanak, "Bugün burada hem seçim için hem de seçim için bir arada bulunuyoruz. Bugün dünyanın dört bir yanından Kürt kadınların mücadelesini takdirle karşılıyorlar. Kürt kadını nasıl başardı bizi örnek almak için herkes Kürt kadınların mücadelesini tanımaya çalışıyor. Sizin Amed'ten Serhat'tan yükselttiğiniz kadın özgürlük bayrağı dünyanın her tarafından görülüyor. Bugün Rojava'da halkımız özgürlüğünü inşa ediyor. Rojava devrimi de bir kadın devrimidir. Bir önceki Bismil buluşmasında demiştim ki bizim rakibimiz yok. Bizim ilçelerimiz birbirleriyle yarışıyor. Çınar Bismil'le yarışıyor demiştik sizler buna biraz gücenmiştiniz. O zaman size yeni bir hedef Bismil Afrin ve Kobani ile yarışsın" diyerek sözlerini sürdürdü.

Kürt kadınlarının verdiği mücadelenin görkemli bir aşamaya gelmesinin büyük bedeller sayesinde olduğunu dile getiren Kışanak, "Kürt kadınların mücadelesi bu kadar güçlü olduysa Başkan Apo'nun bunda emeği sonsuzdur. Buradan Başkan Apo'ya da İmralı'ya da selamlarımızı gönderiyoruz" diye devam etti. Bu sırada alandan yükselen "Bijî Serok Apo" sloganları dakikalar boyunca yükseldi. "Kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz" diyen Kışanak, " 'Kürt halkı kölelikten kurtulmak istiyorsa kadınla eşitlik temelinde yoldaşlık kurmalı' diyen Başkan Apo, biz kadınlara bu mücadelede ön açıcı olan toplumsal dönüşümü yaratandır. Bir kez daha söylüyoruz Başkan Apo özgür olmadan biz özgür olmayacağız" diyerek Öcalan'a özgürlük kampanyasını en çok kadınların sahiplenmesi gerektiğini belirtti. 

Seçim çalışmalarının birinci hedefi "Önderliğe özgürlük" olarak önlerine koyduklarını ifade eden Kışanak, "Gittiğimiz her yerde bu kampanya için çalışmalıyız. Bismil'de toplanan imzaların en az yarısı kadınların imzası olmalıdır. Biz halkın özgürlük yürüyüşünü zaferle taçlandırmak istiyoruz. Özgürlük yürüyüşünü öz yönetimle taçlandırmak istiyoruz. Sizlerde bu ruhla çalışmalara yükleneceksiniz. Bize düşen görev halkımızın değerlerine sonuna kadar bağlı kalmak, 24 saat sizin hizmetinizde olmaktır. Siz bugün kararınızı verdiniz. Artık 30 Mart'taki seçim sonuçlarını da beklemeye çok gerek kalmadı. Bismil'in sonuçları ortada. Ben sizden bir şey rica ediyorum. İçi dolar dolu olan ayakkabı kutuları var ya. Bir ayakkabı kutusu alın. 30 Mart'ta AKP'ye çıkan oyları o kutunun içinde paketleyip AKP'ye gönderelim. Bismil'de bir ayakkabı kutusu dolusu bile AKP'ye çoktur. O ayakkabı kutusunun üzerine de bir tane paralel devlet kurdelesi bağlayan ikisi bir arada olsun" dedi. 


DEMİRTAŞ: HER SEÇİMDE YENİ BİR HAMLE ATIYORUZ

Kışanak'ın ardından konuşma yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Seçime daha 25 gün var. Diğer partilerin heveslerini kursağında bıraktınız. Şimdi 25 gün nasıl çalışacaklar. Milyonda bir umutları vardı onu da yiyip bitirdiniz" diyerek sözlerine başladı. "Bismil hep böyle yaptı. Bismil halkını tanımayanlar burada ancak hayalle yetinirler, rüyalarında görürler Bismil'i" diye devam eden Demirtaş, seçimlerin sadece belediye başkanı seçimleri olmadığının altını bir kez daha çizdi. 

Yıllardır her seçimde yeni bir hamle attıklarını söyleyen Demirtaş, "AKP'ye çıkmış her oy 'ben hırsızlığı rüşveti sineye çekiyorum benim için problem değil' demektir" diye konuştuğu sırada onlarca havai fişeğin gökyüzünü aydınlatmasına Demirtaş'tan "Ne oldu? Seçim sonuçlarımı açıklandı" esprisinin gelmesi gecikmedi. 

Sözlerinin devamında BDP'ye verilen her oyun özgürlüğe verileceğini söyleyen Demirtaş, "Biz halkımızın karşısına asla utanarak çıkmadık çıkmayacağız. Bizim de arkadaşlarımızın evleri basıldı. Gözaltına alındı tutuklandı. On bin insanımızın evleri basıldı. Bir tanesinin evinden çelik kasa ayakkabı kutusu çıkmadı. Binlerce kez şükür olsun" dedi. Demirtaş'ın konuşmasının ardından Demirtaş'ın ve belediye eş başkan adaylarının hep birlikte halkı selamlamasıyla miting sonlandı. / anf

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2014, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER