Demirtaş: Eli kana bulanmış hükümet yüzde 50 oy alacağını söylüyor

HDP Siirt 1. Olağan Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sokakta çocukları gençleri katletmiş, Roboski'de eli kana bulanmış bir hükümet düşünün.

Demirtaş: Eli kana bulanmış hükümet yüzde 50 oy alacağını söylüyor
HDP Siirt 1. Olağan Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sokakta çocukları gençleri katletmiş, Roboski'de eli kana bulanmış bir hükümet düşünün. Hala bu insanlar yüzde 50 oy alacağız diyorlar peki biz neden önümüze hedef olarak yüzde on barajını aşmayı düşünmeyelim ki” dedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü 1'nci Olağan Kongresi'ni Uğur Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. Kongre salonuna, "Yeni yaşam için özgürlüğümüzü örgütlüyoruz" Kürtçe, Türkçe, Arapça dillerinde yazılırken 20 dilde de "Merhaba" yazıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın yanı sıra DBP, HDP il, ilçe örgütleri, Siirt merkez, ilçe ve belde belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi, TUAD-DER, İHD üyelerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Divanın oluşturulmasının ardından saygı duruşu ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 90'lı yıllardan bu yana demokratik Kürt siyasetinin önemli bir ivmesinin HDP olduğuna işaret etti. 

Kimliklerin reddedilmesi politikasının düzeltilmesi gereken tarihi bir yanlış olarak gördüklerini aktaran Demirtaş, "Tüm dinler, diller, halklar birlikte özgürce yaşasın diye yeni bir yaşam kültürü açığa çıkarıyoruz" diyerek HDP'nin iktidar partisinden ayıran önemli bir ayrıntı olarak işçi, emekçilerin, kadınların, gençlerin partisi olduklarını hatırlattı. Demirtaş, "Kim ki bu toplumda ben yoksulum diyorsa, onların partisidir" diyerek parti olarak genel seçimlerde yüzde on barajını tarumar edeceklerini söyledi. "Türkiye'nin tüm dinamikleri için seçim barajını zorlayarak iktidar yolunu açacağız. Türkiye'yi artık Türkiye halkları yönetecek" diyen Demirtaş, örgütlenmenin önemine dikkat çekerek mahalle, köylerden başlamak üzere en ücra noktaların dahi örgütlenmesi gerektiğini hatırlattı. 

Yerel yönetimlerinde Kürt ve Arap ayrımı gözetmeksizin seçilmişlerinin çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Demirtaş, "Siirt'in tüm dinamiklerini örgütleyecek bir öngörü ile çalışacağız. Siirt'in Arap'ı ile Kürdü arasında fark gözetmeyeceğiz. Hizmet üretirken yerel yönetimlerimiz ayrımcılık yapmıyorsa, partimizde siyaset üretirken ayrım yapmayacak" şeklinde konuştu.

Devletin, vatandaş arasında ayrım yapmıyoruz söylemini hatırlatan Demirtaş, "AKP'de devlet ile aynı şeyi söylüyor. Bu söylenirken altında yatan zihniyet hepiniz Türksünüz diyor devletin eşitlik anlayışı budur. Allahın bile yarattığını inkar eden devlet bunu derken AKP'de aynı şeyi düşünüyor, böyle yaklaşıyor" dedi. Osmanlıca ve din derslerinin zorunlu olmasına ilişkin konuşan Demirtaş, "Zorla Osmanlıca, din dersi eğitimi bunun ürünüdür. Anadilde eğitimi kabul etmeyen devlet bugün zorla Osmanlıca ve din dersi eğitimi dayatmasında bulunuyor" dedi. 

"Sokakta çocukları gençleri katletmiş, Roboski'de eli kana bulanmış bir hükümet düşünün. Hala bu insanlar yüzde 50 oy alacağız diyorlar peki biz neden önümüze hedef olarak yüzde on barajını aşmayı düşünmeyelim ki" diyen Demirtaş Siirt'ten Konya'ya Türkiye'nin her yerinde örgütlenme öngörüleri olduğunun altını çizerek, eski çalışma tarzını terk edecekleri vurgusunu yaptı. Demirtaş, "Halklar dostumuz kardeşimizdir her eve gireceğiz. AKP'ye, CHP'ye, MHP'ye oy verenlerin evlerine de gireceğiz. Düşüncelerimizi anlatacağız, çözüm önerilerimizi paylaşacağız" diyerek hükümet yetkilerinin söylemlerinin kardeşlik sağlamadığını, kin ve düşmanlık ürettiğini aktardı.

HDP iktidarında hırsızlık, yolsuzluk yapılmadan da siyaset yapılabileceğini kendilerinin göstereceğini belirten Demirtaş, "Cebinizde tek kuruş paranız olmasa haysiyetli olamaz mısınız? Onur ve haysiyet para ile ölçülmez hakka, adalete bağlılıkla ölçülür" dedi. "Bu ülkenin cumhurbaşkanı itibari saraylarla özdeş hale getirdi. Türkiye'nin saray ile itibara ihtiyacı yok bunun adı görgüsüzlüktür. Kendisi ise Türkiye'yi itibara kavuşturduğunu söylüyorlar. Beyfendinin tek bir bardağı bin TL altın kaplama. Hani sen bir zeytin bir hurma ile karnını doyuran Hz. Peygamberin takipçisiydin?" diye sordu. 

DAİŞ çeteleri ve Boko Haram hatırlatması yapan Demirtaş, "İŞİD ve Boko Haram ne kadar İslamiyete zarar verdiyse AKP iktidarı da İslamiyet'e bu kadar zarar verdi" dedi. Son günlerde tartışıla gelen Cemaat ve AKP ilişkisine de değinen Demirtaş, "Cemaat AKP'nin hırsızlık ve yolsuzluklarını yakaladı. Ama bunu bunları ortadan kaldırmak için değil, hükümete siyasi darbe yapmak amacıyla yaptı. Gerçek yolsuzluk operasyonlarını, siyasi kumpaslar üzerinden gerçekleştirmek istediler. Biz haktan hakkaniyetten tarafız, Cemaat'e de AKP'ye de karşıyız. Bizim için her ikiniz de aynısınız, 11 sene birlikte çalıştınız. 11 sene ortaklık yaptınız, Türkiye'de Cemaat'in adamları ile Recep Tayyip Erdoğan bir araya gelerek çalıştılar. Rektörlükler için liste hazırlayıp onaylattılar. 11 sene Türkiye'ye kan kusturdu bunlar, şimdi Davutoğlu çıkmış bizim paralellerle ilişkimiz var diyor. Varsa çık açıkla. 11 sene buradan Cemaat'le birlikte çalıştınız, onun için gözyaşı döktünüz, o size selam gönderdi. Utanın utanın, şimdi biz mi onlarla ilişki içinde olduk, yüzünüz kızarsın" dedi. 

Telefon ve ortam dinleme furyalarına ilişkin de konuşan Demirtaş, "Kendi foyaları ortaya çıkacak diye korkuyorlar. Evimi, telefonumu, meclisteki, partideki odalarımızda hala dinleme cihazları var. Çıkarmıyoruz dinleme cihazlarını istiyoruz ki dinlesinler belki biraz adam olurlar" diyerek Meclis'teki odasındaki dinleme cihazının nerede olduğunu bile bildiklerini aktardı. Bunlar kendi odalarında hırsızlık, yoksulluk konuştukları için dinlenmekten çekiniyorlar fakat bizim böyle bir korkumuz yok burada ne konuşuyorsak odalarımızda da onu konuşuyoruz. Neden bizim hesabımızı da sormuyorlar" şeklinde konuştu. 

"Paralel yapı" operasyonunda gözaltına alınan Samanyolu ve Zaman gazetesi çalışanlarını işaret eden Demirtaş, "Gazetecileri almışlar bunlar paralel yapını üyeleri bile değildir. Asıl paralelciler görüntüler ve dinleme kayıtları ile yurt dışına kaçtılar. KCK, Bayloz, Ergenekon'da yanlış yaptıkları gibi Paralel operasyonunda da suçsuz ve günahsız insanları tutukladıklarını anlayacaklar" dedi. 

Siirt'in başbakan, bakan çıkaran bir il olduğunu ancak, kentin işsizlik oranını Türkiye 3'cüsü seviyesinde seyrettiğini, fıstıkçılık, koçerlik gibi yerel dinamiklerin desteklenerek bunun aşılacağını aktaran Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Siirtlilerin hakkı sana haram olsun" diye seslendi. 

Siirt ve Kurtalan'da 6-8 Ekim Kobanê destek eylemlerinde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Demirtaş, "Yaralarımızı birlikte saracağız. 6 yurttaşımız yaşamını yitirdi katil AKP hükümetidir. Halk arasında düşmanlığın büyümesine izin veremeyiz. Halkı bir araya getireceğiz" dedi. 

Yapılan açılış konuşmasının ardından faaliyet ve mali raporlar okunurken, blok liste ile gidilen seçim listesinde oylamaya gidildi. Buna göre Abdullah Çetin ve Dilber Sevim HDP Siirt İl Eş Başkanlığına seçildi. 

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2014, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER