Demirtaş: HDP dışında verilmiş hiçbir oy AKP’ye zarar vermez

Dersim’deki HDP seçim mitinginde konuşan Demirtaş, AKP'nin sandıktan alamadığı oyları hırsızlıkla almak istediğini ve seçim güvenliğine dönük hiçbir açıklama yapmadıklarını belirtti.

Demirtaş: HDP dışında verilmiş hiçbir oy AKP’ye zarar vermez
Dersim’deki HDP seçim mitinginde konuşan Demirtaş, AKP'nin sandıktan alamadığı oyları hırsızlıkla almak istediğini ve seçim güvenliğine dönük hiçbir açıklama yapmadıklarını belirterek, "Hesap ortadadır, HDP dışında verilmiş hiçbir oy AKP'ye zarar vermez. 'Verilen oylar boşunadır' demiyorum ama matematiksel olarak AKP'ye zarar vermeyecektir" dedi.


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla Dersim Seyid Rıza Meydanı'nda düzenlenen mitinge, aralarında EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP İstanbul milletvekili adayları Erdal Ataş, Hasan Gülüm, HDP İzmir Milletvekili Adayı Pınar Aydınlar, HDP Dersim milletvekili adayları Alican Önlü ve Edibe Şahin, Dersim Belediye eşbaşkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun da bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Meydanı hınca hınç dolduran kitle, miting alanındaki bina ve ağaçlara çıktı. Kimi insanlar cafe çatılarında mitingi izlerken kimisi balkonlarda izledi. 

Saygı duruşunun ardından konuşan HDP İzmir Milletvekili Adayı Pınar Aydınlar, "Tarihin nice zulümlerine direnmiş, 38 katliamını yaşamış, asla kimliğinden ödün vermeyen, düşmana korku salan direnişçiler, Meral Kara, Sefagül, Nurşen, Sakine, Leyla, Fidan, Kobanê direnişinin fedaisi yiğit kadın Arin Mirxan, Sibel Bulut şahsında yaşam ilkelerini 'jin jiyan azidi' diyerek tüm yoldaşlar adına HDPnin faşistlere asla ödün vermeyen İbrahim Kaypakkaya özgürlüğün ateşi Mazlum Doğan, 'biz buraya ölmeye geldik' diyen Mahir Çayan, Denizler, Mazlumlar Yusuflar Kürt Halkı Önderi Sayın Abdullah Öcalan şahsında yaşasın devrimci dayanışma" sözleriyle kitleyi selamladı. Seçimlere son 3 güne kaldığını hatırlatan Aydınlar, "Bizler 7 Haziran günü bu ülkede tecavüzcüleri katilleri besleyenlere inat devrimcilere dönük operasyonlara karşı barajları yıkmaya söz veriyoruz" dedi. 

HDP İstanbul Milletvekili Adayı Hasan Gülüm ise Dersim'de siyaset yapmanın zorluğunu ifade ederek, "Biz siyaseti Dersim'den çıkan önderlerden öğrendik. Bu seçimlerde sizlere kime oy vereceğinizi söylemekle sizlere haksızlık yapmış oluruz" dedi. Gülüm, halkların kardeşliğinin ancak halkların eşitliği ile sağlanabileceğini vurguladı. 

HDP İstanbul Milletvekili Adayı Erdal Ataş, Dersim'in tarihinin direniş tarihi olduğunu hatırlatarak, her direnişin bir sebebinin olduğuna dikkat çekti. Ataş, "Bir de 12-13 yıllık süreçte hem Kürdistan da hem de Türkiye'de faşist karakter üzerinden halklara büyük zulümler yapıldı. Sürdürdüğümüz mücadelenin sonunda elde ettiğimiz mücadele yok sayılmaya çalışılıyor" ifadesinde bulundu. Tek başına kurtuluşun olmayacağını söyleyen Ataş, AKP diktatörlüğünün getirmek istediği tüm baskılara karşı çıkılacağını ifade etti. 

HDP Dersim Milletvekili Adayı Edibe Şahin ise Dersim renklerinin yıllardır egemenler tarafından çalınmaya çalışıldığını dile getirerek, "Yıllardır egemenler bu renkleri birbirimizden çalmıştı. Şimdi HDP'de birlikteyiz. Dersim'in kültürü tüm farklılıklara rağmen kendi kendini yönetmiş özerk bir yapıya sahipti. HDP'nin projesinde uğrunda çok büyük bedeller verdiğimiz adaletin, özgürlüğün, eşiğinde tekrar beraberiz" dedi.

Şahin'in ardından konuşan HDP Dersim Adayı Alican Önlü de iktidarın HDP'den dolayısıyla halktan korktuğunu söyledi. 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, karşılarında mücadele edilen ceberut devlet ve temsilcilerinin olduğunu ifade etti. "Mücadele ediyoruz yine de yorgun değiliz. Umudumuz her geçen gün artıyor" diyen Gürkan, umudu ilmik ilmik ördüklerini kaydetti. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DHF, PARTİZAN, EMEP ve DBP'nin Dersim'de birleştiğini ve devrimciler meclise yürüdüğünü söyledi. Seçimlere 2 gün kala artan saldırıları hatırlatan Demirtaş, "Bakmayın bunların saldırganlığına. Hukuk, anayasa tanımıyorlar. Ellerindeki bütün güçle HDP'ye saldırıyorlar. 'Barajı aşmak istiyoruz' dediğimiz için saldırıyorlar. Budur bizim suçumuz. Neymiş barajı aşarsak demokrasiye darbe yapacakmışız. Cumhurbaşkanı ve Başbakan, 'HDP barajı geçerse demokrasiye darbe vurulacak' diyor. HDP barajın altında kalırsa ülkeye ileri demokrasi gelecekmiş. İnşallah 2 gün sonra Seyid Rıza Meydanı'nda olduğu gibi tüm Türkiye'de zafere ulaşacağız. 2 gün sabır, 2 gün sonra sandık başındayız. Sonra bayram havası, sonra halay havası" şeklinde konuştu.

Katliamdan geçirilen Dersimlilerin metropollerde, diasporada ve Avrupa'da sürekli direndiğini ve teslim olmadığını söyleyen Demirtaş, "Asla teslim olmadığınız için sevilmeyi hak ediyorsunuz. Dersim'deki mücadele tarihseldir. Geçici değil, taktiksel değil. Bu tarihsel mücadelenin mutlaka zaferle taçlandırılması gerekir" şeklinde konuştu. 

Yürütülen mücadele yaşamını yitirenlere zafer sözü verdiklerini söyleyen Demirtaş, "İşte 'biz geldik, zafer türküleriyle geldik' diyeceğiz gençlerimize. Sakinelerin, Doktor Baranların, Mazlum Doğanların mezarının başına gideceğiz. 'İçiniz rahat olsun' diyeceğiz. Sibel'in mezarına gideceğiz, 'Sen Kobanê'de biz Dersimde direndik' diyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Erzurum'daki HDP mitingi öncesi ve sonrası gerçekleştirilen provokatif saldırılara tepki gösteren Demirtaş, "Her yerde bizlere dönük saldırılar gerçekleştiriliyor. Onlar saldırdıkça biz sağduyuyla mücadele ettik. Erzurum'da da provokasyon yaptılar. Gençleri, kadınları linç etmeye çalışarak ciddi provokasyon gerçekleştirmek istediler. 81 ilde ne dediysek Erzurum'da da onu dedik. Biz 'Ülke bölünmesin, hep birlikte kardeşçe yaşayalım' dedik diye mi saldırıyorlar? Sanmıyorum, iktidarları gidecek diye korkuyorlar. Ve bu yüzden durmadan saldırıyorlar" diye konuştu.

Erzurum'da gittikçe şiddetlenen ve araçların yakıldığı olaydan bir fotoğraf gösteren Demirtaş, "Bir arkadaşımız arabanın içinde diri diri yakılmak istendi. Elbette siz diri diri yakmayı iyi bilirsiniz. Bizim paramızla yayın yapan TRT, bu olaya 'terör örgütü propagandasına sert tepki' başlığı atmış. TRT demek AKP demektir. Diri diri yakmak isteyenlerin ki tepki, bizim mitingimiz terörmüş" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Bingöl'ün Karlıova ilçesinde HDP'nin anons aracına gerçekleştirilen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Hamdullah Öğe'yi hatırlatan Demirtaş, "Arkadaşlarımızı katlettiler ama Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan açıklama bile yok. Umurlarında bile değil. Her yerde hedef haline getirildik. Bunu bizzat 'tarafsızım' diyen Cumhurbaşkanı bile yaptı. Biz barajı aşmak istiyoruz. Hakkımızı almak istiyoruz hakkımızı. AKP'nin bizden çaldığı milletvekillerini geri almak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Sandığa sahip çıkmanın oy kullanmak kadar önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bunlar hırsızlığa alışmış bir kere. Sanmayın ki bunlar sandığa sahip çıkacak. Daha bugüne kadar Cumhurbaşkanı ve Başbakan çıkıp 'oylarınızı gönül rahatlığı ile kullanın. Seçim ihlallerinin yaşanmaması hazırlıklarımız şu şekilde' bile demedi. Belli ki bunlar başka şeylerin hazırlığındalar. Sandıktan alamadıkları oyları hırsızlıkla almak isteyecekler. Gençlerimiz sandıklarına sahip çıkacak" şeklinde konuştu.

Dersim'in önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de AKP'nin düşüşüne katkı sunacağını söyleyen Demirtaş, "AKP bir Dersimlinin oyuyla düşsün istiyoruz. En çok hakarete uğrayan, ötekileştirilen Dersimlinin oyuyla düşsün bu diktatörlük. Hesap ortadadır, HDP dışında verilmiş hiçbir oy AKP'ye zarar vermez. 'Verilen oylar boşunadır' demiyorum ama matematiksel olarak AKP'ye zarar vermeyecektir" dedi.

AKP'li yöneticilerin kendilerini ülkenin tek sahibi olarak gördüğünü söyleyen Demirtaş, "Onlarda olmayan bir şey var bizlerde. Onlarda para çok maşallah. Paraları, zırhlı araçları, kaymakamları, valileri var. Kalın gazeteleri var ama onlarda bir şey yok. Onlarda zeka yok zeka. Zeka parayla alınmıyor. Aklı başında insanların ülkeyi yönetmesini istiyoruz artık. Gezinin gençleri ülkeyi yönetsin istiyoruz" şeklinde konuştu. 

HDP'nin meclise girmesi halinde ezilenlerin daha güçlü olacağını söyleyen Demirtaş, "Dersimden Maraş'a, Çorum'dan Zilan'a kadar geçmişte ne yapmışlarsa hesabını vermek zorunda kalacaklar. Çalıp çırptıklarının hesabını verecekler. DAİŞ'e gönderdikleri silahların hesabı sorulmayacak mı sanıyorlar. Devran böyle gelmiş böyle gidecek sanıyorlar. Ama tüm yaptıklarının hesabını soracağız" dedi. 

Üniversite öğrencilerine oylarının olduğu yere gidip oy kullanması çağrısında bulunan Demirtaş, "Dersim borçlu olduğumuz bir şehirdir. Bugüne kadar bizlere, mücadeleye en fazla sahip çıkan bir şehirdir. Sizlere borçlu gitmek istemiyoruz. Dersimin Dersim gibi yönetilmesi lazım. O gün gelmeden size borcumuzu ödemiş sayamayacağız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2015, 12:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER