Demirtaş'a Uluslararası Barış Ödülü

Uluslararası Barış Bürosu tarafından verilen 2015 Uluslararası Barış Ödülü bu yıl HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın oldu. Demirtaş, "Sandığa atacağımız her bir oy Türkiye'nin şekillenmesinde etkin rol oynayacaktır" dedi.

Demirtaş'a Uluslararası Barış Ödülü

Uluslararası Barış Bürosu tarafından verilen 2015 Uluslararası Barış Ödülü bu yıl HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın oldu. Düzenlenen toplantıda konuşan Demirtaş, "Sandığa atacağımız her bir oy Türkiye'nin şekillenmesinde etkin rol oynayacaktır" diyerek, seçimlere barışı sağlama amacıyla girdiklerini belirtti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Demirtaş, "Senin gönlünde yatan aslanı kediye çevireceğiz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Green Park Otel'de düzenlenen kahvaltılı basın toplantısı ile kentte bulunan STK temsilcileri ve iş insanları ile bir araya geldi. HDP ve DBP Amed il yöneticileri, Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları ile kentin HDP milletvekili adaylarının yanı sıra GORAN ve YNK heyetinin de katıldığı toplantıya, Demirtaş da eşiyle beraber katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Ömer Önen, uzun süredir yürütülen seçim çalışmalarının sonuna doğru gelindiğini belirterek, 7 Haziran seçimlerinin barış ve özgürlüklere vesile olmasını diledi.

'HER OY TÜRKİYE'NİN ŞEKİLLENMESİNDE ROL OYNAYACAK'

Türkiye'nin en büyük gündeminin 7 Haziran'da yapılacak olan seçim olduğunu belirten Demirtaş, "Elbette her seçim bir yenilenme, bir toplumda yenileşme duygusu yaratır ama daha önce gerçekleştirilen hiçbir seçim toplumda bu kadar kırılma ya da yenilenmeye vesile olmayacaktır. Türkiye'nin 81 vilayetinde yaşayan bütün farklı kesimler, hepimiz farkındayız ki sandığa atacağımız oy sadece kendimizi etkilemeyecek. Sandığa atacağımız her bir oy Türkiye'nin şekillenmesinde etkin rol oynayacaktır. Belki 120 yıldır yüzümüzün gülmediği, acı üstüne acı yaşayan bir toplum olarak bu seçimden beklentimizin barış olduğunu belirtirsek yanılmış olmayız. Öyle sadece silahların sustuğu bir barıştan bahsetmiyoruz. Elbette silahlar susmalı ama bir yerde açlık, sefalet varsa barış henüz yoktur. Çevremiz katlediliyorsa, sözlü saldırı varsa barış henüz yoktur. Biz bu seçimden tam anlamıyla bir barış çıkarmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 

'YÜKSELİŞİMİZİ GÖRÜP SALDIRDILAR'

HDP olarak Türkiye'nin tüm kesimlerle bir araya gelerek parlamentoda eşit ve hakkaniyetli bir temsil yaratmak istediklerini belirten Demirtaş, "Bu ülkede yüzde on barajını biz koymadık. Böyle bir baraj olmasına rağmen parlamentoda temsiliyetin önemli olduğuna inanarak bağımsız olarak meclise girdik. Baraj sadece HDP'nin sorunu değil, bu ülkede 20'ye yakın parti oy almasına rağmen Meclis'e giremiyor. Biz de bu dönem parlamentoya giremezsek bu ülkenin büyük çoğunluğu Meclis dışında kalmış olacak. İşte bu seçime ve sisteme ileri demokrasi deniliyor" dedi. 

AKP'nin yüzde on barajı ile ilgili söylemleri ile faşizme doğru sürüklenmeye başladığını belirten Demirtaş, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın daha bir yıl öncesine kadar sarf ettiği "Niye parti olarak seçime girmiyorsunuz" sözünü hatırlatarak, "Biz parti olarak seçime girme kararı alana kadar böyle diyorlardı. Eminim ki biz parti olarak seçime girdiğimizde saraydaki adam, 'bedavadan 40 milletvekili geliyor' diye elini ovuşturmaya başladı. Bizden daha akıllısı olamaz, Kürtler bu kadar akıllı olamaz diyorlardı. Sanıyorlardı ki Allah bir tek onlara akıl vermiş. Onlardan başka kimse siyaset yapamaz sanıyorlardı. Ama bizlerin bu yükselişini görünce korkup, durmadan saldırmaya başladılar" şeklinde konuştu.

'HERKES ÖZGÜR OLSUN'

AKP hükümetinin aklını kaybetmeye başladığını belirten Demirtaş, "Bu ülkede herkes onlar gibi aklını kaybetmiş olsaydı emin olun ki Türkiye, Suriye gibi olmuştu. Bugün Türkiye'de bir iç savaş yoksa bunu HDP'ye borçluyuz. Suriye'deki halklar binlerce yıl bir arada yaşıyorlardı ama şimdi gidin bakın aynı mahallede yaşayamıyorlar. Suriye'de savaşan hangi örgüt kazandı çok merak ediyorum. Suriye'deki savaş bir gün bitecek ama orada sadece bu savaşı körükleyenler kazanacak. Oraya kule dikmek, petrolünü almak için gidenler kazanacak. Tek bir istisna var, oda Rojava. Birlikte yaşayamayan halklar, Rojava'da beraber yaşamaya başladı" dedi.
Ülkenin geleceğini ırkçılığa sarılarak yapılandırılamayacağını söyleyen Demirtaş, "Ya Suriye gibi olacağız ya da HDP gibi olacağız. AKP'nin Türkiye'si, Suriye'dir. Çünkü tek tek ayırıyor ve tek dil, tek din altında toplamaya çalışıyor. Bu ülkede herkes özgür olsun, Kürt Kürt gibi yaşasın, isteyen kiliseye gitsin hiç korkmasın, cemevlerine kimse laf söylemesin istiyoruz. Ve bunları koruyan bir iktidar olsun istiyoruz" dedi. 

'GÖNLÜNDEKİ ASLANI KEDİYE ÇEVİRECEĞİZ!'

HDP'ye dönük son günlerce artan saldırılara tepki gösteren Demirtaş, "Türkiye'de defalarca saldırıya uğradık. Arkadaşlarımız diri diri yakılmak istendi, katledildi. Bütün bu saldırılara karşı sağduyuya sarılmalıyız. 7 Haziranda sağduyunun, barışın kazanmasını istiyoruz. Şiddete şiddetle karşılık verilseydi emin olun ülke yaşanılamaz hale gelirdi. Ama biz barışı, halkımız en çok barışı istiyor" dedi.
HDP'nin barajı aşmasının toplumda bulunan bütün inançların özgürlüğe kavuşmak demek olduğunu söyleyen Demirtaş, "Biz silahlı mücadele yürütülmesin diye siyaset yapıyoruz. Ben Cumhurbaşkanı olsam, 10 Ağustos'ta ben seçilsem bütün partilerin parlamentoya gelmesinin önünü açardım. Parlamentoya gelemeyen birisi o parlamentonun kendisine hitap ettiğini düşünemez başka arayışlara girer" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasayı ihlal ederek partilerini baraj altında bırakmak istediğini söyleyen Demirtaş, "Gönlümde bir aslan yatıyor ama söylemeyeceğim, diyor. 7 Haziran'da senin gönlündeki o aslanı kediye çevireceğiz. 7 Haziranda o kedinin kim olduğunu rahat rahat söyleyebilirsin artık" dedi.

Demirtaş konuşmasını "Diyarbakır'dan bütün Türkiye'ye şu mesajı yansıtmak gerekiyor. Biz ülkenin bütün köşelerine elimizi uzattık. Bu barış elinin sıkı sıkı tutulması gerekir. Biz kötünün iyisi değiliz, mevcut olanların en iyisiyiz" sözleri ile bitirdi.

ULUSLARARASI BARIŞ ÖDÜLÜ

Demirtaş'ın konuşmasının ardından söz alan Uluslararası Barış Bürosu İtalya Temsilcisi Fulgida Barattoni, 2015 Uluslararası Barış Ödülü'ne Demirtaş'ı layık gördüklerini belirtti. "Bu ödül açtığınız barış yolunda sizi takip eden genç ve kadınların sizi yalnız bırakmadığı anlamını taşıyor. Türkiye'deki gelecek nesle, özgür yarınları inşa edeceğinize inanarak bu ödüle layık olduğunuzu düşünüyorum" diyen Barattoni, Demirtaş'a ödülünü takdim etti. 

Ödülü alan Demirtaş, "Bu ödülü sokakta yitirmiş olduğumuz insanlar ve yüreği acılı tüm anneler adına kabul ediyorum" dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2015, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER