Demirtaş: Hükümet ile Cemaat ittifakının sonuna gelindi

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yıllarca ortak çalışan hükümet ile cemaatin ittifakında sona gelindiğini, ancak her iki kesimin de halen bölge halkına hakaretler ettiğini dile getirdi.

Demirtaş: Hükümet ile Cemaat ittifakının sonuna gelindi
 BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yıllarca ortak çalışan hükümet ile cemaatin ittifakında sona gelindiğini, ancak her iki kesimin de halen bölge halkına hakaretler ettiğini dile getirdi. Demirtaş yerel seçimlerde, "Halkın partisi ile sosyete pazarlarında kurulan partiler yarışacak" dedi. 


Yerel seçim çalışmaları kapsamında seçim bölgesi Hakkâri'de bulunan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Hakkâri milletvekilleri Esat Canan ve Adil Zozani ile Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Hakkârili kanaat önderleri, sivil toplum örütü temsilcileri, muhtarlar, esnaf ve partililerle kentte bulunan bir düğün salonunda bulunan düğün salonunda verilen dayanışma yemeğinde bir araya geldi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerinin yanı sıra BDP, PKK ve Konfedaralizim bayrakları ile süslenen salonda demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Gecede katılımcılara seslenen Demirtaş, 30 Mart yerel seçimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen'e yüklendiği konuşmasında, yıllarca cemaat ve AKP'nin ortak çalıştığını, yeni şirketler kurma planları yaptığını belirtti. Son günlerde yılların ittifakının bozulduğunu ve iki ortağın bir birine düştüğünü belirten Demirtaş, halka zulüm yapanların elbet bunun bedelini ödeyeceğini kaydetti.

"Dini cemaat adı altıda şirket kurup milyarlarca dolar kazanırsanız bu hale gelirsiniz. Müslüman'ın kefen parasından başka ihtiyacı yoktur" diyen Demirtaş, Başbakan'ın her konuşmasında "Bölgede eğitim eksikliği var" diyerek halka hakaret ettiğini belirterek, "Çıkmış şunu diyorlar; 'O bölgenin en büyük eksikliği eğitim götürülememesi.' Yani Kürtlere 'siz cahilsiniz' diyorlar. Bize 'Sizi eğitmezsek cahil kalırsınız' diyorlar. Hala konuştuğu Kürt halkına hakaret ettiğinin farkında bile değil. Ben diyor bölgeye eğitim götürülmesi taraftarıyım. Biz diyor cemaat olarak bunu yapıyorduk. Biz onları kurslarımızla, dershanemizle, etüt merkezlerimizle eğitiyorduk, dağa çıkışın yolunu böylece önlüyorduk. Dağa çıkanlar kara cahil, BDP'ye oy verenler kara cahil. Bu beyefendiler gelip bizi eğitecek ki, akıllanalım onların yanında yer alalım. Ben burada çağrı yapıyorum. Hani diyordunuz ya Hakkari geri kalmış bölge. Hani diyorsunuz ya en cahillerin yaşadığı yer. Hem Başbakan'a hem Pensilvanya'ya çağrı yapıyorum. Buradaki 15 yaşındaki gencimiz size hayat dersi verebilecek durumdadır. Gelin burada size siyaset dersi versin. Gelin bakalım sen mi cahilsin, yoksa bu halk mı cahil. Senin cahilliğin sırıtır. Sen cemaat lideri olarak gel, Başbakan olarak gel bu halk seni sokakta dolaştırır. Cahillerin en büyüğü cehaletinin farkında olmayanlardır. Kendilerini akıllı zannedip binlerce kitap okurlar. Ama en tehlikeli onlardır. Gerçekten cahil olan duyarlıdır" dedi.

30 Mart seçimlerinde sistem partileri ile yarışacaklarını dile getiren Demirtaş, BDP'nin "sosyete pazarları"nda büyük paralarla kurulmuş bir parti olmadığını, halkın gerçek örgütlülüğünü, yoksulun ve emekçinin hakkını savunarak özgücüyle var ettiği bir parti olduğunu söyledi. Demirtaş, "Bizler bu seçimle birlikte Türkiye'nin artık AKP'ye mahkum olmadığını, mecbur olmadığını, bizim iktidara gelmemizle birlikte Türkiye'de bütün sorunların çözümünün çok daha kolay olduğunu görecekler. Biz güçlü olmak için iktidara gelmek istemiyoruz. Bizim hedefimiz hükümet olup, iktidar olup, bütün gücü elimizde toplamak değil. Başbakan'ın bugün yaptığı gibi yargıyı kendimize, parlamentoyu kendimize bağlayıp iktidar olmak istemiyoruz. Tam tersine devleti küçültüp halkı büyütmek için, halkın yetkilerini arttırmak için iktidara gelmek istiyoruz ve BDP, HDP iktidarında eğer bu gerçekleşirse Türkiye'de en güçlü yerel yönetimler, en güçlü bölge meclisleri ve elbette ki her yerelde de halkın iradesinin esas alındığı modeller inşa edeceğiz. Hakkari zaten bunu ispatlamış, bu kent duyarlılığı ortaya koymuş bir kenttir. Hakkari aslında kendi kendini rahatlıkla yönetebilecek bir kenttir. Bugün Hakkari'nin önündeki en büyük engel Ankara olmuştur" diye konuştu. Partilerinin seçimlerden en güçlü şekilde çıkacağını söyleyen Demirtaş, halkın bu tür dayanışma örnekleri ile daha ileriye gideceğini kaydetti. 

Gecede Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Merkezi'ne bağlı erbane ve müzik grubu müzik dinletisi sundu. Öte yandan dayanışma yemeğine AKP Hakkari İl Başkanı Abdulmutalip Özbek'in ağabeyi ve Gravi ailesinin lideri Fevzi Özbek'in de katılması dikkat çekti. Dayanışma yemeği müzik eşliğine çekilen halaylarla son buldu. / anf

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2014, 10:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER