Demirtaş: Kürt halkı Newroz'da 30 Mart zaferini ilan etti

Şırnak Newrozu'nda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt halkının şimdiden 30 Mart zaferini Newroz'la bütünleştirdiğine dikkat çekti. Seçimlerde Şırnak'ın rekor oya gideceğini söyledi.

Demirtaş: Kürt halkı Newroz'da 30 Mart zaferini ilan etti
 Şırnak Newrozu'nda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt halkının şimdiden 30 Mart zaferini Newroz'la bütünleştirdiğine dikkat çekti. Seçimlerde Şırnak'ın rekor oya gideceğini söyledi. 


Şırnak'ta Newroz coşkusu, bugün yapılan kutlama ile doruğa çıktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren coşkuyla başlayan kutlama, konuşmalarla devam etti. Önce BDP Şırnak Belediye Eş Başkan adayları Serhat Kadırhan ve Özlem Onuk kitleyi selamladı.

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Newroz'da Kürt halkının alanlarda direnerek mücadelesini yükselttiğini belirterek, "Newroz sadece baharın gelişi değil, mazlumların direnişi, Kürt halkının baskıcı ve inkarcı zihniyetlere karşı direnişi demektir. Kürt halkı baharını kendisi verdiği büyük bedellerle yaratmıştır. Bugüne kadar bu büyük ve değerli mücadelede yaşamını yitiren bütün şehitlerimizi büyük bir saygıyla anıyoruz. Onların izinde yürümeye devam edeceğiz" dedi. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ise, Newroz'un Kürt halkı için özgür yaşamı ifade ettiğini belirterek, Kürt halkının özgür yaşamak için verdiği mücadelesini ve direnişini selamladığını söyledi. 

92 NEWROZU'NDAN BUGÜNE 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sahneye çıkmasıyla alandaki coşku artarken, uzun süre havai fişek gösterisi yapıldı. Demirtaş, halkı Kürtçe selamladı. Demirtaş, "Botanın yiğit halkı bugün bu alan bu kadar mı güzel olur? Newroz'un bütün güzellikleri ve direnişi Şırnak halkının gözlerindedir. Bütün Botan halkı başta olmak üzere tüm Kürdistan halkımızın, gençlerimizin, annelerimizin yediden yetmişe bütün Şırnak halkının Newroz'u kutlu olsun" dedi. Bu yıl Newroz'un her zamankinden daha büyük bir coşkuyla kutlandığını belirten Demirtaş, "Halkımızın Newroz ateşi her geçen gün daha da gürleşerek bu günlere geldi. 1992 yılında diliyle, kültürüyle, kimliğiyle yaşamak istediklerini dile getiren Şırnak halkımız bu alanda devletin asker ve polisi tarafından bu binalardan sıkılan kurşunlarla taranarak 84 yurttaşımız katledildi. Bütün şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bedelleri çok ağır, sancıları çok fazla olan bir mücadelenin ardından Kürt halkı Kürdistan ve Ortadoğu'nun en büyük gücü, en büyük siyasi hareketlerinden biri haline gelmiştir" diye ifade etti. 

NEWROZ 30 MART ZAFERİYLE BÜTÜNLEŞECEK

Kürt halkının kendi toprağında betona gömülerek yok edilmek istendiğinin altını çizen Demirtaş, "Bizi Kürdistan'da betona gömüp bir daha dirilmemecesine yok etmeye çalışan faşizan zihniyetin bütün girişimleri sonuçsuz kaldı. Şırnak halkı katliamlara maruz kaldığı bu meydanı çok şükür büyük bir coşku ve direnişle doldurmuş. Halkımız kimse yok sayamaz ve yok edemez" diye kaydetti. Kürt halkının şimdiden 30 Mart zaferini Newroz kutlamalarıyla bütünleştirdiğini aktaran Demirtaş, "BDP olarak halkımıza hizmetin en iyisini sunacağız. Genç arkadaşlarımız sizlere hizmetin en iyisini sunacaktır. Başbakan bölgeye gelip yaptığı hizmetlerden ve yatırımlardan bahsediyor. Ama ortada ne bir hizmet var ne bir yatırım. Karakol, tank ve top yatırımlarından, askeri yatırımdan başka bölgede hiçbir yatırım yok. Halkımızdan vergi alıyor ama vergi hiçbir şekilde hizmet olarak geri dönmüyor. Yarısı askeri yatırımlara yarısı da ayakkabı kutularına iniyor" şeklinde konuştu. 

'GENÇLERİMİZ SINAVLARA KENDİ DİLLERİYLE HAZIRLANACAK'

Kürt diline yönelik yapılan asimilasyon politikalarına da değinen Demirtaş, "En büyük sorunlardan biri de eğitimdir. Gençlerimiz sınavlarda sonuncu sırada yer alıyorlar. Yani gençlerimiz akılsız oldukları için bu duruma düşmüyorlar. Çocuklarımız yıllarca bilmedikleri yabancı oldukları dilde eğitim alıyorlar. O dili öğrenene kadar sınava giriyorlar, nasıl başarılı olsunlar. Kimse gençlerimizle alay etmesin. Çocuklarımız anadillerinde eğitim almadıkları sürece başarılı olamazlar. Biz anadilde eğitim istedikçe onlar Kürt gençleri ucuz işçilik yapsın, Karadeniz'de fındık toplasın, Ege'de üzüm toplasın diye anadilde eğitimi yasaklıyorlar ve gençlerimizin önünü tıkıyorlar. Ama bizler bunu değiştireceğiz. Kendi kitaplarımızı kendimiz basacağız ve gençlerimiz sınavlara kendi dillerinde hazırlanacaklar, bakalım o zaman başarılı mı yoksa başarısız mı oluyor Kürt gençleri" dedi. 

SEÇİMDE ŞIRNAK REKORA GİDECEK

AKP'yi destekleyen Şırnaklı bazı ailelere de seslenen Demirtaş, Kürt halkının özgürlüğe yürüdüğünü, tüm Kürt halkının birlik ve beraberlik içinde mücadele etmesi gerektiğini, Şırnaklının yerinin özgürlük meydanları olduğunu ve hırsızın yanında yer almamaları gerektiğini söyledi. "Madem halkımızın yarısı kadındır, bundan sonra da belediyelerin yarısında kadınlar görev alacaklar. Çıtamızı yükselttik. Biz kimseye muhtaç değiliz. Birbirimize sahip çıkarak daha da gücümüze güç katabiliriz" diyen Demirtaş, "Seçimde Şırnak rekora gidecektir. 30 Mart'ta Şırnak halkı kendisini yok sayanları, katliamlara maruz bırakanlara çok iyi bir ders verecektir. AKP gitsin ayakkabı kutusundaki paracıklarıyla oynasın" diye ifade etti. 

HDP'ye yönelik saldırılara da değinen Demirtaş, "Kimse HDP'yi sahipsiz sanmasın. Böyle düşünenler Şırnak meydanına baksınlar. Batıda halkların demokratik mücadelesini veren bütün arkadaşlarımıza selamlarımızı yoluyoruz. Kendi öz gücümüze dayanarak özgürlüğe doğru yürüyüşümüzü devam ettiriyoruz" diye kaydetti. 

Yapılan konuşmaların ardından PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz'a ilişkin konuşmasının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından da sanatçı Ayfer Düztaş sahne aldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER