Demirtaş: 'Şu an Türkiye’de talimat bekleyen yüzlerce DAİŞ çetesi var'

Amed'deki HDP mitinginde bombalı saldırıda yaşamını yitirenleri anma etkinliğine katılan, “Şu an ülkede hücre evlerinde saldırı talimatı bekleyen yüzlerce DAİŞ çetesi beklemede” dedi.

Demirtaş: 'Şu an Türkiye’de talimat bekleyen yüzlerce DAİŞ çetesi var'
 Amed'deki HDP mitinginde bombalı saldırıda yaşamını yitirenleri anma etkinliğine katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son dönemde giderek artan saldırıları değerlendirdi. “Şu an ülkede hücre evlerinde saldırı talimatı bekleyen yüzlerce DAİŞ çetesi beklemede” diyen Demirtaş, olayların aydınlatılması gerektiği çağrısında bulunarak, aksi takdirde ülkenin yeni bir Suriye kaosu haline getirilmek istendiğinin uyarısında bulundu. 

HDP Genel Merkez heyeti ve HDP’nin Amed milletvekilleri 5 Haziran'da İstasyon Meydanı'nda HDP mitinginde düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirenleri anmak için patlamanın olduğu yerde basın açıklaması yaptı. Basının yoğun ilgi gösterdiği açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Amed milletvekilleri Çağlar Demirel, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve STK üyeleri katıldı. Açıklamada konuşan Selahattin Demirtaş, seçim süreci boyu ve hemen ardından gerçekleşen saldırıların ülkede kaos oluşturarak yeni bir Suriye yaratma amacıyla düzenlenen ince bir plan yumağı olduğunu söyledi. 

‘KÜÇÜK BİR ÇOCUK OLAYIN TEK FAİLİ OLAMAZ’

Amed’de 5 Haziran’da gerçekleşen saldırıya dair ortada küçük bir çocuğun fail olarak gösterilerek olayın açığa çıkarılmasının önün kapatılmak istendiğinin altını çizen Demirtaş , “Herhalde bu saldırıyı genç bir çocuk tek başına gerçekleştirmedi. Bağlantıları, işbirlikçileri, Antep'ten, Suriye'den Urfa'dan aldıkları destek, istihbarat desteği, bunları kim sağladı? Bunlar ortaya çıkarılmadığı müddetçe bu olay aydınlanmış sayılmaz. Patlamayla beraber insanların sinir uçlarıyla oynamak istediler, büyük bir olay yaratıp, bölgenin savaş alanına döndüğünü göstermek istediler. Ancak halkın sağduyusu tüm oyunları boşa çıkarttı” diye konuştu. Demirtaş, soruşturmaya gizlilik kararı verildiğine dikkat çekerek, “Partimiz ve halkımız olayın mağdurudur, İçişleri Bakanlığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın partimizi resmi olarak bilgilendirilmesi lazım. Ölen biz, saldırıya uğrayan biz olaydan bilgilendirilmeyen yine biz” diye tepki gösterdi. 

‘HÜCRELERDE BEKLEYEN YÜZLERCE DAİŞ TALİMAT BEKLİYOR’

Bomba saldırısının Emniyet ve Valiliğin dahi hiçbir bilgilendirmesi olmadan planın işlemesinin ortaya daha vahim bir durum çıkardığını söyleyen Demirtaş şöyle devam etti: “Ortada yetkili mercilerden birilerinin desteğiyle gerçekleşen vahim bir durum var. Devlet içinden destek almadan, Suriye'den biri elinde bombayla gelip, benim konuşma yapacağım yerde iki bombayı patlatamaz. Hükümete bağlı güçler içerisinde desteğinin ortaya çıkarılması lazım.”

Türkiye’de hücre evlerinde saldırı talimatı bekleyen yüzlerce DAİŞ üyesi olduğu uyarısında bulunan Demirtaş, “DAİŞ destekçisi sunan güçler, hücre biçiminde, kaygım odur ki Türkiye'nin yüzlerce yerine eylem talimatı bekliyorlar. Bunu önlemenin yolu devlet destekli yolların deşifre edilmesidir” diye konuştu.

“Katliama uğradık. Bir partinin yüz binlerle ifade edilen mitingine saldırı düzenleniyor. Diğer partiler demek ki mutluluk duydular. Acı paylaşmayan bundan mutluluk duymuştur. Ama buna rağmen biz 'kardeşlik, barış kazanacak' demeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu. 

‘KİM KİMİ VURACAK O DA BELLİ’

Geçtiğimiz günlerde İhya-Der Başkanı Aytaç Baran’ın öldürülmesi ve hemen ardından gerçekleşen saldırılarda 4 mahalle meclisi üyesinin katledilmesi olayına da dikkat çeken Demirtaş, “Tezgahın büyüklüğünü buradan herkesin görmesi lazım. Bakın, kanımca şöyle harekete geçiriliyor: Bölgede yaklaşık 100 kişiye dönük, PKK ya da DAİŞ’in suikast yapacağı dolaştırılıyor. Emniyet tebligat yapıyor. Bu dernek başkanına da yapılıyor. İlginçtir, tebligattan iki gün sonra öldürülüyor. Birçok Hizbullah militanı, elemanı şu anda Diyarbakır'da silahlandırılmış durumda. Evlerinde silahlandırılmış durumdalar. Kendilerine dönük saldırı olduğunda kim kimi vuracak o da belirlenmiş durumda. Dolayısıyla dernek başkanı vurulduğunda, kimler hangi dakikada kimi vuracak o da belirlenmiş durumda. Anında Hizbullahçılar dört arkadaşımızı katlediyorlar. Hizbullah 'biz provokasyona gelmeyiz' diyorlarsa, bu alçaklığı sadece kınayabilirim. Yok 'bizi kullandılar, dernek başkanımızı vurdurdular, HDP'lileri infaz ettirdiler' diyorlarsa, halktan özür dilemeleri, akıllarını başlarına aldıklarına dair açıklamalar yapmaları lazım” dedi. 

‘ÜLKEDE SİLAHLANIYORLAR, ENGELLENSİN’

“Hep bu şekilde ucuz kullanılmaya devam mı edecekler? Biz kimseye bugüne kadar parti olarak asla ne hedef gösterdik, ne de kimseyi hedefe koyacak bir anlayışımız olabilir. Ne bize bağlı silahlı bir birim vardır, ne de böyle bir şeyin imkanı vardır. Biz kendi sempatizanlarımızı da silahlandırmadık.

Batman'da Diyarbakır'da son dönemde kaç pompalı tüfek satışı olmuş, nereye gitmiş bu silahlar? Tezgah bu şekilde dönüyor. Halkımız dikkatli duyarlı olmalı. Ortada bir Kürt-Müslüman savaşı yok. böyle saçmalık mı olur?” diyen Demirtaş, herkesin emin ve içinin rahat olmasını söyledi. Kendileri gibi düşünen ya da düşünmeyen, kendilerine oy veren ya da vermeyen herkesle barış ve kardeşlik içinde yaşama taraftarı olduklarını sözlerine ekledi.

Kim kime nasıl kullandırıldığını 6-8 Ekim’den başlayarak bir daha baksınlar diyen Demirtaş, “Dikkatli olsunlar, kendilerini kullandırmasınlar. Başkasına hizmet etmesin, halka hizmet etsin herkes. Barışçıl siyaset çerçevesinde herkes çalışmasını yürütsün. Yürüyüş yapsın, miting yapsın, partisini büyütsün. İtirazımız yoktur. Bu bir ideolojik mücadeledir. Rekabet yapabiliriz. Ama bunun dışına taşıldığı zaman, kirli tezgahlara, uluslararası istihbarat örgütlerinin çıkarlarına hizmet edildiği zaman, biz burada çaresiz değiliz, bunu da herkese bir kez daha belirtmek istiyoruz” dedi.

‘AKP İLE KOALİYSON YOK’

Ardından gazetecilerin “AKP ve CHP koalisyon fikrine nasıl bakıyorsunuz” sorusunu yanıtlayan Demirtaş, “Pazarlıktan dolayı ilkler üzerine konuşulsa biz de koalisyonu destekleriz. Fakat şu an her iki taraf da bakanlık paylaşımı gibi benzer pazarlıklar üzerine konuşuyorlar. Bunun yerine barış süreci değerlendirme, yeni anayasa, basın özgürlüğü, Kobanê ve Gezi direnişi değerlendirmesi, Güvenlik paketinin geri alınması gibi temel hak ve özgürlükler çerçevesinde ilkeler üzerine konuşulması lazım. Zaten toplum seçimlerle beraber nasıl bir hükümet istediğini belirtmiştir, biz de bunu destekliyoruz. Koalisyona ilişkin halka ne dediysek arkasındayız, AKP ile koalisyon yapmayacağız” dedi.

‘KÜRDİSTAN ÜZERİNDE OYNANAN BÜYÜK PLANLAR VAR’

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, seçim startının verilmesinden bu yana ülkede bir kaos ortamı yaratılmak istendiğine dikkat çekerek, “Saldırılarla beraber halkı iktidara muhtaç kılma amaçları var” diye konuştu. Halkı boğazından kesen, kadınları pazarlarda satan DAİŞ çetelerine karşı AKP yönetimi ve Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir açıklaması olmazken YPG’nin DAİŞ çetelerini Tıl Abyad’da mağlup etmesine karşı YPG’yi “terör” ilan etmeleriyle Cumhurbaşkanı’nın safını bir kez daha göstermiş olduğunu söyleyen Yüksek, “Bu yüzden tüm saldırıları bölgesel görmeliyiz. Kürdistan üzerinde oynanan büyük planlar var. Yine de tüm bunlara karşı halkımızı bir kez daha sağduyuya davet ediyoruz” diye konuştu. 

Öte yandan Amed’deki tüm STK’lar geçtiğimiz günlerde gerçekleşen saldırılarda yaralanan gazetecilere geçmiş olsun dileklerini iletmek adına Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyaretin hemen ardından STK üyeleri 5 Haziran’da HDP mitinginde gerçekleşen bombalı saldırının düzenlendiği noktaya giderek karanfil bıraktı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2015, 22:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER