Demokrasi Paketine BDP ve CHP'den İlk Yorumlar

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını öngören yasa teklifi için BDP adına konuşan Beştaş, paketin önerileriyle örtüşmediğini söylerken, CHP'de Hamzaçebi hükümetin amacının yolsuzluk soruşturmasını kapatmak olduğunu söyledi.

Demokrasi Paketine BDP ve CHP'den İlk Yorumlar
 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verilen "Terörle Mücadele Kanununun 10'uncu Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne yönelik siyasi partilerden ilk değerlendirmeler geldi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, “Hükümetin açıkladığı paket ile bizim paket örtüşmüyor” derken; Cumhuriyet Halk partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Yeniden yargılama konusunda tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır”.

BDP neler önermişti

BDP adına 5 Şubat günü Meclis’te basın açıklaması yapan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, partisinin Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş partilerinin önerilerini açıklamıştı.

Pakette olmayanlar

Meclis Başkanlığına gelen teklifte bu önerilerden “TCK'nın 220. ve TCK'nın 314. maddeleriyle düzenlenen ve örgüte üye olmamakla birlikte üye sıfatıyla cezalandırmayı öngören hükümler”, “Dava nakillerinin durdurulması”, “Hasta hükümlü ve tutuklular hakkında adli tıp haricinde tam teşekküllü hastane, üniversite hastanesinden rapor verilmesi”, “Seçim barajının kaldırılması” ve “İnfaz süresinin yeniden düzenlemesi” pakete dahil edilmedi.

Pakete giren öneriler

“Tutuklama sebepleri arasında yer alan kuvvetli suç şüphesi kriteri”nin yeniden düzenlenmesi teknik takip, ortam dinlenmesi, mallara el koyma konularında “somut delillere dayanan kuvvetli şüphe” tanımlamasıyla kısmen karşılandı.

Keza “Gizli tanık beyanı” da “kuvvetli şüphe / somut delil” değişikliği ile bir noktaya kadar çözülebiliyor.

“Müdafinin soruşturma dosyasını incelemesine izin verilmesi” ise önerisi ise pakette yer alıyor.

Beştaş bugün yaptığı açıklama paketi değerlendirirken özellikle Beştaş, “5 yıllık tutukluluk süresi”ni eleştirdi. Bu sürenin uzun olduğunu belirten Beştaş, BDP’nin önerisinin en fazla 3 yıl olduğunu belirtti.

Beştaş “Bizim amacımız demokrasi güçleriyle birlikte AKP'yi demokratikleşmeye zorlamaktır. AKP'nin demokratikleşme dışında bir çıkışı yoktur. Bu paketleri çıkartan güç, başta Kürt hareketinin mücadelesi ve ödemiş olduğu bedellerdir. Bu bedeller verilmeye devam ediyor" dedi.

CHP’den açıklama

Özel Yetkili Mahkemelerinin kaldırılmasını olumlu bulduklarını ifade eden Hamzaçebi, Hükümetin hareket noktasının yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını kapatmak olduğunu ileri süren Hamzaçebi, "10 yıllık tutukluluk süresinin kaldırılmasının Balyoz ve Ergenekon hükümlülerine olumlu katkısı olmayacaktır. Yeniden yargılama konusunda tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır” dedi. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2014, 19:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER