Demokratik Suriye Güçleri, Fırat'ın batısına geçti

YPG ve YPJ, Teşrin Barajı’nın IŞİD’den kurtarılmasını ardından Teşrin kasabasına ilerliyor. Kasabada örgütle çatışmalar yaşanıyor.

Demokratik Suriye Güçleri, Fırat'ın batısına geçti

YPG ve YPJ güçlerinin bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri Fırat’ın batısında. Operasyonun 4. günü olan cumartesi günü Fırat üzerindeki Teşrin Barajı alındı. Bu IŞİD’in merkezi Rakka ile “Mınbiç ve Cerablus” arasındaki ikmal yolunun kesilmesi demek. Operasyona ABD öncülüğündeki koalisyon havadan destek verdi.

Halep’in kuzeyinin elektrik ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan baraj iki yıldır IŞİD’in elindeydi.

Barajın ve çevredeki köylerin kurtarılmasının ardından Suriye Demokratik Güçleri, Teşrin Kasabası’nın içine ulaştı. Kasaba girişinde IŞİD ile şiddetli çatışmaların yaşandığı açıklandı. Mınbiç’e çekilen IŞİD üyelerinin Bab bölgesine doğru kaçtığı da belirtiliyor.

Demokratik Suriye Güçleri

ABD desteğiyle ekimde kurulan Suriye Demokratik Güçleri’nin 4’te üçü YPG ve YPJ üyelerinden oluşuyor. Geri kalanı ise Türkmen, Süryani ve  Arap birlikler.

YPG bölgeden IŞİD’i çıkartarak kantonların güvenliğini garanti altına almak istiyor.

YPG’nin şimdilik Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirecek bir hamleyi sürdürüp sürdürmeyeceği belli değil.

ABD ve batı ülkeleri Azez-Cerablus hattının IŞİD’den temizlenmesini planlıyor ancak YPG’nin Fırat’ın batısına geçerek şu an IŞİD kontrolünde olan Cerablus’a yerleşmesi, Ankara’nın kırmızı çizgisi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle YPG ve YPJ’ni, Fırat’ın batısıyla Türkiye sınırının güneyindeki bölgeye girmesine izin vermeyeceklerini defalarca söyledi.

Suriye Demokratik Güçleri şimdilik bu bölgenin güneyinde, ancak IŞİD’le devam eden savaşta rotanın kuzeye dönüp dönmeyeceği şimdilik belirsiz.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2015, 19:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER