Dersim'deki orman yangını geniş bir alana yayıldı

Dersim'de önceki gün başlayan ve uzun süre müdahale edilmeyen orman yangını geniş bir alana yayıldı. Üç gün sonra Adana'dan gelen tek yangın uçağıyla söndürülmeye çalışılan yangın hala kontrol altına alınamadı.

Dersim'deki orman yangını geniş bir alana yayıldı
Dersim’in Pertek ilçesi Çataksu ile Aşağı Yakabaşı köyleri arasında önceki gün başlayan orman yangını, geniş bir alana yayıldı. Yangın hala kontrol altına alınmış değil.


Pertek ilçesine bağla Çataksu ile Aşağı Yakabaşı köyleri arasındaki dağlık alanında yeralan meşe ve ardıç ağaçlarından oluşan sık ormanlık alanda çıkan yangın, bölgede etkili olan rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Yangın alanlarının sarp ve dik kayalıklardan oluşması nedeniyle insan gücüyle müdahale etmenin imkansız olduğu belirtiliyor.  Önceki gün başlayan yangına, bugün sabah saatlerinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Adana’da bulunan 1 adet yangın söndürme uçağı bölgeye sevk edilerek havadan müdahale edildi.

Ancak havadan tek uçakla müdahalenin sonuç vermedi. Bunun üzerine Özel İdare Genel Sekreterliği ile DSİ şube müdürlüklerinden iş makinesi istenerek yangın bölgesinin etrafının iş makinalarıyla temizlenmesi ve yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için önlemler alındı. Havadan müdahalenin ise hala devam ettiği ancak yaygının kontrol altına alınmadığı açıklandı.

Bu arada yangın bölgesine yakın olan 3 mezra etrafının iş makineleriyle kazılarak yangının yerleşim merkezlerine ulaşmaması için çalışma yapıldığı öğrenildi.

‘ARDIÇ AĞAÇLARI HIZLA YAYILMASINA NEDEN OLDU’

Tunceli Orman İşletme Müdürü Özcan Yüksel, yangın müdahale ekipleriyle birlikte bölgeye gitti. Burada bir açıklama yapan şunları anlattı: “Perşembe günü saat 17.00 sularında, bize gelen bir yangın ihbarı sonucu bölgedeki yangına ekiplerimizle ilk müdahaleyi yaptık. Şu an Çataksuyu ve Aşağı Yakabaşı köyleri arasındaki yangına ilk anda 10 kişilik ekip bir arazöz ve iş makinesiyle müdahale ederek geniş alana yayılmamasını sağladık. Ancak havaların aşırı sıcak olması, rüzgarın sert esmesi ve bölgedeki arazinin çok dik ve sarp bir yapıda olması nedeniyle bazı bölgelere insan gücüyle müdahale edemedik. Yangın bölgesinin içinde ardıç ağaçlarının çok fazla olması yangının hızla yayılmasına neden oldu.”

‘NE KADAR ALANIN YANDIĞINI BİLMİYORUZ’

Yüksel, şöyle devam etti: “Yangının kontrol altına alınmaması nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü haraket merkeziyle görüştük Adana’daki bir yangın uçağı sabah saatlerinden itibaren yangın bölgesine havadan müdahale etmeye başladı ve havadan müdahale halen devam ediyor. Şu an ne kadarlık bir alanın yandığını tam bilmiyoruz yangının çıkış nedeni belli değil yangın söndürme çalışmalarına yoğunlaşmış durumdayız. Çalışmalar tamamlandıktan sonra adli ve idari işlemlere başlayacağız şimdi sadece yangının söndürülmesi için çalışıyoruz.” (DHA)

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2018, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER