Diyarbakır Valisi: 3 ölü, 3 yaralı

Yeni İHYA DER Başkanı Aytaç Baran, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Valilik, çıkan olaylarda da bir kişinin öldüğünü bir kişinin de ağır yaralandığını açıkladı.

Diyarbakır Valisi: 3 ölü, 3 yaralı

Yeni İHYA DER Başkanı Aytaç Baran, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Valilik, çıkan olaylarda da bir kişinin öldüğünü bir kişinin de ağır yaralandığını açıkladı. Başsağlığı açıklaması yayınlayan HDP “Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiçbir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz” dedi. HÜDA-PAR Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz ise “Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır” dedi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti’nde düzenlenen 
silahlı saldırıda İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (Yeni İHYA-DER) Başkanı Aytaç Baran’ın yaşamını yitirmesinin ardından çıkan olaylarda bir kişinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı.

Baran’a silahlı saldırı sonrası silahlı bir grup, bölgeye gelerek çevreye ateş açtığı bildirildi. Bölgeye haber yapmaya giden Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Canan Altındaş ve Serdar Sunar da saldırıya uğradı.

Saldırıda yaralanan gazeteciler Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, gazeteci Canan Altıntaş durumunun ağır olması nedeniyle Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Valilik: üç kişi öldü

Diyarbakır Valiliği Diyarbakır’daki silahlı saldırı ve sonrasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin öldüğünü ve 3 kişinin de yaralandığını söyledi.

Açıklamada bugün Türkiye saatiyle 15.00 sularında İHYA-Der önünde gerçekleşen saldırıda dernek yöneticisi Aytaç Baran’ın öldüğü; olay yeri yakınlarında meydana gelen başka bir silahlı saldırıda ise iki kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin ise yaralanarak kendisine tıbbi müdahale yapıldığı belirtildi.

Olayları görüntüleyen iki basın mensubunun da darp edilerek yaralandığı bilgisine yer verildi.

Valilik her türlü emniyet tedbirinin alındığını belirttiği açıklamasını, “Vatandaşlarımızın sağduyulu hareket ederek provakosyonlara gelinmemesi konusunda duyarlı davranmaları büyük önem arz etmektedir” sözleriyle sonlandırdı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve bir savcı da olay yerinde inceleme yaptı.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçirilmiştir” denildi.

HDP’den kınama

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Diyarbakır’da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran’nın silahlı saldırı sonucu hayatını kayebtmesiyle ilgili başsağlığı mesajı yayınlayarak “Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiçbir anlayışa prim verilmemesini diliyoruz” dedi.

DBP’den “Eve dönün” çağrısı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il eş başkanı Ali Şimşek BBC Türkçe’ye şunları söyledi:

“Bu olayın neden ve nasıl çıktığını bilmiyoruz. Nasıl başlamış kim başlatmış bilmiyoruz. Şehitlik semtine giderek DBP taraftarına çağrıda bulunup, sağduyu çağısı yapıp ‘Evlerinize dönün’ dedik. Gerginliklere zemin hazırlamamaları uyarısında bulunduk.”

Hüda-Par Başkanı: Kaosa hizmet eden bir saldırı

Hüda-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada bölgede gerginliğin uzun zamandır sürdüğünü söyledi ve “Bu kesinlikle kaosa hizmet eden bir saldırıdır” dedi.

Yılmaz, YDG-H’nin sosyal medya hesabından saldırılar düzenleyecekleri açıklamalar yaptığını iddia ederek “Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, PKK’nin bir açıklama yapması lazım. HDP mitingine konulan bombanın faili bulundu. Onlarca kardeşimiz hapsedildi hala birileri faili meçhul. Ben emniyetin de iyiniyetli olmadığını, saldıranlara cesaret vererek kaos planına hizmet ettiğini düşünüyorum” dedi.

Failleri yakalamayan devletin sorumlu olduğunu söyleyen Yılmaz, “Failler kadar onları himaye edenler de sorumludur. Gidişat iyi değil” dedi.

HÜDA-PAR Genel Başkanı Yılmaz Twitter hesabı üzerinden ise, “Arkadaşlarımız sabırlı olsun. Öfkelerine yenilmesin. Ortamı karıştırmak isteyenlere fırsat verilmesin. Kaos planını boşa çıkarın. Sükunet” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2015, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER