Dünya basını paket için ne dedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'demokratikleşme paketi' dünya basınında da geniş yer buldu.

Dünya basını paket için ne dedi?
İngiltere'nin saygın gazetesinden Financial Times, 'Başbakan Erdoğan siyasi reformları açıkladı' başlığı ile duyurduğu haberinde açıklanan reform ve yasaların Kürtlerin uzun zamandır beklediği ana dilleri konusundaki taleplerine odaklandığını yazdı.

Pakette kamu ve kurum ve kuruluşlarında baş örtü yasağının kaldırıldığına vurgu yapan gazete, analistlerin Erdoğan'ın açıkladığı yeni yasaların reformist olarak saygınlığını geri kazanmasında yardımcı olabileceğini ayrıca PKK ile sendeleyerek ilerleyen Kürtlerle barış sürecini canlı tutabileceği düşüncesini taşıdıklarını aktardı. 


GUARDIAN: REFORMCU MU? ZORBA MI?

Guardian gazetesi yazarı Ian Traynor, yaz boyunca kötü bir ruh hali çizen Başbakan ile demokratikleşme paketini açıklayan Başbakan'ın farklı olduğu yorumunu yaparak gerçek Başbakan'ın kim olduğundan kimsenin emin olmadığını savundu.

Traynor, Erdoğan'ın iki kişiliği reformcu zorba başlıklı yazısında, reform paketinin yerel ve genel seçimlerin öncesinde geldiğine dikkat çekerek Erdoğan'ın ilk amacının AKP için en yüksek gücü tutma olduğu yorumladı. 


INDEPENDENT: ERDOĞAN BAŞ ÖRTÜSÜ YASAĞINI KALDIRDI

Independent gazetesi, açıklanan reform paketindeki en tartışmalı değişimin siyasetten dini uzak tutmayı amaçlayan 90 yıllık kamu kurumlarında baş örtüsü yasağını kaldırılması olduğunu vurguladı.
Gazete ayrıca reformların barış sürecine inandırıcı bir yol çizmeyi yardım etmekle birlikte daha büyük bir istikrar ve birleşmeyi amaçladığını ifade etti.

THE TIMES: TÜRKİYE BAŞ ÖRTÜSÜ YASAĞINI KALDIRIYOR

Haberi, 'Türkiye baş örtüsü yasağını kaldırıyor' başlığı ile duyuran The Times gazetesi ise Başbakan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinde kamu alanlarında baş örtünün serbest olmasıyla laik sistemin ana prensiplerinden birini ortadan kaldırdığını yazdı.
'Eski islamcı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, azınlıkları, dindarları ve demokratik hakları geliştirecek reformları açıkladığı kaydedilen haberde reformların Türkiye'nin uzun zamandır süre gelen Kürt sorununu da çözmeyi amaçladığını aktardı. 

NEW YORK TIMES: BAŞBAKAN KÜRTLERİ HEDEFLEYEN REFORMLARI AÇIKLADI

Amerika'da yayınlanan New York Times gazetesi,Türk Başbakanı Kürtleri hedefleyen tekliflerini açıkladı başlıklı haberinde, aksamaya uğrayan Kürtlerle barış sürecini yeniden canlandırmaya amaçladığını yazdı. 
Kadınların kamu kurum ve kuruluşlarında baş örtüsü yasağının da kaldırıldığına dikkat çeken gazete, Alevilerin ibadethanelerinin tanınmasını içeren taleplerine karşı bir yasa sunmadığını yazdı.

DEUTCSCHE WELLE: ERDOĞAN KÜRTLERİ DAHA FAZLA HAK VEREN REFORMLARI AÇIKLADI

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ise Başbakan Erdoğan'ın Kürtlerle kırılgan barış sürecini kurtarmak için reform paketi açıkladığını planların arasında kadınların kamu alanlarında baş örtüsü takabilmesinin de bulunduğunu ifade etti. / dha
Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2013, 18:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER