Tuncel, toplu mezarlar için araştırma istedi

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, toplu mezarların Minnesote Protokolü'nü uygun bir şekilde açılması, faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Tuncel, toplu mezarlar için araştırma istedi
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, toplu mezarların Minnesote Protokolü'nü uygun bir şekilde açılması, faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.


BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Minnesote Protokolü'nü uygun bir şekilde açılması, faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için gerekli olan komisyonların oluşturulması amacıyla Meclis araştırması istedi.

Meclis Başkanlığı'na önerge veren Tuncel, toplumsal barışın sağlanması için hakikatle yüzleşmenin şart olduğunu belirtti, "Toplu mezarların açılması, kimliklerin tespit edilmesi ve cezalandırmaların gerçekleşmesi yüzleşmenin en önemli kısmını oluşturmaktadır" dedi.

İHD Amed Şubesi'nin hazırladığı toplu mezarlar istatiğine dikkat çeken Tuncel, "Açılmış toplu mezar sayısı 29, iddia edilen toplam mezar sayısı 224, toplam mezar sayısı 253 ve gömülen insan sayısı 3 bin 248'dir" bilgilerini verdi.

Bazı toplu mezarlara ilişkin de bilgö aktaran Tuncel, toplu mezarların büyük bir kısmının insan hakları örgütleri tarafından, ailelerin kendi çabalarıyla ortaya çıkartıldığna dikkat çekti, "Ancak halen açılmayan mezarlar çoğunluktadır" dedi.

Toplu mezarların inşaat çalışması sırasında da ortaya çıktığını anlatan Tuncel, "Bu da sağlıksız yöntemlerin kullanılmasına neden olmaktadır" diye belirtti.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, toplu mezar açılış yöntemlerinin bilimsellikten uzak olduğunu kaydederek, şu taleplerde bulundu:

"Yasal boşluklardan dolayı olan keyfi uygulamaların önüne geçmek için BM'nin toplu mezarların açılması için uygulanan Minnesote Protokolü'nün bir an önce kabul edilmesi gerekmektedir. Bu sözleşmeye uygun araştırmalar ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca bağımsız bir komisyon kurularak toplu mezarların açılma süreçleri izlenmeli, Minnesote Protokolüne uygun olarak her kazı mekanı hukuki bir mekan haline getirilmelidir. Dünya örneklerinde olduğu gibi oluşturulacak Hakikatler Komisyonu devlet baskısı olmadan, tanıklıkların güvenli bir şekilde beyanda bulunabileceği bir komisyon olarak çalışabilmelidir. Dolayısıyla mezarların kazılması bilimsel yöntemler yapılırken bir yandan da bu sürecin işleyebilmesi için gerekli tüm güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Bu bağlamda Türkiye’de Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak amacıyla tepit edilen toplu mezarların Minnesote protokolüne uygun bir şekilde açılabilmesi için gerekli araştırmaların ve yasal düzenlemelerin tespit edilmesi, faillerin bulunması ve adaletin sağlanması için gerekli olan komisyonların oluşturulması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz." / anf

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2013, 09:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER