Erbanesiyle mevzide: İki silahım var

Kobanê'de YPG savaşçılarından erbane sanatçısı Cudi Şevin, direnişin sanatçıyı daha da üretken kıldığını belirterek, "sanat özgürlük kavgası ile anlam kazanıyor" diyor.

Erbanesiyle mevzide: İki silahım var

Afrînli Erbane sanatçısı Cudi Şevin, Eylül ayındaki DAİŞ saldırısı ardından Kobanê'ye gelerek YPG'ye katıldı. Şevin, yanından ayırmadığı erbanesiyle sanatını direniş saflarında icra etmeye devam ediyor. Kimi zaman çatışma ortasında kimi zaman cihaz üzerinden farklı cephelerdeki silah arkadaşlarına direniş marşlarıyla moral veriyor. 

Rojava'nın Afrîn kantonundan olduğunu söyleyen Cudi Şevin, ritim sanatı konusunda çalışmalar yürütürken, Kobanê'ye saldırılara seyirci kalamayarak YPG'ye katıldığını söyledi. 

ŞİMDİ DAHA ÜRETKENİM

Direnişin sanata engel değil aksine, sanatçıyı daha üretken kıldığını ifade eden Şevin, "Erbanemi mevzide yanımda tutuyorum. Bir yandan savaşırken diğer yandan sanatımı da icra etmeyi sürdürüyorum. Bu süreçte Kobanê direnişini anlatan 'Ax Kobanê' isimli bir şarkı yaptım. Bu şarkıyı son ana kadar mevzilerini bırakmadan direnen, saldırıların en yoğun anlarında kahramanca şehit düşen komutanlarımız şehit Rizgar, Dilgeş, Diyar Bagok ve isimlerini sayamadağım nice yiğit yoldaşım için yaptım" dedi. 

Şarkıyı Rızgar adlı YPG komutanı için yaptığını ancak, şarkıyı dinleyemeden şehit düştüğünü söyleyen Şevin, "Belki O'na dinletemedim ama mevzide, çatışma anında her an şehitlerimizin anısı için bu şarkıları söylüyorum ve direnişle birleştiriyorum" diye konuştu. 

İKİ SİLAHIM VAR

"Benim iki silahım var" diyen Cudi Şevin, bazen çatışma sırasında erbane çalarak marşlar okuduğunu, bunun silah arkadaşları için büyük bir moral olduğunu da ekledi: "Arkadaşlar en çok şehit Delîla'nın seslendirdiği 'Dil dixwaze here cengê' şarkısını istiyorlar. Ben de çatışma anında bile olsa arkadaşlarımın bu isteklerini yerine getiriyorum. Son bir aydır havalar soğudu. Mevzide erbane sesiyle birlikte arkadaşlar canlanıyor. Bazen arkadaşlar ısınacak birşeyler bulmamı istiyorlar; ben de erbanem bana yeter, diyorum."

ŞEHİT AİLELERİNE ARMAĞAN

Sanatın direniş içinde, özgürlük kavgası ile anlam kazandığını dile getiren YPG savaşçısı Şevin, "direnişe duyarsız kalsaydım sanatımın bir anlamı kalmazdı. Kobanê'de büyük fedakarlıklara tanıklık ettim. Bu durum bana ağır bir sorumluluk yüklüyor, mutlaka sanatımla yansıtmalıyım bu direnişi. Bunu da yapmak için elimden geleni yapacağım. Son olarak yaptığım ve bundan sonra yapacağım tüm şarkıları, marşları burada kahramanca şehit düşen arkadaşlarıma ve ailelerine armağan ettiğimi belirtmek istiyorum" diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2015, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER